G4Media.ro

Un călugăr cu sute de mii de urmăritori de Facebook sfidează regulile…

Un călugăr cu sute de mii de urmăritori de Facebook sfidează regulile impuse de Patriarhie și vrea ca oamenii să meargă o oră la biserică de Paști, în ciuda pericolului uriaș de contaminare

Deși regulile Patriarhiei nu permit, unul dintre cei mai renumiți duhovnici ortodocși din România, părintele Calistrat Chifan, vrea ca toți credincioșii să participe la slujba de Înviere. Totodată, duhovnicul face apel la autoritățile statului să le permită oamenilor să participe la slujbă măcar o oră, deși experiența altor state care au permis mari adunări colective în plină pandemie arată că rezultatele au fost catastrofale.

„Noi avem nevoie pentru împărțitul Sfintei Lumini de fix o oră. Atât. O oră! 11.30 – 12.30. Decât să umble polițiștii hai hui pe străzi și să alerge după tot felul de oameni, inutil și fără rost, au pus două patrule la ușa bisericii, au intrat cei care vin și și-au luat lumină, slujba oricum se ține afară, și s-au întors liniștiți acasă, și s-a terminat problema. Asta dacă se vrea. De ce spun dacă se vrea? Și ministrul de Interne al acestei țări este tot creștin într-o țară creștină și cândva a avut nevoie de votul publicului. Respectă-ți publicul care și-a pus încrederea în tine. Nu fi chiar catâr și îndărătnic.”, a declarat duhovnicul Calistrat Chifan într-un interviu postat de pagina sa de Facebook.

În cadrul aceluiași interviu, călugărul a făcut un apel atât la președintele, cât și la prim-ministrul României. Acesta le-a cerut celor doi să țină cont de opțiuniunile electoratului care intenționează să participe la slujba de Înviere.

„Nu contează ce confesiune ai. Trebuie să fii om și atunci procedezi în felul următor: Domnule, aveți voie o oră la Înviere în cea mai mare disciplină și în cea mai mare ordine. V-ați luat lumânărica, v-ați pus masca, vă feriți, păstrați distanța, stați la difuzor, ascultați slujba, împărțiți unul de la altul lumină și ștegeți-o acasă liniștiți. (…) Să zică așa: Da domule, cei bătrâni stau în casă că îs vârstnici și nu au voie, sau bolnavi sau răciți sau care sunt carantinați, dar cei care sunteți sănătoși trageți o fugă până la biserică, aduceți-vă lumină și stați liniștiți acasă”, a afirmat călugărul Calistrat.

Poziția duhovnicului este însă diametral opusă cu regulile Patriarhiei Române, care sunt foarte clare și au fost făcute cunoscute tuturor preoților încă din 8 aprilie. Potrivit ultimei circulare a Cancelariei Sfântului Sinod aprobată de către Patriarhul României, slujbele de Înviere pot fi oficiate doar de clerici, fără a fi permis accesul enoriașilor. Singura recomandare pe care Patriarhia o face credincioșilor, pe lângă îndemnul de a rămâne acasă, este ca în noaptea de Înviere să se salute, de la ferestre, balcoane sau din curți cu salutul pascal „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat!”.

„Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor mireni. Slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.” se arată în comunicatul oficial al Patriarhiei Române.

Părintele Calistrat Chifan aparține de Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași și este unul dintre cei mai renumiți și, totodată, cei mai căutați duhovnici din țara noastră. El are o mare popularitate și în mediul online. Pe pagina sa oficială de Facebook are nu mai puțin de 670.000 de urmăritori. Pe vremea când Mitropolia Moldovei și Bucovinei era păstorită de către Daniel, actualul patriarh al României, călugărul a fost acuzat de neascultare și a fost pus, în anul 2003, sub canon. A fost dezlegat de pedeapsă de către Consistoriul Eparhial Iași la 1 martie 2009 și a fost mutat canonic de la Mănăstirea Bujoreni, la Mănăstirea Vlădiceni.

Foto: Călugărul Calistrat Chifan (sursa: pagina personală de Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

90 comentarii

 1. La puscarie cu el! O sa ia niste porumbi’n cur si cred ca o sa-i placa. Dobitoc!

  • Eu zic sa se duca populimea „credincioasa”, beneficiul pe termen mediu si lung poate fi mare…

  • Eu zic sa se duca populimea „credincioasa”, beneficiul pe termen mediu si lung poate fi mare…

  • Departamentul de justitie va investiga orice autoritate locala care va incerca sa blocheze serviciile religioase in aceasta perioada:

  • Daca suntem oameni liberi trebuie sa facem invers decat ne vor socialistii internationalisti sa facem. Astia l-au declarat dusman pe Dumnezeu inca de la revolutia franceza . Oamenii ar putea sa stea in masini in parcarea bisericilor si sa mearga doar un membru al familie sa i-a cele sfinte sau se poate delimita spatiul cu ajutoarul fortelor de ordine precum a fost in auroportul cluj. Daca se vrea se poate face.

