G4Media.ro

UE majorează capacitatea de ajutor militar pentru Ucraina cu 2 miliarde de…

UE majorează capacitatea de ajutor militar pentru Ucraina cu 2 miliarde de euro

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit în această dimineață să adauge 2 miliarde de euro la Fondul european pentru pace (EPF), instrumentul lor de finanțare pentru asistența militară acordată Ucrainei. Acordul trebuie încă aprobat la reuniunea miniștrilor de externe ai UE care va avea loc luni la Bruxelles, potrivit Le Monde.

Instrument creat de statele membre ale UE în afara bugetului comun și alimentat prin contribuțiile acestora, Facilitatea de sprijin pentru pace a UE, a fost dotată cu 5,7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 pentru a finanța acțiuni operaționale în cadrul politicii externe și de securitate comună (PESC). Acesta a fost folosit la scurt timp după invazia rusă în Ucraina pentru a finanța livrările de arme către Kiev. Iar 3,1 miliarde de euro au fost deja plătite pentru a rambursa statelor membre cheltuielile pentru armele și munițiile furnizate forțelor armate ucrainene din stocurile lor.

Împreună cu livrările bilaterale, sprijinul statelor membre ale UE se ridică la aproape 9 miliarde de euro, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...