G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Deputatul Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost condamnat…

ULTIMA ORĂ Deputatul Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru că a folosit subvențiile primite de partid din bani publici pentru a-și cumpăra o casă. Decizia nu este definitivă

Deputatul Mircea Drăghici a fost condamnat joi la 5 ani de închisoare cu executare, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru că a folosit subvențiile primite de partid din bani publici pentru a-și cumpăra o casă.

De asemenea, instanța a decis și confiscarea sumei de 19.000 de euro de la Mircea Drăghici.

Decizia nu este definitivă.

Pe fondul dosarului penal, Drăghici a demisionat din PSD la începutul acestui an.

În septembrie anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecării pe fond în acest dosar.

Un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a respins atunci toate cererile şi excepţiile ridicate de PSD şi Mircea Drăghici şi a decis că procesul se poate judeca pe fond.

„Respinge cererile şi excepţiile invocate de persoana vătămată Partidul Social Democrat. Respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe. În baza art. 346 alin. 2 cu referire la art. 345 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 21/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, trimis în judecată pentru pretinsa săvârşire a infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare, fapte prevăzute de art. 10 lit. c teza I din Legea nr. 78/2000 şi art. 295 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 308 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi pretinsa infracţiune de delapidare prev. de art. 295 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 308 alin. 1 şi 2 din Codul penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe”, se arata în decizia instanţei.

De asemenea, magistratul i-a respins lui Drăghici o cerere de sesizare Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. 1, 2 şi 2/1 şi art. 12/1 din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Pe 25 iulie 2019, Mircea Drăghici, la data faptelor trezorier al PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare (2 fapte).

Conform DNA, în perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

„În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, spune DNA, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

„După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului. Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, precizează DNA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. oare domnul draghici e pro sau contra amanarii alegerilor ? :)))

  • @catalin Pentru el nu mai conteaza cand se tin alegerile.

  • Mircea Draghici = un caraghios, o nulitate cu tupeu, marca PSD. Pedeapsa meritata din plin! Pleaca din PSD deputatul Draghici, se pregateste sa intre marele savant Rafila. Si nimeni nu mai pomeneste de referendumul din 2009 – reducerea numarului de parlamentari!?

 2. „Alo, nea Alifie? Să nu te pună Dracu’ să-l lași pe Drăghici ăsta să-ți țină socotelile, că te fură de nu te mai înțelegi in veci cu nea Vaselină…!”

 3. Dragi judecatori, manca-v-as piila voastra, voi ii confiscati doar 19 mii de euro si asta a ciordit sute de mii? Ma piss pe anii lui de parnaie daca ii ramane banul furat.

  • Asta e treaba psd-ului sa-si recupereze banii de la el…

  • poate se schimba la apel, si il lasa si fara casa!

  • Stai sa vezi.. ca tocmai s-a votat confiscarea extinsa.

  • În text se specifică ‘au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului’. După câte înțeleg, banii s-au dat înapoi, dar după ce Drăghici a fost apucat de bijuterii. Poate nu înțeleg eu bine?
   Iubesc România!

 4. E greu de inteles cum a putut gandi o asemenea masinatiune tampita, observabila de oricine ca escrocherie. Probabil si-a inchipuit ca pesedeul va sta la putere la infinit.

  • E de manual:
   Bagi o lege ca sa maresti bugetul, fiindca ai nevoie de niste bani in trezoreria partidului, ca sa-ti cumperi casa.
   Doar partidul (credea el) poate sa se constituie „parte civila” adica pagubit si „partidul sunt eu si eu si eu, si eu… cine sa-l reclame?” dar, uite ca s-au mai sesizat unii.

 5. sa vedem finalitatea d-ilor d-elor PENSII SPECIALE

 6. Dezmat pe BANII publici, primiti anual de PSD, dezmat total si secret mare ca cine stie cati ar putea ajunge la puscarie!
  Sper ca DNA sa finalizeze si VERIFICAREA utilizarii Zecilor de Milioane de Euro primiti din BANII PUBLICI ca Subventie de PSD!
  DIGI 24: „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit banii din subvenții
  06.05.2020.
  Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat definitiv procesul cu PSD, în dosarul deschis după ce partidul a refuzat să transmită ONG-ului, în baza Legii 544/2001, situația detaliată a cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax.
  Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.
  „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași. De exemplu, unul dintre motivele invocate de PSD pentru nefurnizarea informațiilor solicitate a fost că acestea pot fi consultate online. Instanța a precizat însă că tocmai caracterul public al acestor informații ar fi trebuit să ușureze sarcina pârâtului de a furniza informațiile cerute. De asemenea, faptul că orice cetățean poate avea acces la mediul online nu absolvă autoritatea publică de sarcinile stipulate în mod expres de Legea 544/2001”, arată sursa menționată.
  Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.
  Azi e 15 Octombrie 2020 si PSD inca NU a catadicsit sa spuna CUM a folosit BANII publici din Subventiile pe 2016-2017-2018!!