  • Comment’ul acesta, desi cuprinde un citat din Biblie, este totusi in litera si pe subiectul temei din articol. Si anume, legat de initiativa d-lui calugar, care probabil mizand pe faptul ca oamenii sunt credinciosi, nu pot fi loviti de virus (chiar daca suntem in plina epidemie cu raspandire comunitara) – tocmai pentru ca „sunt credinciosi”. Stiu ca nu potriveste lungu’ cu latu’ cand e vorba de confesiuni, dar daca citim ce este scris in Biblie (intr-o imprejurare similara cu vremea aceasta pe care o traim, a epidemiei) vedem ca atunci cand s’a facut nimicirea cetatii (Ierusalim), Dumnezeu a poruncit ca acest lucru – nimicirea cetatii – sa se faca, INCEPAND CU CEI CARE ERAU IN TEMPLUL SAU:

   (Ezechiel 9,1-6)
   Apoi a strigat cu glas tare la urechile mele: „Apropiaţi-vă, voi care trebuie să pedepsiţi cetatea, fiecare cu unealta lui de nimicire în mână!” Şi iată că au venit şase oameni de pe drumul porţii de sus, dinspre miazănoapte, fiecare cu unealta lui de nimicire în mână. (…) Au venit şi s-au aşezat lângă altarul de aramă(…). Domnul i-a zis: „Treci prin mijlocul cetăţii, prin mijlocul Ierusalimului, şi fă un semn pe fruntea oamenilor care suspină şi gem din pricina tuturor urâciunilor care se săvârşesc acolo.” Iar celorlalţi le-a zis în auzul meu: „Treceţi după el în cetate şi loviţi; ochiul vostru să fie fără milă şi să nu vă înduraţi! (…)Începeţi însă cu Locaşul Meu cel Sfânt!” Ei au început cu bătrânii care erau înaintea Templului.

   Ce ne spune asta – ca CEI DIN POPORUL LUI DUMNEZEU N-AU FOST SCUTITI – ci dimpotriva; AU MURIT PRIMII. Prin urmare, in contextul pasajului de mai sus, se pune intrebarea: Acei oameni, care sunt indemnati pe Facebook sa iasa fix o ora pentru a lua lumina, vor iesi oare „mai sfinti”, „mai curati” – daca vor primi lumina in aceste zile de epidemie (fie ea si in ziua de Pasti)? Li se vor ierta lor mai multe pacate, decat altora care si-ar smeri sufletul acasa, si nu s-ar deplasa pentru fix o ora ca sa ia lumina?
   Poate ca urmatorul adevar va lamuri pe unii din cei dornici sa ia lumina, deplasandu-se (fie si la biserica) pe vremea aceasta: „Si după Lege, aproape totul este curăţat cu sânge” (nu cu lumina) „şi fără vărsare de sânge, nu este iertare” (Evrei 9.22). Iertarea asadar nu se da „prin primirea luminii” ci prin Sangele Fiului lui Dumnezeu.
   ..Asta pentru ca s-a pus accentul (citez): „Noi avem nevoie pentru împărțitul Sfintei Lumini de fix o oră. Atât. O oră! 11.30 – 12.30. Nu fi chiar catâr și îndărătnic”, a declarat duhovnicul Calistrat Chifan, pe Facebook.

 2. pacat de doctori si de nevinovatii care se duc la magazin sau la serviciu si se intalnesc cu astia.
  in rest e cam recensamantul prostilor. se tot da vina pe diaspora, dar nu te intalni cu el daca stii ca vine din afara. aceasta pandemie ar fi fost asa de simplu de rezolvat daca toti am fi avut un granute de creier. acum nu mai e 1918 cand oamenii nu erau informati. era nevoie sa tina scolile deschise ca sa se faca informarea prin copii. acum dupa cum vedem toti prostii au facebook

  • Bagati-i pe toti care vor sa se duca la biserica in carantina 14 zile in biserica, costurile platite eventual de biserica iar daca se imbolnavesc, lasati sa crape, eventual inmormantarea gratuita din partea bisericii. Astia asa mertia.

