G4Media.ro

Un artist vrea să expună statuile vandalizate în timpul manifestaţiilor antirasism într-un…

Un artist vrea să expună statuile vandalizate în timpul manifestaţiilor antirasism într-un centru de reciclare transformat în parc la Chicago

Artistul conceptual JB Daniel speră să reunească statuile lui Cristofor Columb, Andrew Jackson, Robert Lee şi ale tuturor monumentelor legate de sclavie şi istorie colonială, distruse în timpul manifestărilor antirasism din Statele Unite, într-un singur loc, anunţă The Art Newspaper, citat de News.ro.

Bărbatul îşi propune să transforme un centru de reciclare din oraş într-un parc educaţional unde să fie expuse, între altele, statuile fostului preşedinte Andrew Jackson, generalului de armată Robert Lee sau a navigatorului Cristofor Columb. Aceste figuri istorice ale Statelor Unite asociate colonialismului şi scalviei au stârnit dezbateri peste Atlantic, ca urmare a uciderii lui George Floyd de un poliţist.

Statuile au fost vandalizate şi demolate în timpul manifestaţiilor antirasiste care au agitat ţara de la sfârşitul lui mai.

Situat la marginea râului Calumet, situl este folosit de Waste Management, cea mai mare companie de triaj a deşeurilor din ţară. „În ultimii 25 de ani, i-am auzit spunând „lăsaţi-ne să-l folosim pentru încă trei ani şi vom transforma acest loc în parc”. Şi, bineînţeles, asta nu s-a întâmplat niciodată. Este timpul să facem ceva”, a spus JB Daniel.

În timpul discursului său la Muntele Rushmore săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a ordonat construirea unei „grădini naţionale a eroilor americani”, unde vor fi adunate statuile personajelor marcante din istorie. Într-o primă listă dezvăluită într-un decret, au fost anunţate numele lui Cristofor Columb, Davy Crockett, Antonin Scalia şi Ronald Reagan între alţii.

Grădina ar trebui să fie deschisă pe 4 iulie 2026, data celei de-a 250-a aniversări a Declaraţiei de independenţă a SUA. Va fi situată „în apropiere de un sit a cărui frumuseţe naturală va permite vizitatorilor să aprecieze natura, să meargă printre statui şi să se lase inspiraţi de marile figuri ale istoriei americane”, se arată în decret. „Am găsit locul ideal”, a spus JB Daniel.

O statuie a lui Columb a fost decapitată la Boston, alta a fost vandalizată la Miami, iar o a treia a fost aruncată într-un lac în Virginia, în urma mişcării antirasiste relansate în Statele Unite de moartea lui George Floyd.

sursa foto: captură video Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Si apoi le dau darama dinou?

    Este de noaptea mintii ce se intampla in america. All lives matter, no doar black. Saracii sunt manipulati fara sa isi dea seama si la final o marte parte dintre ei vor ajunge la puscarie pt pagubele provocate.

    Probabil ca imediat dupa alegeri lucrurile se vor calma instant.

  2. Cu cata abenegatie și credința prezintă redacția lucrurile!statuiele au fost vandalizate din cauza acelui om ucis sau din cauza colonialismului? Adică, cumva justificați moral o asemena acțiune, statuiele și acei generali având vina lor pt.ce se întâmplă azi, nu? și de aceea trebuie actionat! Frumos, manipulare ca la carte, inconștiență, a dementetei generalizate, numita corectitudine politica! Nu seamănă cu comunismul, care găsea dovezi aberante, pentru a înfricoșa și a elimina pe orice care nu era conform cu doctrina. Remeber, g. Ursu. Clar, scopul acelor derbedei, instigati corect politic de intelectualitatea americana, este de a dărâmă lumea actuala și esența lumii, creștinismul.

  3. Ar putea sa il denumeasca „parcul sinuciderii civilizatiei pamantene”.

  4. LOL….cine mai e și JB Daniel?

  5. Mai bine ar expune statuile vandalizate de barbarii români în ultimii 30 de ani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.