G4Media.ro

Un austriac a lăsat 2 milioane de euro moștenire unui sat francez,…

Un austriac a lăsat 2 milioane de euro moștenire unui sat francez, în semn de recunoștință că i-a protejat familia în timpul celui de-al doilea război mondial

Un austriac și-a lăsat, prin testament, averea unui sat francez, Le Chambon-sur-Lignon, în sud-estul Franței, care i-a protejat familia în timpul celui de-al doilea război mondial, scrie BBC.

Le Chambon-sur-Lignon a protejat mii de evrei și satul cu aproximativ 2.500 de locuitori are o reputație îndelungată în a proteja oamenii de persecuții, devenind un centru al mișcării de rezistență, locuitorii satului primindu-i și ascunzându-i pe fugari.

Eric Schwam, care a murit luna trecută la vârsta 90 de ani, a ajuns în Le Chambon-sur-Lignon împreună cu familia în 1943.

Denise Vallat, specialist în comunicare în Le Chambon-sur-Lignon, a declarat că autoritățile au fost contactate de un notar în urmă cu aproximativ trei săptămâni pentru a discuta despre donație.

„A fost un domn foarte discret și nu și-a dorit prea multă publicitate în legătură cu gestul său”, a spus ea intervievată de France 3. „Se cunosc prea puține lucruri despre donator, dar am făcut unele cercetări”.

Conform acestor cercetări, familia lui Eric Schwam era originară din Viena, unde tatăl său era medic.

A ajuns în sat în 1943, împreună cu părinții și o bunică. Nu se cunosc multe detalii despre drumul parcurs până acolo, dar se știe că anterior au fost ținuți în lagărul Rivesaltes, din sudul Franței.

Informațiile disponibile sugerează că părinții lui Eric Schwam s-au întors în Austria după război, dar el s-a mutat la Lyon în 1950 pentru a studia farmacia.

Eric Schwam nu avea copii și era văduv.

Primarul Jean-Michel Eyraud a spus că austriacul le-a lăsat o „sumă mare” prin testament, dar nu a avansat nicio cifră. Însă predecesorul său a spus că ar fi vorba de aproximativ 2 milioane de euro.

Primarul a declarat pentru AFP că averea lui Eric Schwam va fi folosită pentru finanțarea unor inițiative în domeniul educației și pentru tinereri.

Sursa foto: site Office de tourisme du Haut-Lignon

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. minunat, *gratitudinea este memoria morala a omenirii*!

  2. Nu este adevarat pana la capat.
    Ati omis ca era de origine evreiasca.
    `Un austriac de origine evreiasca` cred ca ar descrie cel mai bine situatia.
    Relatarea unei situatii prin omisiune deja e conforma cu definitia minciunii, JAWOHL?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.