 3. Dacă se îmbolnăvește mama că are deja probleme vin si te caut ba cikiriki, ai grijă ce dorești

  • pai e cumva evident, ca daca Doane fereste se imbolnaveste cineva, se imbolnaveste pentru ca un obscurantist incapatanat o cheama la slujba si pt ca face gresala sa se duca,ca o cheam imecilul ala la slujba, nu fiindca asa isi doreste un comentator pe un site ca doar nu are capacitai telekinezice

 4. Inainte de toate, pericolul de contaminare nu e urias. In al 2-lea rand, daca s-au putut aglomera romanii in autobuze si avioane ca sa mearga in lagarele de munca din Germania unde am auzit ca acum nu sunt lasati sa iasa din baraci, atunci cu atat mai mult este normal sa fie lasati credinciosii sa participe la slujba de Inviere. Unii nu se vor duce, unii vor sta mai la departare, toti vor cauta sa tina distanta. Eu pentru ca sunt un om de dreapta cred ca fiecare om isi stie mai bine interesul lui. Daca sunteti neocomunisti veti crede ca niste aparatnici stiu ce e mai bine pentru oameni si trebuie sa decida pentru ei.

  • Dar cand ies la cumparaturi intr-un spatiu inchis, in cele doua ore, nu este la fel de urias?
   Daca la biserica stai afara, la 5 metri unul de altul, de ce e atat de urias pericolul?

  • Iti spun eu care e pericolu’!Pe langa porția de covide pe care o pot primicu darnicie te si tâmpesti sa l vezi pe unu nespalat cum ingana ceva acolo

  • @Pericol… Pericole, la cumparaturi trebuie, vrei-nu vrei, trebuie sa mergi, e musai sa bagi ceva sub nas, n-ai cum sa faci pauza prelungita. La biserica mergi pentru ca asa vrei, treaba ta ce crezi sau nu, dar nu e obligatoriu, poti trai si fara. Si atunci de ce vrei sa risti sa iei (sau sa dai) un virus mortal (deocamdata asa se spune, nu avem dovezi ca ar fi altfel) doar pentru ca sa auzi iar si iar aceleasi „melodii” cu acelasi text, invariabil acelasi text, pe care le-ai auzit de mii de ori de-a lungul vremii si de care te poti lipsi o vreme fara sa ti se intimple nimic ? Fara hrana nu poti, fara slujba religioasa da.

  • Crestinii ar trebui sa stie ca oriunde e o adunare de oameni exista risc de raspandire a virusului.
   Iar ulterior pot transmite virusul altor persoane si sa-i omoare prin acest contact. Parca asta e chiar una din cele 10 porunci. Un alt sfat de la Ap. Pavel pentru crestini era sa nu fie prosti.
   Poti sa urmaresti slujba de acasa, pe internet sau la TV fara sa risti sa omori pe cineva ulterior.

   Faptul ca anumite activitati sunt absolut necesare, sau ca alte grupuri s-au format pentru ca oamenii sunt prosti sau disperati nu e o scuza ca alte grupuri sa inrautateasca situatia.

  • @lan..ser: Bah…tare ai vrut sa arati tuturor cat de scur…sura poti fi! Dar fii doar tu, lasa grija altora ca nu este problema ta! Tu ai aratat ce poti si ce esti!

  • @Pericol Urias
   sa mergi la biserica nu e o urgenta care sa-ti asigure supravietuirea.
   Magazinele alimentare ne asigura supravietuirea.
   Pe principiul tau, putem da drumul si la stadioane daca stam din 5 in 5 pe scaune? Si la teatre si cinematografe?

  • @Victor:
   tu inainte de toate esti un bou pt ca amesteci politica si ideologia cu Religia !

 5. Tara militianului Vela.

 6. Sambată, in supermacheturi, spatiu inchis, piete-spatiu dechis, erau mai multi ca la Inviere,Dar, de…sa-i dam Cezarului ce al Cezarului si atat!

 7. „Și ministrul de Interne al acestei țări este tot creștin într-o țară creștină și cândva a avut nevoie de votul publicului.” adica ce vrea sa spuna sutanistul asta? ca biserica e posesoarea votului publicului? kk-m-as pe el, ce tembel.

  • De ce e tembel ,nu politicienii se roaga de popi sa faca campanie pentru ei.
   Politicienii se duc sa ii filmeze televiziunile ca vaaaai ei sunt crestini si se inghesuie in biserici de Pasti.
   PNL va mai lua placuta suedeza la alegeri pentru ca a oprit lumea da se duca la Inviere.

  • @Gigi puneti-l pe Daniel Ciobotea sa candideze la functia de minstru/prim-ministru/secretar de stat. Sigur va lua voturi.
   Apoi ne transformam in Republica Ortodox-fundamentalista Romania si toata lumea o sa fie fericita.

 8. Bine ca la super market sau la bancă când te duci sau în alte locuri Publice sau pe strada chiar nu mai exista pericolul de contaminare Poliția și Armata stau pe străzi sa Patruleze cum ei nu au riscul de contaminate?????? Numai la biserică te contaminezi și în altă parte nu există risc???????

