
Un cedru în care s-au urcat membrii The Beatles, nominalizat la Arborele anului 2025
Un cedru în care s-au căţărat membrii The Beatles, un stejar care ar fi inspirat-o pe scriitoarea Virginia Woolf şi un lămâi verde care simbolizează pacea în Irlanda de Nord se numără printre copacii nominalizaţi la Arborele anului 2025 în Regatul Unit, informează DPA şi PA Media.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Procesul de votare se deschide vineri în cadrul aceste competiţii anuale organizate de Woodland Trust, care are drept obiectiv celebrarea şi sensibilizarea opiniei publice în legătură cu arborii rari, seculari sau în pericol de pe teritoriul Regatului Unit.
Câştigătorul va fi anunţat în septembrie şi va reprezenta Regatul Unit în finala Arborele european al anului.
Zece copaci au fost aleşi pentru a ilustra tema de anul acesta, ”Cu rădăcini în cultură”, şi care doreşte să sublinieze modul în care copacii inspiră minţile creative şi devin înrădăcinaţi în peisajul nostru cultural.
”Cei mai bătrâni copaci ştiu mai multe poveşti decât Shakespeare; unii dintre ei au făcut rădăcini cu mult timp înainte ca acesta să se apuce de scris, cu mai bine de 400 de ani în urmă”, a spus actriţa Judi Dench, care patronează Woodland Trust.
„Sunt în aceeaşi măsură parte din patrimoniul nostru ca şi literatura”, a mai spus ea.
”Sper că veţi vota alături de mine”.
Un panel format din experţi a ales nouă arbori de diferite vârste şi specii pentru lista scurtă, iar publicul l-a ales pe cel de-al zecelea.
Anul acesta, David Treanor, din Glasgow, a nominalizat ”Frasinul de pe Argyle Street”, un arbore menţionat în cartea ”From Glasgow’s Treasure Chest” (1935), de James Cowan, ”cel mai graţios frasin pe care l-am văzut vreodată”.
Pe lista scurtă se mai află tisele din Borrowdale, Cumbria, un grup de copaci seculari descrişi de William Wordsworth în poemul său din 1803, ”Yew Trees”.
Cedrul trupei The Beatles, care se află în cartierul londonez Chiswick, are aproximativ 300 de ani şi a fost nominalizat întrucât membrii trupei s-au căţărat pe ramurile sale în videoclipul melodiei ”Rain”, din 1966.
”The King of Limbs” este un stejar secular din Wiltshire, care a inspirat numele albumului din 2011 al trupei Radiohead, după ce muzicienii au zărit copacul în timp ce înregistrau în studioul Tottenham House, aflat în apropiere.
Mai este de asemenea nominalizat Copacul păcii şi al unităţii, din comitatul Antrim, Irlanda de Nord, un lămâi verde format din doi copaci care au crescut împreună într-un trunchi comun şi care au devenit un simbol al reconcilierii în 1998, când mai mulţi lideri au semnat Good Friday Agreement.
Copacul cu formă de acadea din Salisbury Plain a apărut în scenele finale ale filmului ”1917”, regizat de Sam Mendes, iar Copacul singuratic din Llanberis, Wales, ar putea apărea în viitorul serial ”The Witcher”, produs de Netflix.
Stejarul din Knole Park, comitatul Kent, despre care se crede că ar fi cel mai înalt din Marea Britanie, cu o înălţime de 41 de metri, a fost nominalizat întrucât se crede că ar fi inspirat un poem epic din romanul ”Orlando”, de Virginia Woolf.
Procesul de vot este deschis până pe 19 septembrie pe site-ul Woodland Trust, câştigătorul urmând să fie anunţat pe 26 septembrie.
”Aceşti copaci au fost martorii unor momente importante din istorie, au oferit consolare poeţilor, au apărut într-un film blockbuster şi au inspirat meditaţia şi fotografii creative odată cu schimbarea anotimpurilor”, a spus Laura Chow, responsabilă cu acţiunile caritabile în cadrul People’s Postcode Lottery.
”Aşteptăm cu nerăbdare să vedem care dintre aceştia va fi votat de public copacul câştigător”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.