G4Media.ro

ULTIMA ORĂ: Deficitul bugetar după șase luni este de 4,17% din PIB,…

ULTIMA ORĂ: Deficitul bugetar după șase luni este de 4,17% din PIB, mult peste prognoza ministrului Finanțelor

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 mld lei (4,17% din PIB), potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat în urmă cu trei săptămâni că șe așteaptă la o contracție economică între 2 și 3% din PIB pentru acest an.

Reamintim că prognoza de deficit venită de la Comisia Europeană este de 6% din PIB la finalul anului.

Deficitul bugetar este un indicator macroeconomic care măsoară diferența dintre veniturile și cheltuielile înregistrate într-un an. Cu cât deficitul e mai mare, cu atât crește necesarul de îndatorare al statului pentru acoperirea diferenței.

Mai mult de jumătate din deficitul înregistrat pe primele șase luni ale anului, respectiv 23,04 mld lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, potrivit Ministerului Finanțelor.

Ministerul Finanțelor explică creșterea deficitului bugetar prin scăderea încasărilor bugetare în perioada martie-mai prin amânarea plății unor taxe și impozite pe perioada crizei, precum și prin creșterea cu 2,94 mld lei față de anul trecut a restituirilor de TVA pentru susținerea lichidității în sectorul privat. De asemenea, bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor a produs o diferență de 0,25 mld lei față de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește cheltuielile de pe primul semestru, au crescut investițiile cu 3,79 miliarde de lei față de aceeași perioadă a anului precedent. În plus, plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost în primele șase luni de aproximativ 5,86 miliarde de lei.

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Catu spera sa mai incaseze niste multi bani de pe la regii autonome ca sa acopere gaura… dar a primit doar un deget din partea managerilor (lor)…

 2. Normal.
  Citu merge pe principiul „lauda-ma gura”, in rest zero barat.

 3. Foarte bine, e crescut deficit prin investitii si cheltuieli extraordinare pentru covid. De asemenea, din restituirea banilor de TVA si facilitatile pentru firme. Asta inseamna doamnelor si domnilor un guvern capabil, care investeste in viitor. PSD a avut deficit 5% pe cea mai mare crestere economica din istoria Romaniei, cu 0 investitii.

  • Si-a trimis Citu ratatii de serviciu sa ii spele rahatul de imagine?
   Cititi dracu comunicatul MF, vitelor

 4. Bine ca au bani pentru mafia imobiliara. CITU-CITU nu are ani pentru copii, dar are pentru smecherii din imobiliare care SPULBERA sansele la o locuinta decenta populatiei.

 5. Cred ca autorul articolului este novice in macroeconomie. Una este deficitul bugetar (diferenta dintre veniturile si cheltuielile bugetare) si alta este contractia economica (reducerea PIB). Ministrul Finantelor a vorbit zilele trecute despre contractie economica, azi a publicat datele despre executia bugetara, autorul articolului compara merele cu perele.

 6. Așteptam o demisie de onoare. Când spui 2 % și iese 4% (cu 2 săptămâni în urmă), înseamnă că habar n-ai ce se întâmplă. Era suficient sa vadă execuția la 5 luni și să adauge luna iunie în cel mai bun scenariu, adică egală anului trecut.
  Tipul ăsta, bun teoretician (probabil), ar trebui sa intre în învățământ și să lase practica.

  • Citeste comentariul de mai sus de al tau si vei intelege ca nu stii economie.

  • Domnule/doamnă Mesaj,
   A nu se confunda scăderea PIB, prognozată la 2-3%, cu deficitul bugetar, care probabil va fi de 6-7% pentru 2019, un an extrem de dificil!
   Ca să fiu înțeles, 2018 și 2019 au fost ani cu creștete a pib-ului de 4-5%, iar deficitul a fost de aproape 4-5%.În vreme de normalitate.
   Nu vreau să comentez în notă politică, ci doar tehnic și pe baza cifrelor.

  • @ mesaj … boss o intarci ca la ploiesti ….. tu cu mana ta ai scris 2…. ala se refera la pib… deci las o jos ca macane

  • @Catalun, ai dreptate, am citit primele 2 fraze. Am greșit, scuze, chiar nu vreau sa induc pe nimeni în eroare, 2 era Pib-ul.
   Însă deficitul prognozat de 6-7% la finele anului este un vis frumos al ministrului.

 7. Florin Catu=Dancila. Amin.

 8. Nu se poate! Ne zicea Vasilica Câțu că România rupe norii anul asta, că vom avea creștere în V.

 9. Mariti salariile bugetarilor si mai mult. La ora actuala sunt peste 5000 ron net in medie (comparativ cu mediul privat unde media e de aprox 2800 ron net). Imediat vor ajunge duble la bugetari fata de sectorul privat datorita crizei si datorita marilor care nu se mai opresc.

  atat am vrut sa zic

 10. Cifre, analiza și articol irelevante pentru prognoza pe tot anul!

 11. nu e crestere in v. a vrut sa spuna trimestrul v