  • Vrabie, ideea e sa mergi in cit mai putine locuri, daca se poate nicaieri, pe perioada starii de urgenta. Din pacate exista locuri in care trebuie sa mergi, dar biserica nu e unul din astea, nu e musai sa mergi mort-copt. Faci o pauza si te duci pe urma, dupa normalizarea situatiei. Ce e atit de greu de inteles ? La pravalii trebuie sa mergi (de preferat cit mai rar) pentru ca trebuie sa maninci, la biserica nu e vital sa mergi, te duci pentru ca iti place. Poti rabda doua-trei luni fara sa te duci acolo, pentru a nu riasca sa te imbolnavesti de moarte (si ce moarte, sa nu poti respira – hmmm, cam nasol !). E incredibil gradul de lipsa de judecata…

 9. La fel de strain de realitatea din teren acest calugar, ca majoritatea politicienilor. Ar fi foarte frumos si un lucru extraordinar sa se poată întâmpla teoria enuntată de acest Călugăr insa practic românii sunt foarte multi indisciplinați, ignoranti si prosti(analfabeți functionali).
  Dovada?…
  Dovada este ca inca votează hoti ticalosi de 30 de ani încoace si probabil nu se vor opri aici nici dupa lectia cruntă pe care ar fi vrut sa ne învețe istoria ultimilor 4 ani!

 10. La puscarie pentru motive bine întemeiate de instigare la nesupunere civică, zădărnicirea bolior…. Pentru prostie nu are cum sa fie judecat de catre instanța.

 11. Calugaru’ castrat pifan!
  Asta tre’ tuns ,epilat pe fata si uns cu untdelemn cum zic ei si desfacuta o penrna cu fulgi pe el!

 12. „Părintele Calistrat Chifan aparține de Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași și este unul dintre cei mai renumiți și, totodată, cei mai căutați duhovnici din țara noastră”. Cat de idiot trebuie sa fii ca scriitor la gazeta sa pui pe hartie asa ceva? Bai distrusilor, invatati sa faceti jurnalism, nu gazete de perete de la militie.

 13. Cum a spus @daniel :in Romania se face recensamantul prostilor. Si ” vor avea majoritate”.

 14. Pacatul trufiei, acest om fara minte vrea sa fie el mai cu mot decat Sf Sinod. Dumenezeu nu ii ocroteste pe cei fara minte oar ca plimba o lumanare in mina. Nu poti sa te astepti sa poarte bunul Dumnezeu de grija tuturor, mai ales daca o cauti cu lumanarea, trebuie sa fii pagan sa crezi ca asta a vrut Isus de la tine, ritualuri. Faptele tale sunt singurele care conteaza, restul e fatarnicie. Daca ai pacatuit tot anul si plimbi o lumanare crezi ca se sterg pacatele?
  Sa nu uitam ca incendul cu cele mai multe victime , din epoca moderna a Romaniei, inainte de Colectiv a fost la o biserica in care au ars 116 de copii in Vinerea Mare
  https://www.libertatea.ro/stiri/incendiul-din-vinerea-mare-1800818

 15. De ce nu ne putem ruga liniștiți la noi acasă in noaptea de înviere și oricând vrem noi iar la anul, sănătoși fiind să putem merge să luăm lumină?
  De ce la catolici s-a putut iar la noi nu?
  Sunt oare ei mai educați, civilizați și deschiși la minte decât noi ortodocșii??????

 16. Calugarul are o credinta puternica si sincera. Pentru el a-si da viata pentru Domnul este ceva de netagaduit. Ca noi credem in altceva este problema noastra, dar nu il putem impiedica sa isi spuna crezul.

