G4Media.ro

Un căluşar din judeţul Dolj, declarat Tezaur Uman Viu / Demersurile pentru…

sursa foto: captura video

Un căluşar din judeţul Dolj, declarat Tezaur Uman Viu / Demersurile pentru acest titlu au fost făcute de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj

Vătaful căluşarilor din ceata de la Dăbuleni (Dolj), Dumitru Şotorog, a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu. Anunţul a fost făcut de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, transmite Agerpres.

”Demersurile pentru acest titlu de Tezaur Uman Viu au fost făcute de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj prin Amelia Etegan – manager şi Cătălin Petrişor – referent, la recomandarea şi cu sprijinul Primăriei Oraşului Dăbuleni”, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea, în acest an, a titlului onorific de Tezaur Uman Viu unui număr de 14 persoane purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

„Originar din Dăbuleni – Dolj, Dumitru Şotorog, zis Mitriţă, este un etalon pentru dansul căluşeresc şi o autoritate în ce priveşte performarea Căluşului tradiţional, arhaic, care evidenţiază atât calităţile coregrafice ale căluşarilor din Dăbuleni, cât şi valenţele vindecătoare ale dansului şi ritualului căluşeresc. Dumitru Şotorog a jucat Căluşul încă de copil, în 1988 devenind membru al cetei conduse de Gheorghe Iufu, iar din 1994 este vătaful căluşarilor dăbuleni. Recunoaşterea măiestriei sale şi a autorităţii în ce priveşte dansul căluşeresc o are şi din partea celor care organizează proiecte culturale dedicate şi care i-au acordat premii atât personale, cât şi cu ceata pe care o conduce”, a declarat Amelia Etegan, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Această nouă recunoaştere a valorii Căluşului doljean vine la 14 ani de la primul titlu de Tezaur Uman Viu, care a fost acordat în anul 2010 lui Nicolae Veleanu, vătaful Cetei din comuna Giurgiţa, şi cu câteva zile înainte de Alaiul Căluşului Oltenesc – ediţia a XXIV-a, din Duminica Rusaliilor, proiect spectacol stradal organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, sub egida Consiliului Judeţean Dolj, având ca partener Primăria şi Consiliul Local Craiova.

Şi pentru titlul de Tezaur Uman Viu acordat vătafului Cetei de căluşari din comuna Giurgiţa – Dolj, Nicolae Veleanu, demersurile au fost făcute tot de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. În cazul lui Nicolae Veleanu titlul a fost decernat post-mortem în noiembrie 2012.

Judeţul Dolj are în acest moment trei titluri de Tezaur Uman Viu, două ale căluşarilor Nicolae Veleanu şi Dumitru Şotorog şi unul acordat rapsodului Ion Creţeanu în anul 2020.

Programul Tezaure Umane Vii vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează