G4Media.ro

Un deputat PNL cere comisie de anchetă la ANRE, arbitrul pieței energetice…

Un deputat PNL cere comisie de anchetă la ANRE, arbitrul pieței energetice controlat de PSD

Deputatul liberal Gheorghe Pecingină, fost secretar de stat la Ministerul Finanțelor, cere înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în scandalul facturilor mărite la energie.

ANRE este controlată de PSD. Președintele instituției este Dumitru Chiriță (ex-deputat PSD), iar din conducere mai face parte și lexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu.

”În toată nebunia ultimelor zile privind facturile la energie, mă surprinde tăcerea ANRE. Ei ar fi cei mai în măsură să răspundă și să ne lămurească în legătură cu cazurile de încălcare a legii de plafonare și compensare a prețurilor. Am de gând să le propun colegilor din Parlament comisie de evaluare a activității ANRE pe ultimul an și, dacă este cazul, comisie parlamentară de anchetă, pentru a vedea cum ANRE și-a exercitat atribuțiile de supraveghere a modului în care companiile de profil au aplicat prevederile Legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor”, arată liberalul Gheorghe Pecingină într-un comunicat.

ANRE este responsabilă de reglementarea pieței energiei. Șeful ANRE este însă complet absent din spațiul public, el neavând nici o conferință de presă sau apariție media în care să explice activitatea instituției.

”În tot acest scandal, cel mai puțin vorbesc exact cei care ar trebui să vorbească cel mai mult, pentru că au cea mai mare responsabilitate în domeniu: domnii de la ANRE. Această instituție, aflată sub control parlamentar, are printre obiectele de activitate: ”monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor”. Exact aceste obiective par să fi fost date uitării de ANRE în privința aplicării legii de plafonare și compensare a facturilor la energie. ANRE trebuie să devină o institutie in serviciul românilor, nu un sanatoriu al rentierilor de lux”, a mai spus Gheorghe Pecingină. (Sursa foto: Pixabay)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Acum s-au trezit? Unde erau când ANRE era la fel de tăcut in privința așa zisei piețe concurențiale? Chiar și înainte de criza asta era imposibil sa compari ofertele și pe penelei nu-i deranja.

 2. Scandalul facturilor la Energie e cat casa, dar Seful ANRE numit de Dragnea nu a aparut public niciodata!!!
  Omul incaseaza Sume uriase luna de luna, 12.000 Euro/luna, pentru ce?!
  Un fost electrician, fara scoala ca lumea, numit de Dragnea, desi abia reuseste sa lege 2 cuvinte!
  Cu un CV gol-golut, cu asemenea analfabeti slugi politice, sa nu ne miram ca ANRE nu exista in acest scandal!
  Ba, eu cred ca ANRE are chiar sarcina de la PSD sa NU faca nimic, sa lase asa, pentru ca Veniturile la buget cersc odata cu Explozia facturilor la energie!
  J…..i!!!

 3. Nu doar ANRE e plin ochi de ciumati PSD cu sef nou, fratele lui Stanescu de la Olt, fost tractorist. Toate companiile de stat care produc energie sunt capusate de cimati rosii si galbeni la fel de priceputi ca grajdarul de la Olt.
  Ciudat este ca pupila extremista, neo-nazista a PSD numita AUR n-a comentat nimic despre criza energetica. Nu exista. Si nici dezatrul din Kazahstan. Asa-i cand primesti ordine de la Kremlin.