  • Nu trebuie impiedicat sa vorbeasca, fara discutie. Libertatea de exprimare trebuie sustinuta chiar si pentru ipochimeni precum „calugarul” care amesteca ritualurile cu credinta si credinta cu Dumnezeu. Practic, monumentul de credinta sustine ca in respectarea prosteasca, de oi fara minte, a unor ritualuri care au cel mult sens simbolic, zace credinta adevarata.
   Faceti ce e de facut – respectiv ce va spune biserica/calugarul ca ar fi de facut – ca asta inseamna credinta adevarata ! Nu conteaza ratiunea, bunul simt sau consecintele. Ritualurile nu sunt semn de mare credinta, ca nu servesc decat la augmentarea importantei institutiei pamantesti (a bisericii), nu a credintei, nu a crediciosului si cu siguranta nu a lui Dumnezeu.
   Altfel spus, daca nu respectam ritualurile, importanta bisericii se diminueaza semnificativ. Si asta nu e acceptabil pentru cler. Din pacate, biserica ortodoxa romana nu mai actioneaza de mult pentru sanatatea sufletului credinciosilor, ci numai si numai pentru augmentarea propriei importante. Putin le pasa de oameni, putin le pasa de sufletele lor. Nu ii intereseaza decat propria importanta si accesul la cat mai multa putere. Si ambele – importanta si puterea – se reduc al naibii daca oamenii se prind ca n-au nevoie de intermediari – ca in imobiliare – intre sufletul lor si Creator.
   Sigur ca rugaciunea in comun are importanta si impactul ei. Sigur ca ar fi nevoie de o busola morala in societate – si asta e rolul pe care al trebui sa il indeplineasca biserica, si rateaza in mod execrabil in sensul asta.
   Dar sa indemni oamenii sa isi faca rau si sa faca rau si altora (apropiatilor, in primul rand, nu mai zic necunoscutilor care dau nas in nas cu ei pe strada) in plina pandemie, si sa si sustii cu ipocrizie ca asta e credinta, nu servirea interesului propriu, se apropie teribil de incalcarea legii. Si asta pentru ca un dezechilibrat mental se ascunde dupa haina preoteasca si isi hraneste propria importanta: nu e el un rebel adevarat, merge contra curentului si isi creste profilul public sustinand tot soiul de prostii revoltatoare ? (si asta in numele credintei, nici mai mult nici mai putin).
   Dar, cum spunea si Plictisitu’, n-as vrea sa i se inchida gura cu forta, pentru ca asta se numeste libertate de exprimare. E un drept al tuturor, inclusiv al prostovanilor si dezechilibratilor. Precum si obligatia noastra a tuturor de a combate – via aceeasi libertate de exprimare – prostiile, ineptiile, tacanelile, falsa „credinta” si orice alta otrava a mintii si a sufletului mai improasca „calugarii” de teapa astuia in spatiul public.

  • @Martel Sunt in asentimentul tau in privinta libertatii de exprimare. Oricine e liber sa-si exprime, chiar si alea proaste sau ofensatoare.
   In rest te exprimi in termeni prea absoluti si generalitati ca sa-ti pot da vreun credit. Vorbesti de parca tu le stii pe toate despre credinta, Dumnezeu, rugaciune si biserica.

  • hai fi serios, ca e mort d foame, il suna banca sa plateasca ratele la mertz

 17. Asta nu e instigare la zadarnicirea eforturilor de combatere a epidemiei?

  • Nu, pentru ca el face un apel catre autoritati. Daca nici sa mai ceri ceva nu se poate, atunci mai bine murim toti.

  • Da, de acord, pentru ca prost nu e ala care cere, prost e ala care da. In cazul asta, facem o exceptie, ca argumentatia „credinciosului” e ca au nevoie „doar de o ora”, si se stie doara ca trebuie sa iti stranute in nas un contaminat cel putin 90 de minute, ca sa te molipsesti si tu. Asa ca „doar o ora”, in inghesuiala, pupand icoane si lingand aceeasi lingurita cu alte mii de sanatosi, pardon, credinciosi, nu are cum sa iti faca rau. Logic, de altfel. Dupa mintea aluia caruia ii sta gandul doar la stransul banului in cea mai lucrativa perioada a anului pentru institutie. Auzi la el, „doar” o ora …
   Si daca ii dai dreptate (doamne-fereste !), cum procedezi la implementarea unei asemenea masuri? Ii pui pe frunte crediciosului o stampila cu ora la care s-a asezat la coada sa ia lumina, si la iesire verifici ca nu i-a trebuit mai mult de o ora ? si daca a depasit termenul ii carpesti o amenda din aia de 20 000 lei, ca, nu-i asa, curatarea sufletului credinciosului cu cheltuiala se face …?
   Singura solutie ar fi ca prostia sa inceapa sa doara. De-alde „parintele” cum-il-cheama nu s-ar mai opri din urlat, si ne-ar scuti de perle din astea.

 18. daca e sa se faca o analiza in Romania si alte tari vecine atunci se poate afla ca bisericile sunt responsabile in proportii mari pentru raspindirea coronavirului. cine stie, poate 10%, poate 30%, dintre bolnavi s-au infectat prin faptul ca au vizitat diverse slujbe bisericesti sau au intrat in contact cu vizitatorii. Preotii zica ca Darvin nu are dreptate, pai uite asa se face selectia naturala, cine nu judeca va plati scump

  • @darvine: Pai si te mai intrebi de ce doar unii se trag din maimute (desteptii) si altii de la Adam si Eva (prostii)??? Uite, ca ti-ai raspuns singur, tu te tragi din amiba care a evoluat la stadiul de primata dar acolo a si ramas. Pana te vei da jos din cocotier, mai ai tata…poate niciodata! Dar tu evolueaza in continuare…!

