G4Media.ro

Un american de 78 de ani, rezident în Hong Kong, condamnat la…

sursa foto: Unsplash

Un american de 78 de ani, rezident în Hong Kong, condamnat la închisoare pe viaţă în China pentru „spionaj”

Un american de 78 de ani, rezident permanent al Hong Kong-ului, a fost condamnat în China la închisoare pe viaţă pentru „spionaj”, a anunţat luni un tribunal local, potrivit AFP, citată de Agerpres.

O sentinţă atât de grea împotriva unui cetăţean străin pentru un astfel de motiv este relativ rară în această ţară asiatică. Ea riscă să degradeze şi mai tare relaţiile sino-americane, deja aflate la cel mai scăzut nivel.

John Shing-wan Leung, cunoscut şi sub numele de Liang Chengyun, „a fost declarat vinovat pentru spionaj şi a fost condamnat la detenţie pe viaţă, precum şi la privarea pe viaţă a drepturilor sale politice”, a precizat într-un comunicat Tribunalul Popular Intermediar din Suzhou, în estul Chinei.

Bunurile sale personale, în valoare de 500.000 de yuani (66.000 de euro), au fost de asemenea confiscate în cadrul acestui proces în primă instanţă care aparent s-a desfăşurat cu uşile închise, aşa cum se întâmplă în general cu acest tip de cazuri.

Comunicatul nu precizează natura exactă a faptelor de care a fost acuzat John Shing-wan Leung. Profesiunea şi activitatea acestui cetăţean american în China nu sunt deocamdată clare.

Comunicatul survine pe fondul deplasării în această săptămână în Japonia a preşedintelui american Joe Biden pentru a participa la Summitul G7 organizat la Hiroshima între 19 şi 21 mai.

Relaţiile sino-americane s-au răcit din nou în ultimii ani din cauza unor dezacorduri pe numeroase subiecte: dezechilibrul comercial, Taiwanul, Hong Kong-ul, tratamentul aplicat de Beijing minorităţii uigure sau rivalitatea în sectorul tehnologiilor înalte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...