 4. Sa facem 2 comisii ca sa ingropam mai adanc problema

 5. 8.09.2021: „”Salarii uriașe” la ANRE. Declarații de avere și organigramă – Câștigă într-o zi mai mult decât salariul minim pe 1 lună.
  Șeful ANRE, salariu de 12.000 euro. Ce spune ministrul Energiei.
  Recent, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a fost întrebat dacă șeful ANRE ar trebui demis, în contextul în care foarte mulți români sunt nemulțumiți de liberalizarea prețului la gaze, iar acesta are un salariu uriaș.
  „ANRE este în subordinea Parlamentului. Parlamentul începe treaba. Am văzut că cei de la PSD vor o audiere. Eu abia aștept să mă duc în Parlament să luăm radiografia sistemului energetic național. (…) Am atâtea lucruri să îi întreb. Abia aștept”, a spus Popescu.
  După ce jurnaliștii au insistat asupra salariului șefului ANRE, acesta a spus că trebuie să fie așteptat raportul ANRE: „Să mergem în Parlament. Sunt membru în Comisia de Industrii și Servicii ca deputat. Acolo se va discuta în comisiile reunite și o să vedem ce se întâmplă. Eu am fost complet nemulțumit de cum a liberalizat ANRE prețul, nu e un secret, am spus-o public și în decembrie, și în ianuarie și dacă nu interveneam noi, ca minister, oamenii erau la cozi, pe drumuri!”
  Cât câștigă un Vicepreședinte. ANRE, structură organizatorică.
  Mircea Man, vicepreședinte ANRE, potrivit declarației de avere, a încasat, în 2020, 414.165 RON. Zoltan Nagy-Bege, de asemenea vicepreședinte ANRE, 610.105 RON.
  Uitându-ne la Declarațiile de avere, putem spune că ANRE se numără printre instituțiile cu cele mai mari salarii din România. Rămâne de văzut dacă, odată cu liberalizarea pieței, vor interveni schimbări.”
  Nimic, nici o schimbare, sefii ANRE sunt bine mersi!

 6. Bună dimineața….

  • Ba …,noapte bună !
   Mulțumim din suflet PNL/PSD/ UDMR .
   Nu luați în seamă detractorii . Noi știm cât de mult ne iubiți , mai ales banii ,pe care ,cu mare drag vii dăm .
   Stav-ar in gat !

 7. Altu’ din PNL care se plictiseste. Ăștia sunt în vacanta parlamentara și nu au ce face toată ziua? Pai dacă aveți sânge în instalație ieșiți putin pe strada, prin piețe și luați pulsul națiunii. Nu comunicate de trei lei. Și apropie domni’ cum va numiți, mai țineți minte cine a liberalizat piața de energie? Pai parca PNL? Partidul care nu știe sa conducă nimic. Ei atât știu sa privatizam ca sigur va fi mai bine? No, cum este după liberalizare? Mai bine, nu? Mult mai bine…

 8. Dacă avem o piață de energie generalizată ce nevoie mai avem ANRE ? De ce distribuitorii de energie electrică și gaze , în stabilirea prețurilor menționează mereu : … ordin ANRE nr . …
  Și cum poți liberaliza o piață de energie când societățile care fac distribuție dețin MONOPOL , prin faptul ca țara este împărțită după cum urmează :
  – ENEL DOBROGEA ( Ialomița, Tulcea , Călărași, Constanța) . Aparține Enel Corporate Italia
  – EON MOLDOVA ( Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui ) Aparține EON Germania
  – ELECTRICA MUNTENIA NORD ( Dâmbovița, Prahova, Galați, Vrancea, Buzău, Brăila)
  – ELECTRICA TRANSILVANIA NORD ( Satu Mare , Maramureș, Bihor, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj )
  ELECTRICA TRANSILVANIA SUD ( Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna )
  ELECTRICA , capital 48 % romanesc
  ENEL MUNTENIA SUD ( Arad , Timișoara, Hunedoara, Caraș Severin)
  – ENEL MUNTENIA SUD ( București, Ilfov, Giurgiu)
  -CEZ OLTENIA ( Gorj, Vâlcea, Argeș, Mehedinți, Dolj, Mehedinți, Olt, Teleorman ) CEZ aparține Ministerului de Finanțe al Cehiei .
  Deci este sau nu MONOPOL., mai ales ca oastea de distribuție aparține societăților arondate de … ANRE !