 19. La muncă trebuie să mergi,altfel mori de foame. La magazin la fel,dar poți opta când și unde evitând aglomerația. Biserica nu este obligatorie, credința o poți dovedi și acasă. Dacă nu poți atunci ai o problemă foarte foarte mare.

 20. Amenda + bataie

 21. Sa hranesti spiritual turma ta de credinciosi nu e de ajuns. Trebuie sa-i si porti de grija si s-o aperi in vremuri grele. Ciobanul nu-si scoate oile din stana cand stie ca e vreun lup pe-aproape; nu vreau sa judec cu pacat, dar asta nu e dragoste adevarata, si cred ca niciun muritor nu ar trebui sa-si ia pe suflet o astfel de ispitire a lui Dumnezeu.
  Taina Luminii e neglijata si neimplinita, ziceti ?!… Nu e nevoie sa pretindem ca ne pricepem noi mai bine decat astfel de păstori, ci doar sa priveasca si ei cum a inteles Vaticanul, si nu numai, dragostea pentru turmă, si sa ne aduca un argument impotrivă.

 22. Astept, in numele dreptului la libera exprimare, postarea mesajului meu precedent.

 23. Na…parcilor, ati tot spus si ati tot vrut spitale, spitale in loc de catedrale!!!! Nah…ca acu’ v-a dat Bunul Dumnezeu spitale, unele in corturi, ca sa aveti unde va duce si de unde sa nu mai veniti! Asta ati vrut, asta sa aveti! Si e doar inceputul, neam de tradatori si lasi! Voi nu sunteti romani, voi sunteti niste amestecaturi otomane cu resturi slavone si jumatati de „hindusi”! Astia sunteti! Va meritati unul pe altul si ceea ce aveti acum si veti avea!

  • Ohoo, usurel, jupane ! Ai citit vreodata Biblia ?!… Cu atentie, vreau sa spun. Doar de curiozitate…

  • @rcp: Ai habar ce ma intrebi? Care biblie, a sectarilor, a hindusilor, a ta? Care biblie involuatule! Ca tu nici macar de alea nu stii!

  • 🙂 CRP, multumesc de raspuns ! Nu ma insist cu intrebarea, nu mai sunt curios.
   FYI, Biblia e una singura. Vechiul si Noul Testament.

  • Mah…dasteptule…de Sfanta Scriptura ai auzit??? Nu…bineinteles, vezi-ti de treaba ta si lasa-ma cu invataturi d-astea sectare ca nu tine!

  • Am auzit, dar n-am citit-o. Difera ?!… 🙂
   Uite, iti mai spun un lucru si renunt, mai ales ca esti suparat rau si vad ca esti si coplesit de „sectari”, problemele cu credinta „ortodocsa”, „budistii” s.a., si e mare nevoie sa le faci fata la toate…
   Deci, stii care e marele noroc al „naparcilor” de noi ?! Ca cei ca tine, falsi credinciosi, isterizati si pusi pe isterizare, cu gura plina de clisee ipocrite de partid, sunteti atat de subtiri si transparenti ca va vedem de la o posta, si atat de inculti si incompetenti si rupti de Dumnezeu ca raul pe care il faceti ramane limitat si reversibil. Nu puteti sa distrugeti calitatile si frica de Dumnezeu a „naparcilor” de noi, oricat v-ati da peste cap, asta va turbeaza.

  • @Mai repeceu: Vezi-ti baietas de secta ta!Naparcile ca voi ramaneti doar niste naparci…si atat! Restul…predica-le altora ca tine! Din Biblie?!

  • Esti tare neam prost, nu meriti niciun raspuns, de fapt, dar niciodata nu e tarziu sa inveti ceva.
   Pt tine, Biblia = sectanti, budisti etc. Cum poti sa fii atat de tupeist incat sa inventezi minciuni si sa le tragi in rafala ?
   Cauta in orice librarie ortodoxa online sau fizica si vezi daca ai dreptate. Dupa aia, vino si spune lumii de aici ca nici macar asta nu stiai. Poti sa faci asta ?…

  • @crp este prescurtarea de la cretin, retardat si prost???? Întreb pentru un prieten… 🙂
   Băi boule, sper ca ești singur la părinți și tu la rândul tău nu ai moștenitori

  • PS: îmi cer scuze de la ceilalți cititori pentru limbajul folosit mai sus, dar trebuia să vorbesc pe limba individului astuia!

  • Manuelo: Fato, eu nu te-am jignit insa acum ai ratat cat poti fi de tampa! Casa nu zic atat de pr…oasta! Nu-ti ajunge? Amarato!

