G4Media.ro

Umoristul conservator american PJ O’Rourke a murit la 74 de ani. Critic…

foto: captură video

Umoristul conservator american PJ O’Rourke a murit la 74 de ani. Critic la adresa Democraților, el a susținut-o totuși pe Hillary Clinton împotriva lui Donald Trump în 2016

O’Rourke a mers împotriva tendinței de stânga a umorului american, practicând o critică mai conservatoare, dar la fel de tăioasă și iconoclastă a culturii și politicii națiunii, scrie Anthony Zurcher corespondentul BBC în America de Nord.

El a publicat peste 20 de cărți, inclusiv două best-seller-uri, A Parliament of Whores – Un parlament al târfelor și Give War a Chance – Dați o șansă războiului.

Membru al generației Baby Boom născută imediat după cel de-al doilea război mondial, a debutat pentru prima dată pe scena națională ca redactor al revistei de umor National Lampoon în anii 1970.

O’Rourke a continuat să lucreze ca independent pentru Atlantic Monthly, Esquire și Vanity Fair și a fost șef de birou pentru afaceri externe pentru Rolling Stone.

Subtilitatea lui O’Rourke depășește frecvent partizanatul politic din SUA. Deși era un conservator cu o înclinație libertariană, umorul său nu era doar din sfera dreptei.

Una dintre replicile sale cele mai memorabile a fost că Democrații promit că guvernul te va face „mai deștept, mai înalt, mai bogat și-ți va tăia iarba digitaria de pe gazonul tău”, în timp ce Republicanii spun că guvernul nu funcționează – apoi vor fi aleși și vor dovedi asta.

A fost membru al institutului conservator Cato, dar și un invitat obișnuit pe rețeaua de știri MSNBC de stânga și un panelist la emisiunea de jocuri false de la National Public Radio, Wait, Wait Don’t Tell Me. A criticat frecvent președinții Democrați, dar în 2016 a susținut-o pe democratul Hillary Clinton față de republicanul Donald Trump.

Editora sau, Grove Atlantic, a declarat într-un comunicat că O’Rourke, care a murit din cauza unor complicații din cauza cancerului pulmonar, a fost „una dintre vocile majore ale generației sale”.

„Reportajele sale perspicace, acuitatea verbală și darul său de a scrie proză care provoacă hohote de râs au fost de neegalat”, a declarat directorul executiv al editurii, Morgan Entrekin.

O’Rourke s-a născut în Toledo, Ohio și a studiat la Universitatea din Miami, obținând apoi o diplomă de licență în limba engleză de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. A fost căsătorit de două ori și a avut trei copii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...