G4Media.ro

UPDATE Ucraina a oprit fluxul de gaze ruseşti către Europa printr-un nod…

Sursa/Moldovagaz Facebook

UPDATE Ucraina a oprit fluxul de gaze ruseşti către Europa printr-un nod de tranzit important, în regiunea Lugansk

UPDATE Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor, transmite dpa, citată de Agerpres.

știrea inițială

Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa, dând vina pe Moscova pentru această mişcare şi spunând că acestea vor avea loc pe altă rută, relatează news.ro conform Reuters.

GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că de miercuri va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, declarând ”forţă majoră”, clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat.

Compania a declarat într-un comunicat că nu poate opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza ”interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice”, adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică ”Sudzha”, situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

Dar Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin conducte, a spus că este ”imposibil din punct de vedere tehnologic” să transfere toate volumele către punctul de interconectare Sudzha, aşa cum a propus GTSOU.

Ucraina a rămas o rută importantă de tranzit pentru gazele ruseşti către Europa chiar şi după invazia Rusiei din 24 februarie.

Staţia de compresoare Novopskov din regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, a fost ocupată de forţele ruse şi de luptători separatişti, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea descrie drept o ”operaţiune militară specială”.

Este primul compresor din sistemul de tranzit al gazelor din Ucraina, din regiunea Lugansk, rută de tranzit pentru aproximativ 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sau o treime din gazul rusesc care este transportat către Europa prin Ucraina, a spus GTSOU.

Compania a spus că, pentru a-şi îndeplini ”obligaţiile de tranzit către partenerii europeni în totalitate”, ”va transfera temporar capacitatea indisponibilă” către punctul de interconectare Sudzha de pe teritoriul controlat de Ucraina.

Gazprom a declarat că a primit o notificare din partea Ucrainei că ţara va opri tranzitul de gaze către Europa prin interconectorul Sohranivka de la 07:00, ora locală, pe 11 mai.

Compania rusă a adăugat că Ucraina a propus trecerea întregului tranzit de gaze către Sudzha, adăugând că nu vede nicio dovadă de forţă majoră sau obstacole pentru a continua ca înainte. Gazprom a adăugat că îşi îndeplineşte toate obligaţiile faţă de cumpărătorii de gaze din Europa, relatează news.ro

Sursa/Moldovagaz Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. De fapt, Rusia a oprit fluxul de gaze spre Europa, iar Ucraina face eforturi supraomenești pentru a remedia situația. Ce naiba, vă învăț eu să scrieți știrile?

  • Hahahahahaaaaaa!!!! Rusia e Râmaru și Ucraina e Sfânta Paraschiva. Stai sa vezi ce te înjură ăștia pe aici. Dar până se prind ei de caterincă….

  • De ce nu e în stare Rusia să acapareze Ucraina?

  • Ferea, a apărut cap de lupă, vajnicul luptător putinist.

 2. Bo-Z.Z-gorasii nu vor mai primi gaze rusesti indiferent cat de lyimbisti vor fi cu Putler, Ukraina le va taia gazul

  • Vitejii honvezi vor pretext pentru Transcarpatica,numai noi capră….deșelată de sute de ani în aceeași poziție.

 3. Ar fi bine sa opreasca si fluxul de aurolac, alcool, urlete, si murdarie din Piata Iancului, unde „aripa tanara” a Sectiei 8 a facut stat in stat si nu mai poate fi oprita de fortele de ordine… e stare de asediu, cerem ajutorul NATO, UE, Zelinskyyyy, Putin, Soros, Stelian Ion, Vadim Tudor, si Rectorul Universitatii Bucuresti desigur, la pachet cu toti „academicienii” ilustri.

 4. Așa nu-și câștigă Ucraina aliați… Dimpotrivă, chiar!
  Unele chestiuni nu se iartă și nu se uită…

 5. Ucraina are 2 aliati adevarati in UE , Marea Britanie si Polonia din cate s-a vazut , restul joc de glezne…si mai mult vorbe. Dar SUA sunt principalul pilon pe care se bazeaza. Pe „partenerii” europeni nu prea poti sa te bazezi la greu…

 6. Foarte bine, mai puțini bani pentru războiul dement.

 7. Nu era mai simplu sa arunce teava in aer ca sa poata invoca forta majora?

  • Nu.
   Acum Ucraina negociaza cu gazprom. E mai nasol decat sa le impuste rusilor niste racani neinstruiti care mai trebuiau si platiti.