 24. Aceași comuniști trădători care nu au nici o rădăcină și nici un țel. Sunteți conduși numai de instincte primare nu aveți nici o urmă de umanitate ce sa mai zic va meritați soarta din toate punctele de vedere. Niște trădători….. Eu nu pot trai fara Sfânta Liturghie mai ales de Învierea Domnului voi aveți libertate sa nu mergeți și eu vreau libertatea sa merg. Libertatea ta este până acolo unde îmi este îngrăditita libertatea mea….

 25. Daca nu i s-ar acorda atentie, calugarul poate spune ce vrea ca oricum este pe pustii.

 26. La biserica cu voi.

  In 14 zile o sa fie ma bine pt noi, restul.

 27. Vezi ba ca otodoxia aia a ta e slavona muistule credincios!
  Tarile cu sarantoci in Europa sunt ortodoxe

 28. Ce mixaj de soparle !… Bravo !

 29. Parintele Calistrat si ceilalti de aceeasi teapa cu el, vanzatori de iluzii, vinovati de a-i insela pe cei mai putin dotati din punct de vedere intelectual.

  Nu-l condamn, nici pe el nici pe ceilalti, atat pot, asa au fost educati. Intr-o tara saraca prinde usor povestea cu Doamne Doamne. Slujitorii ideii sunt ei insisi captivi, nu au o minimala educatie stiintifica si nici cu inteligenta nu stau deloc bine.

  Ignoranta trimite segmente sociale largi catre o speranta inexistenta, catre o realitate paralela, crezand intr-o divinitate care chipurile controleaza totul in univers si automat, si pe pamant. Nimeni nu se intreaba daca asa ceva e posibil. Multimile ce cred in astfel de povesti sunt usor de manipulat si pot face mult rau dezvoltarii pe Terra.

  Credinta in Dumnezeu a produs multe crime pe aceasta planeta, de-a lungul timpului. Trairile in aceasta realitate propovaduita de religie pot duce, in vremuri grele, la extinctia rasei umane. Nu e un moft, nu e o gluma. In vremuri de pandemie, „credinciosii”, crezandu-se feriti de boala pt ca cred in divinitate(fiecare cu a lui, conform religiei de care apartin), pot, din ignoranta, sa impinga mortalitatea la cote incredibile, care pot anula tot.

  • Oh, Ambiguus , asta era mesaju ala faimos ?!… Norocu nostru c-a aparut ! 🙂
   Ce frumos ai scris ! Despre educatie stiintifica, inteligenta, control „automat”, posibil-imposibil, bravo, n-ai uitat nimic.
   Te-ai intrebat cumva si daca e „posibil” sa te inseli tu insuti ca esti capabil sa evaluezi ce e posibil, ce e stiinta, ce e inteligenta ? Doar o mica indoaiala… Sau nu e cazul ?!… Toate lucrurile posibile au fost elucidate, stiinta nu mai are taine, inteligenta straluceste distinct pe fruntile liber-cugetatorilor, in jurul nostru totul curge liniar-determinist perturbat numai de „credinta in Dumnezeu care produce multe crime pe aceasta planeta”, cam asa, nu ?!…

  • @rcp: Prietene, las-o moarta. Aici nu e vorba de liber cugetatori. Marea lor majoritate sunt mai inapoiati, mai incuiati si mai ingamfati decat tagma mentionata de mine in mesajul precedent.
   E vorba pur si simplu de REALITATE. Cum poti crede ca DIVINITATEA a creat intregul univers, controland apoi viata fiecareia dintre fiintele ce exista in miliardele de galaxii ce compun Universul? In primul rand, creatorul(daca exista, daca intr-adevar universul a fost CREAT de o entitate, daca big-bang-ul a fost produsul unei actiuni a unei entitati) nu ar putea influenta nicio clipa nimic din universul creat, datorita principiilor teoriei relativitatii.
   Cand voi auzi o teorie veridica asupra existentei divinitatii, voi avea poate oarecare indoieli, pana atunci insa neg orice idee religioasa.

   Recunosc, sunt impresionat de prestanta unor lideri religiosi precum a fost papa Ioan Paul al doilea, cum e papa Francisc, sunt miscat in adancul sufletului de piosenia ce pluteste in interioarul unor lacasuri crestine de cult marete, dar e doar un sentiment ce nu are legatura cu ratiunea.

   In cazul particular al BOR , al celor ce ling icoane si pupa oase la indemnul unor trogloditi reprezentanti ai BOR, al celor ce asteapta vindecari si bunastare de la Inviatul si Tatal sau, si fecioara ma-sa, sunt revoltat profund. In tara asta suntem din acest punct de vedere intr-o groapa extrem de adanca plina de izvoare de prostie pura. Francezii nu mai pupa oase de vreo 400 de ani, ca sa fac o comparatie( in sensul ca pupatul oaselor e meteahna CRESTINEASCA, deci o practicau si ei).

