G4Media.ro

UE ia în calcul o taxă pe deșeurile din plastic pentru a…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Deci s-a inteles, Greta, cum se face ecologizarea? Nu se interzic PET-urile si celelalte ambalaje din plastic, ci se pune o taxa pe ele. Banii colectati se duc undeva, la centru (nici nu prea conteaza unde, ca e la guvernul national, ca e la bugetul UE) iar acolo niste minti luminate decid ce sa faca cu ei, respectiv sa acopere alte gauri, in cazul de fata.
    Acuma, nu stiu, zic si eu: daca a plecat Marea Britanie, n-ar fi normal sa se reduca cheltuielile? Reducind la absurd, ce facem daca ramin in UE numai Germania si Romania? Punem taxa pe aerul respirat ca sa acoperim gaura provocata de plecarea celorlalti?

    • In buna tradiție a democrației de ev mediu european, vor fi reinstiuite zeciuiala, vacaritul(ca doar gaze de sera, deh), stupăritul și alte taxe populare și dorite de “ecologistii” europeni. Mai ales ca USA nu a mai pus botul la vrăjeala “acordului de la Paris” și acum cam chitaie de bani… când or sa înceapă sa mai iasă și alte state sa vezi atunci taxare, mai ales ca germanica e asigurata cu gaz ieftin de la stăpânul ei… nu e așa europenilor ca nu mai e așa mișto?

    • considerand pozitia de creditor(platitor) net la bugetul EU a UK, explica-ne cum se reduc cheltuielile odata cu iesirea lor.
      o argumentatie aritmetica si logica, pls…

    • Daca UK a iesit din UE (concret asta inca nu s-a intamplat) inseamna ca UK pleaca si cu contributiile si cu nevoile lor legate de bugetul UE. sunt convins ca bugetul UE se micsoreaza odta cu plecarea UK, dar scad si cheltuielile. Dar avand in vedere ca UK era printre tarile care contribuia mai mult decat consuma (in mod direct) din bugetul Ue, asta intr-aadevar, poate provoca niste dezechilibre.

      Este taxa pe plastic imorala? Pai hai sa vedem. Daca e sa punem in balanta cheltuielile UE legate de implementarea surselor de energie regenerabila, a materialelor biodegradabile care sa inlocuiasca plasticele, a retehnologizarii centralelor energetice pe baza de carbune etc etc etc… VS taxele pe plastice si pe emisiile de carbon sunt de parere ca in continuare taxele sunt prea mici. Sursele de emisii de CO2 ar trebui yaxate mai mult, plasticele la fel.

      Asta ar trebui sa ne fie prioritatea 1 in deceneiile care urmeaza: cum sa poluam mai putin planeta asta, pentru ca o sa ne ducem cu totii naibii daca nu ne schimbam radical atitudinea fata de mediu.

    • @zzz: o explicatie logica pot sa-ti dau, una aritmetica insa, nu (mintea mea e prea mica pentru a demonstra ca 2 e mai mare ca 1, sorry).
      Sa presupunem ca avem o familie: tata, mama, bunicul si 2 copii. Mama, tata si bunicul aduc bani in casa, copiii consuma numai. Bunicul e contribuitor net, are o pensie foarte mare, asa ca aia mici au haine de firma si toata familia maninca icre negre la micul dejun.
      Brusc, bunicul moare. In momentul asta familia hotaraste sa o trimita pe mama pe centura, pentru a-si pastra nivelul de trai.

    • @Victor: eu zic ca e imorala din doua motive:
      1/ plasticul in sine e imoral, acolo ar trebui umblat. De exemplu, interzicerea alimentelor feliate. Pentru 20 felii de salam si 10 de cascaval feliat „cistigi” o gramada de plastic. Interzicerea PET-urilor pentru volume mai mici de 3 litri.
      2/ daca pui o taxa pe poluare, atunci foloseste-o pentru a combate poluarea si fa treaba asta cit mai transparent cu putinta, inclusiv un raport anual cu impactul avut: „uite, domnu’, ti-am luat 10 lei pe suta de grame de plastic, i-am investit in cercetare si — minune mare! — am reusit sa dezvoltam un ambalaj care se degradeaza odata cu continutul”. Nu chestii de genul: „da incoa’ 10 lei pentru ca produci plastic si pentru ca nu prea mai avem dupa Brexit si n-ai tu grija, ca ne ocupam noi”.

    • @NewLevel: Este imorala din start, datorita definitiei! Taxa (spre deosebire de impozit) presupune o contraprestatie directa din partea Statului , legata de obiectul taxei. Deci … stop joc! E o minciuna si e si impachetata prost. 🙁

      Ce vrea UE este, inlaturand vrajelile, un impozit. Doar ca-i e frica s-o zica direct. Din pacate, in loc sa ne apropiem noi de UE, incepe sa faca ea româneli precum noi. Principiile raman pentru alta lume posibilă …

  2. Eu zic ca lunaticul de Soros sa plateasca o taxa pentru fiecare rapefugee carat in Europa de catre fundatiile si ong-urile finantate de catre el.
    UE se dovedeste o gluma proasta si e o chestiune de timp pana ce se va darma sandramaua marxista de la Bruxelles.
    Toata vrajeala cu poluarea se reduce la noi biruri luate de la populatie, ca in Evul Mediu cand iobagii plateau pentru fumul scos pe cos.

    • bravo Igor, sa nu uiti sa treci pe la caserie!

      love Vladi

    • Pamflet
      Daca ue ar fi interesata de reducerea poluarii ar da directive sa se produca si sa se importe numai masini si aparate care sa se poata repare, adica masini de spalat, aspiratoare, televizoare, automobile carale sa tina multi ani iar pesele care se strica sa poata fi reparate. Deasemenea ecranele telefoanelor sa se faca din materiale care nu se sparg. Iar toate paradele de moda si fandoselile de la festivaluril de film si competitiile sportive sa fie lumitate. Nu ,,taxa” in cel mai pur stil pesedist

  3. Dacă UE este „preocupată” de protecția mediului nu mai bine ar avansa măsuri care să fie adresate eliminării surselor care generează deșeuri indezirabile pentru mediu ?!? De ce nu se acordă facilități fiscale tuturor fabricilor de recipiente și ambalaje din plastic sau alte materiale toxice pentru mediu pe o perioada de timp rezonabilă, la sfârșitul căreia acestea să-și restructureze producția în scopul eliminării producerii ambalajelor neprietenoase cu mediul.

    • mai bine ar acorda facilitati fiscale fabricilor care produc alternative ecologice la plastic (ambalaje biodegradabile etc..). Astia ar trebui sustinuti, nu tot producatorii de plastic.
      Producatorii de plastice au avut zeci de ani in care putea sa se retehnologizeze, dar n-au facut nimic. Cum sa acorzi facilitati fiscale producatorilor de plastice?? Astia trebuiesc yaxati inzecit pana dispar, ca ei sunt sursa problemei, Sau trebuiesc interzise treptat ambalajele de plastic. Dar in niciun caz sa-i incurajam pe producatorii de plastic in speranta ca poate-poate se retehnologizeaza ei.