G4Media.ro

Un bărbat suspectat în cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, arestat pe…

Un bărbat suspectat în cazul uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, arestat pe aeroportul din Paris

Un bărbat saudit suspectat de implicare în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost arestat în Franța, relatează BBC și The Guardian.

Khaled Aedh Alotaibi a fost arestat marți pe aeroportul Charles-de-Gaulle, potrivit presei franceze. El este unul dintre cei 26 de saudiți căutați de Turcia pentru uciderea jurnalistului.

Fostul membru al gărzii regale saudite, în vârstă de 33 de ani, călătorea sub propriul nume și a fost plasat în detenție judiciară, a anunțat radioul RTL.

Khashoggi, un critic proeminent al guvernului de la Riad, a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul în octombrie 2018. Arabia Saudită a transmis că fostul jurnalist de la The Washington Post a fost ucis într-o „operațiune necinstită” de o echipă de agenți trimisă pentru a-l convinge să se întoarcă în regat. Dar oficialii turci au spus că agenții au acționat la ordinele celor mai înalte niveluri ale guvernului saudit.

Crima a provocat un scandal global și a deteriorat imaginea conducătorului de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Un tribunal din Arabia Saudită a condamnat în 2019 opt ​​persoane anonime pentru crimă. Cinci dintre ei au fost găsiți vinovați de participarea directă la crimă și au primit pedepse cu moartea care au fost ulterior modificate în pedepse de 20 de ani de închisoare, în timp ce alți trei au fost condamnați la șapte până la zece ani de închisoare, pentru acoperirea crimei.

Procesul saudit a fost respins drept „antiteza justiției” de către raportoarea specială ONU de atunci, Agnès Callamard, care a concluzionat că Khashoggi a fost „victima unei execuții deliberate, premeditate”.

Un raport din 2019 al lui Callamard arăta că procurorii saudiți au ordonat arestarea lui Alotaibi ca parte a unei investigații privind uciderea lui Khashoggi, dar în cele din urmă au decis să nu-l acuze.

Cu toate acestea, Alotaibi are un mandat de arestare turc și este judecat în lipsă la Istanbul, find acuzat de crimă.

Foto: Jamal Khashoggi – sursa: captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Nu l-au ucis ma. Doar l-au taiat bucati si l-ai dizolvat in acid, acesti mari prieteni ai USA si Donald Trump.