  • Ambiguus, bine domnule, respect „realitatea” pe care o vezi tu. Dar nu uita, iti trebuie deschidere (prin lectura, mai ales, multa si variata, ca in rest nu depinde de noi) ca sa te prinda pregatit acea „teorie veridica asupra existentei divinitatii”. Altfel, trece pe langa tine si tu ramai tot convins ca teoria relativitatii desfiinteaza orice notiune legata de spiritual. Daca esti „rational” dar si deschis, asta e tot. Si inca ceva: nu amesteca lucrurile, detaliile defecte nu pun eticheta pe sanatatea trunchiului.

 30. @Ecumenist: Subscriu intr-u totul!
  Pentru repeceu: soparlele sectare au altceva?

 31. Mă felicit încă o dată pentru că mi-am închis contul de pe facebook; și nu am auzit de acest popă. Altfel, cere înțelegere pentru electorat… ori, ăștia nu prea aveau legătură cu alegerile civile…

 32. …lasati OILE sa vina la mine…( dascale, trascale…be,he,he…dracu” sa te e” )

 33. Vom vedea daca-i apara Dumnezeu de virus, sau daca sunt incredibil de prosti.

 34. Nu e niciun pericol „urias”. Nu e mai mare decat la cozile interminabile din supermarketuri. Ati ratat ocazia sa fiti corecti. Din nou.

 35. arestarea acestui inconstient pe perioada urgentei, se poate ruga si in arest.

  Astfel de idioti pun sub presiune si mare risc sistemul de sanatate si viata cadrelor medicale care cu greu fac fata. Deja sunt epuizati si depasiti de situatie si nu am ajuns la varful epidemiei.

  Si suntem aici in mare parte din cauza managementului dezastruos butonat timp de 3 decenii de pretinii BOR-ului, pizidistii corupti pana-n maduva.

  • DAR DE POLITICIENI CE ZICI? CA AU FURAT DIN 89 SI NE AU VANDUT TARA LA STRAINI…CA AM AJUNS GUNOIUL EUROPEI…RUSINE….BISERICA NU ARE NICIO LEGATURA CU ASTA.TREZIREA!

 36. Daca sunteți neduși la biserică la ce comentați?
  Doar să vă expuneti incultura și intoleranța?
  Turcii pe vremuri și comuniștii interziceau accesul…
  Grav e că unele voci din cler acceptă asta…nu-i nimic că nu vă împărtășiti…stați acasă la tv!
  Aveți ce votați,o colonie controlată de globaliști, neomarxisti, cu latrăi din prostie/interes.
  Asta da emancipare, valori europene.

 37. Și în aceleași vremuri pascale, la Roma, în Piața Sf. Petru, un singur om, îmbrăcat în alb, se ruga pentru o lume întreagă! Pentru conformitate, eu sunt ortodox, iar cel care se ruga era Papa Francisc I.

 38. CAZ CLAR DE MANIPULARE marca g4media:

  omul a făcut apel la stat să permită o excepție, nu a făcut apel la insubordonare civică!

  Văd o turmă de comentatori analfabeți funcționali care s-au repezit cu spume la gură in deplină prostie să-l sfașie deși omul n-a incălcat legea.

  O să vă văd pe toți haterii ăștia cum veți urla că deschidem țara. Cand o să vă atingă la bani n-o să mai fie virus / stai acasă.

  Intre timp America, Spania, Germania, Austria vor să deschidă țara. Ăia sunt buni și frumoși.
  Vedeti, de aia nu mai citesc g4 media și nu mai dau 2 bani pe progresiștii care se cred deștepți dar sunt la fel de proști ca pesediștii.

 39. Acest călugăr prin 2001 a fost acuzat de un grup de elevi seminariști de abuz sexual, elevii care erau minori la acea data, l-au acuzat ca ii masturba in timp ce dormeau împreuna in același pat.. biserica ortodoxa a “rezolvat” problema transferându-l de la mănăstirea Barnova la Vlădiceni. Oamenii uita prea repede…

 40. @Victor:
  tu inainte de toate esti un bou pt ca amesteci politica si ideologia cu Religia !

 41. Hristos a Înviat!
  Oameni buni, în primul rand părintele are dreptate dar unde este lege, eu zic ca nu este tocmeala. Fiecare face cum ii conștiința, dacă o are, el a făcut o propunere către mai mari țări, acum de ce să-l blamam, nu-și are rostul, dar ne place pe fb. să ne dăm cu părerea ca nu costa nimic, iar dacă ne duce mintea și la jigniri, atunci….. pe ei pe mama lor. Sunteți jalnici.