  STITI cati BANI a primit PSD in Septembrie 2020, ia uite:
  „Partidele politice au primit, în prima decadă a lunii septembrie, o subvenție totală de 57.192.424,10 lei, anunță Autoritatea Eletorală permanentă într-un comunicat de presă.
  PSD a primit o subvenţie de 28.614.798,63 lei, PNL – 15.882.737,13 lei, USR – 4.240.642,59 lei, ALDE – 3.471.490,71 lei, PMP – 1.908.289,16 lei, Partidul PRO România – 2.650.401,62 lei, Partidul Forţa Naţională – 424.064,26 lei, potrivit comunicatului AEP.”

  Ce subvenție, in Lei, au avut partidele în 2019:
  PSD – 143,7 milioane
  PNL – 65,8 milioane
  USR – 19,3 milioane
  ALDE – 14,3 milioane
  PMP – 9,3 milioane.

  • LA SCHIMB PLATITORII DE IMPOZITE AU PRIMIT ZERO SPITALE.
   DAR, IN COMPENSATIE, AU PRIMIT PENSII SPECIALE !
   CUM, NU SUNT PENTRU TOATA LUMEA ?

  • @Kise Leff: Pentru amaratii de rand, pentru pensionarii amarati, de exemplu, NU sunt bani sa creasca punctul de pensie cu 40%, dar ia uite CATI BANI are Statul roman pentru privilegiatii partidelor:
   15.10.2020, Newsweek.ro: „Netejoru, pus de Dragnea și Toader să o hăituiască pe Kovesi: SPORURI de 8.000 lei/lună în pandemie.
   Inspectorul Șef al Inspecției Judiciare încasează sporuri de extenuare și de confidențialitate la nivelul a 3 salarii medii pe economie.
   Inspecția Judiciară a fost populată de PSD în guvernarea controlată de Liviu Dragnea de tot soiul de loiali de partid experți în hărțuire.
   Lucian Netejoru este inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, potrivit organigramei oficiale.

   Netejoru încasează un salariu de 28.108 lei.(Baza de calcul)
   La acesta se adaugă un Spor de suprasolicitare neuropsihică de 6.208 lei (echivalentul a 22% din Salariu) și un Spor de confidențialitate de 1.408 lei (5%).
   Adica, Netejoru încasează pentru surmenaj și ca să își țină gura suma de 7.616 de lei/ună.
   TOTAL: 28.108 Lei + 7.616 Lei = 35.724 Lei/ pe LUNA Brut!!!

   Nici Presedintele Romaniei, aflat in TOPul Salarizarii NU primeste atata banet!

 7. Are casa de aproape 1 mil de euro in Curtea de Arges facuta de cand a ajuns psd la putere pe aia nu io mai controleaza nimeni

 8. PSD, hotii hotilor, rahatii rahatilor…

 9. Zdrențele penale se aduna, ea hoatza si curva, el hotz.
  A furat mult mai mult de 380000 euro.
  Mult mai mult.
  Poate cineva… va vorbi cu documente, ca cica le are si la instanta următoare le va depune ca domnul Draghici sa ia 19 ani la beci.

 10. Dacă a furat de la hoți, se numește că este haiduc?

  • 🙂
   A furat de la hoti banii pe care tot el ii adusese. Hotii nici nu s-au prins, fiindca au crezut ca nu-i treaba lor.
   PSD e bun de plata acum pentru ca a folosit subventia in alte scopuri. Nu conteaza ca Draghici.

 11. Pe langa faptul ca este hot de joasa speta mai este si analfabet „nefunctional”! Nu stie sa faca mai nimic, citez”eu vorbesc politic”.
  Cea mai mare nenorocire existenta pe pamant, josnic, las, curvar, betiv, razbunator si putem insira zecile de calitati ale acestui extraordinar trezorier, ca na se ocupa prin definiție de trezoreria partidului.