G4Media.ro

UDMR, care face parte din guvern, critică România pentru chestiunea drepturilor minorităților

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UDMR, care face parte din guvern, critică România pentru chestiunea drepturilor minorităților

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), membră a coaliției de guvernare alături de PSD și PNL, a informat specialiştii Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale a Consiliul Europei despre situaţia minorităţii maghiare din România, criticând Codul administrativ care ar fi ”un regres major în ceea ce priveşte drepturile lingvistice”, se arată în buletinul informativ al UDMR, citat de agenția maghiară de presă MTI.

În ceea ce priveşte stadiul actual al Legii minorităţilor din România, membrii delegaţiei UDMR au declarat că adoptarea legii a fost inclusă în programul de guvernare şi, în prezent, se lucrează la proiectul de lege care va fi urmat de consultări cu reprezentanţii celorlalte minorităţi naţionale şi cu partidele parlamentare.

Codul administrativ reprezintă un mare regres în ceea ce priveşte drepturile lingvistice, au subliniat membrii delegaţiei UDMR, adăugând că retrocedarea proprietăţilor bisericeşti a fost oprită, că proprietăţile deja redobândite sunt din nou naţionalizate şi că aplicarea drepturilor lingvistice rămâne în continuare o problemă, potrivit MTI.

Aceştia au subliniat faptul că plăcuţele cu denumirile localităţilor în limba maghiară sunt vandalizate şi vopsite, că deciziile Consiliilor locale, care acordă drepturi lingvistice minorităţilor, sunt anulate prin hotărâri judecătoreşti, iar punerea în aplicare a drepturilor lingvistice orale este anevoioasă. Spre exemplu, în perioada care a urmat izbucnirii pandemiei, a existat o lipsă totală de informaţii de la centru în limbile minorităţilor, o sarcină asumată de UDMR la nivel naţional şi local, transmite sursa citată.

Membrii delegaţiei UDMR au remarcat faptul că, deşi rolul guvernamental al UDMR a dus la oficializarea steagurilor şi stemelor comunităţilor locale, utilizarea simbolurilor este din nou restricţionată prin hotărâri judecătoreşti, cele mai recente cazuri fiind steagul municipiului Sfântu Gheorghe şi cel al judeţului Covasna, care au fost anulate de justiţie.

Membrii delegaţiei UDMR consideră inacceptabil faptul că ancheta privind evenimentele foarte grave din Valea Uzului, care au avut ca scop incitarea la ură şi la conflict etnic, a fost închisă de Parchet, deoarece a considerat că acest lucru nu poate fi calificat în nicio categorie de infracţiune. Aceştia au mai semnalat şi faptul că scandările “Afară cu ungurii din ţară!” continuă să fie ceva obişnuit la evenimentele sportive. În plus, prin anularea ordonanţei privind înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a României a comis o discriminare, deoarece şcoala ortodoxă din Timişoara, înfiinţată prin aceeaşi ordonanţă, poate funcţiona, potrivit UDMR.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. UDMR-ul a fost neincetat in Guvern din ’90 incoace, chiar si cand cica erau in opozitie, dar chiar si atunci erau in Guv la nivel de Secretar de Stat, iar Romania a fost mereu criticata de maghiari ca nu le ofera drepturi. Deci, nu e o ipocrizie noua, ci doar in forma continuata.

 2. Vă dați seama de caracterul maghiarilor adunați în sekta asta „moghyor psd ” ???O mizerie!

  • Nici unde in UE minoritatile nu au atatea drepturi ca in Romania

   in Anglia Franta NU exista partide pe baza ETNICA sau locuri in parlament pt minoritari, doar in Ro

  • ASTAI NESIMTIRE CURATA IN NICIO TARA DIN EUROPA MAGHIARII NU AU MAI MULTE DREPTURI ,CA IN ROMINIA SEAU LUAT NASU LA PURTARE AI NOSTRI SUNT SLABI

 3. Supermatriosca!

 4. Ce-i Hunore? Nu-ti mai ajung drepturile???? Mars in Ungaria, ca acolo ai mai multe si mai „variate”!!!!

 5. Ia mergeti ma in alta tara, sa vedem aveti atate drepturi?

 6. Jigodiiiiiii

 7. Propaganda tipică acestei mizerii! Acest impostor spune ce i se dictează de la budapeșta. El suge de la doi boi: orban victur, respectiv dănciucă-ciolacus! Pe ultimii doi îi băgăm într-un singur om, luați separat nu valorează mai mult de jumătate de om. Această șleahtă de bandiți se folosește de spaime, frici și temeri inoculate etniei maghiare pentru a dăinui la borcanul cu miere de peste 31 de ani. Sunt consecvenți mârșăviei și retoricii, asta nu e o noutate. Le-ar fi respectate drepturile dacă ar fi lăsați singuri la guvernare, dacă ar putea impune politica lui horban victur, nu cam fi prea departe, dar, mai ales, dacă măgara ar deveni limbă oficială în România lucrului dezastruos făcut, atunci da, s-ar simți cu adevărat respectați. Succesuri, hungore!

