G4Media.ro

Ultimii locuitori din orașul ucrainean Bahmut refuză să fugă din calea forţelor…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Ultimii locuitori din orașul ucrainean Bahmut refuză să fugă din calea forţelor ruse

Ultimii locuitori care au rămas în Bahmut, oraş din estul Ucrainei bombardat din vară de armata rusă, susţin că nu intenţionează să fugă, chiar dacă ruşii se apropie, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Cum aş putea să plec?”, întreabă Natalia Şevcenko, de 75 de ani, care se îngrijorează de costul prea ridicat al unei plecări.

Ea a petrecut atât de mult timp în pivniţa ei, că se simte „ca o cârtiţă” atunci când se aventurează afară, la lumină.

„Nu vă îngrijoraţi”, le spune ea jurnaliştilor de la AFP în timp ce în fundal se aude zgomotul de obuze. „Sunt departe. Acum ştiu unde vor cădea”, afirmă ea.

Forţele ruse încearcă de luni de zile să preia controlul asupra Bahmut, în cea mai lungă şi mai sângeroasă dintre bătăliile purtate de la declanşarea invaziei ruse din Ucraina, pe 24 februarie anul trecut.

În pofida afluxului de arme occidentale trimise Ucrainei, Rusia a revendicat în ultimele zile avansuri în regiune.

Bahmut, care număra înainte de război circa 75.000 de locuitori, s-a transformat în oraş fantomă presărat cu arme antitanc şi maşini arse. Nu mai există nici gaz, nici electricitate, nici apă curentă.

În jur de 7.000 de persoane, majoritatea în vârstă, trăiesc aici în continuare, în pofida tirurilor neîntrerupte de artilerie şi bombardamentelor cu drone. Un băiat de 12 ani şi un septuagenar au fost ucişi marţi.

În cadrul unei vizite la Bahmut de miercuri, o echipă a AFP a putut vedea o coloană de fum în partea de nord a oraşului.

Zăpada este pătată de sânge acolo unde un vehicul militar ucrainean a fost lovit cu o zi în urmă de o rachetă rusească, în vestul oraşului.

În exteriorul oraşului devastat de război, soldaţii ucraineni fac eforturi să-şi fortifice poziţiile. Râul care traversează Bahmut a devenit o linie de separaţie cheie pentru lupte.

Natalia Şevcenko, care locuieşte pe malul de est, îşi riscă viaţa în fiecare zi traversând podul pentru a căuta apă.

Cei care au putut au plecat, dar alţii, ca Natalia Şevcenko, par să se fi resemnat cu soarta lor.

„Gazul nu este atât de grav. Dacă am avea electricitate, totul ar fi mai uşor. Am putea să ne încălzim, să gătim”, a spus ea.

„Cel mai rău e că nu există semnal. Nu pot să-mi sun familia. Am doi copii, unul este la Kiev şi celălalt la Odesa. Cei doi copii ai lor sunt mici, de aceea a trebuit să plece”, a explicat ea.

Nadia Burdinska, de 66 de ani, susţine că a trăit la Bahmut toată viaţa şi nu are nicio intenţie de a pleca, chiar dacă, adaugă ea, „numai unui nebun nu i-ar fi frică” în aceste condiţii.

„Totul este posibil, dacă vrea Dumnezeu voi rămâne în viaţă”, spune ea în faţa imobilului construit în epoca sovietică unde trage câţiva saci cu lemne.

Pentru a se încălzi, ea a fost nevoită să cumpere o sobă pentru lemne de 3.500 de grivne (circa 90 de euro) şi le-a cerut autorităţilor să-i furnizeze alimente ieftine. „Aşa trăim în secolul al XXI-lea”, mai spune ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Mai repede sunt tinuti ca scuturi umane, o metoda patentata de azovi!!

    • Ce câștigă Rusia din distrugerea Bahmutului, asediu început în august 2022?

    • @Riki: Nah, ăștia sunt etnicii rusi cei care ii vor întâmpina pe invadatorii rusi cu flori.

    • @Riki nu, aia sunt rusnacii tai na.Z.istii, cei care de.capiteaza oameni de vii, se fotografiaza cu caini lipsiti de aparare, ca dupa aia sa ii d.ecapiteze si sa manance bucati din ei, profaneaza c.adavre etc , da, ati citit bine, pentru cei ce nu cred mergeti pe google si cautati „Alexey Milchakov video n.azi” r.ebutul asta uman fiind unul din comandantii gruparii Wagner, un simplu exemplu, ca sunt o gramada ca el in Rusia, sa va traduc ce spune in videoclip pentru cei care nu inteleg „Sladkov: Ce parere ai despre ucrainieni, despre inamici? Alexey: In primul rand nu cred ca ucrainienii exista ca si natiune. Sunt rusi care se cred altceva. Ii tratez ca pe orice alt inamic. Eu cred ca trebuie terminati. Pentru ca doar morti nu mai trag inapoi iar cei morti nu au copii care sa puna mana pe arme si sa isi razbune parintii. Sladkov: Te referi la dusmani sau la toti ucrainienii? Alexey: Ti-am mai spus, ucrainienii sunt niste amagiti ce cred ca sunt o natiune separata. Trebuia sa aiba loc De-Ucrainizare completa pentru ca din punct de vedere etnic nu e nici o diferenta. Aceste diferente au fost impuse in ultimele sute de ani. Sunt un n.azist, sunt un n.azist. Nu o sa merg mai departe, nationalist, patriot, imperialist si asa mai departe. O sa o spun direct, sunt n.azist.” Deci astia doamnelor si domnilor de-n.azifica Ucraina si de ce trebuie sustinuta Ucraina pana la capat, sa vedem specimene de genul la doi metrii sub pamant impreuna cu Putin.

  2. Parca se spunea ca sunt numai minciuni, caderea Bahmut-ului . Acuma cum mai sta treaba ? Ce mai, ukrainienii se sufoca si era de asteptat asta.

  3. Pai cum ar putea sa plece, ii asteapta ca pe painea calda pe eliberatorii rusi.