G4Media.ro

Ultimii pași înainte de Brexit și ce urmează după marea plecare

Ultimii pași înainte de Brexit și ce urmează după marea plecare

Publicația Le Figaro prezintă datele cheie pentru pașii finali care urmează în procesul lung și sinuos al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
De această dată, Brexitul este pe cale să fie realizat o dată pentru totdeauna. După aprobarea textului de divorț încheiat cu Bruxelles-ul, joi, deputații britanici pregătesc ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la sfârșitul acestei luni.

Săptămâna asta: Lorzii. Deputații și-au încheiat revizuirea condițiilor de divorț negociat de premierul britanic Boris Johnson, la jumătatea lunii octombrie. Brexitul depinde cum de cei care nu sunt aleși camerei superioare a Parlamentului, Lorzii, unde, spre deosebire de Camera Comunelor, șeful guvernului nu are majoritate.

Totuşi, amploarea victoriei sale de luna trecută și aprobarea deputaților face puțin probabile modificări majore ale textului. Lorzii vor începe dezbaterile luni, 13 ianuarie, iar textul va deveni lege până în 22-23 ianuarie.

29 ianuarie: Parlamentul European. Pentru a intra în vigoare, Brexitul trebuie să fie ratificat şi de către deputații europeni. Aceştia așteptau să vadă ce va decide Londra, după trei ani și jumătate de întârzieri, dar ar trebui să aprobe acordul cu două zile înainte de data fatidică.

31 ianuarie: Brexit. Regatul Unit trebuie să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, o dată deja amânată de trei ori de la referendumul din 2016. Dacă Boris Johnson obține o majoritate absolută, el va încerca până atunci să facă în aşa fel încât acordul de divorț pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană să fie adoptat de către Parlament, pentru a asigura o ieșire lină a ţării sale din UE.

1 iulie: termenul limită pentru prelungirea perioadei de tranziție. Dar discuțiile nu vor fi finalizate până atunci. După plecarea din UE, țara va intra într-o fază de tranziție în care relațiile sale vor rămâne neschimbate cu Cei 27 până pe 31 decembrie 2020. Această perioadă ar trebui să le permită celor două părți să stabilească o nouă relație din punct de vedere comercial și de securitate. De asemenea, Marea Britanie poate dori să prelungească această perioadă cu unul sau doi ani, dar ea trebuie să informeze UE despre cererea sa înainte de 1 iulie.

31 decembrie: sfârșitul perioadei de tranziție. Acesta este sfârșitul legăturilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, după 47 de ani de viață comună agitată. Fără un nou acord sau o prelungire a perioadei de tranziție, comerțul și transporturile, printre altele, riscă perturbări majore.

Context

Regatul Unit a făcut, săptămâna trecută, încă un  spre părăsirea Europei. Legea Brexitului a primit joi sprijinul final al Camerei Comunelor. Acordul încheiat de Boris Johnson cu Bruxelles-ul a fost aprobat în a treia și ultima lectură cu 330 de voturi pentru și 231 împotrivă. Textul preliminar fusese deja aprobat de deputați pe 30 decembrie.

Așa-numita lege a acordului de retragere din Uniunea Europeană merge acum la Camera Lorzilor, unde, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Camera Comunelor, Guvernul nu are majoritate. Deputatul conservator Owen Paterson a avertizat Lorzii să nu încerce să „torpileze” şi să întârzie legislaţia și „să respecte votul masiv al poporului” pentru a asigura părăsirea „Uniunii Europene pe 31 ianuarie”.

SURSA: Le Figaro/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Vad ca lira a tot crescut, iar leul eu-ropenizat este pe duca!

    • Dacă vezi asta atunci ești prost,pentru că in 2016 pe vremea asta lira era de 6.02Ron si acum e de 5.58 Ron…și încă nici nu au ieșit

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.