  • limba măgară?…😂😂…la cat saboteaza romania si justitia alaturi de pesede merita sloganul afara, afara cu măgarii din tara…😎😎😎😎

 8. Drepturi, drepturi…. Dar despre obligatii nu se aude nimic?

 9. Eu nu știu alte țări cu la fel de multe drepturi pentru minorități ca la noi. Sau nu cunosc țări care să pună dreptul minorității în fața dreptului național. Numai la noi…

 10. 🌹🌹🌹-firaș Unguresc.
  De la Revoluție voi ați guvernat cel mai mult și văd că nu ești mulțumit .
  Cred că a venit timpul să vă continuați migrația, dacă nici aici nu aveți drepturi ,puteți căuta în alte părți.

 11. Orban s-a lăudat că a rezolvat învățământul în limba maghiară de la preșcolar până la cel universitar, lucru real. În Harghita și Covasna sunt localități unde românii sunt minoritari și acolo inclusiv la nivel instituțional se folosește limba maghiară. La Valea Uzului s-a pus batista pe țambal tocmai să nu sancționeze minoritatea maghiară. Ungaria cumpără mascat terenuri și clădiri istorice inclusiv de patrimoniu. Guvernul maghiar subvenționează reabilitarea clădirilor instituționale și de cultură din comunitatea maghiară. Astea sunt încălcările drepturilor minorităților maghiare. Pe principiul reciprocității UDMR putea propune aceleași drepturi pentru românii din Ungaria.

 12. UDMR e la putere, deci sa intelegem ca este vorba despre autocritica.

 13. Jet în hun-garia! Nicăieri în lume nu se întâmplă asta.

 14. ca.catzu a fost dat afara ca a criticat PeeeSeeeDeee, si ciuca a zis ca ceva cu partenerii
  acum ca UDeMeReu critica practic guvernul nu ar trebui expulzati?

  probabil UDeMeReu se simte nebagate in seama, fiind obisnuiti sa poata santaja, in momentul asta PSDNL nu chiar au nevoie de ei

 15. Politician de etnie maghiara,platit de statul roman sa isi bata joc de cine il plateste,pe banii lui!cine e prostul aici?de ce politicienii romani tac?sunt in vacanta!in permanenta!

 16. UDMR nu reprezintă maghiarii din România. Se preface doar. Păcat ca maghiarii nu înțeleg asta deși asa am observat ca numărul votanților a scăzut vertiginos.

 17. Iar moonstruoasa coalitie, adica PSD si PNL tac!
  Bravo, UDMReilor, ati ajunns aproape sa faceti ce vreti voi in Tara asta cu PSD si PNL in cardasie!!!

 18. Un partid etnic care nu are ce cauta in parlament, in UE nu exista asa ceva. Pot avea reprezentati in ministere, cons.jud. primarii atat. Este de mult vandut catre Hu. La viitoarele alegeri ar trebui trimis acasa, unde au domiciile. Drepturi au destule, daca era in Ucr.la Zelensky tot asa vorbea ?!! Era la ceva mai cu racoare si umbra!

 19. Cine permite creșterea numărului de programe ungurești transmise de rcs-rds? Au crescut in ultimele luni, încât te întrebi daca mai avem CNA si dacă ești in România sau Hu? Si nu au drepturi!!! Romanii din Hu câte programe in limba romana au? Nu e rău ca necunoscand limba romana vor incremeni in cele 2 județe si vor avea ce căuta, prostie, sărăcie si excludere benevola. Instituțiile statului au uitat de procesul optantilor, de despăgubirele platite in aur,, ne blesteama Marele Titulescu, rușine, rușine instituțiilor statului!!!

 20. Cea mai buna aparare este atacul. Tocmai s-a stins scandalul cu echipa de hochei, cu cascheta cu steag unguresc, cu inaugurarea statuii de la Alba Iulia unde presedinta Ungariei a venit ignorand toate regulile de protocol sau de bun simt, si ei sar la Comisia Europeana! Se anunta o sedinta de guvern in care sa se discute aceste probleme, NU am auzit NIMIC despre ea! Ministrul mediului face ce vrea si lucreaza ca si cum numai Ardealul este jobul lui. Orbanul lor vesnic foloseste Romania ca sursa de votanti pentru partidul lui iubitor de ru.ia.