G4Media.ro

Ucraina susține că a doborât 21 de drone kamikaze din 26, într-un…

Sursa foto: Sergey SHESTAK / AFP

Ucraina susține că a doborât 21 de drone kamikaze din 26, într-un nou atac nocturn al Rusiei

Rusia a lansat în noaptea de marţi spre miercuri 26 de drone kamikaze de fabricaţie iraniană asupra Ucrainei, dintre care apărarea antiaeriană ucraineană a doborât în total 21, şi o a treia serie de atacuri nocturne împotriva Kievului în decurs de şase zile, au anunţat miercuri forţele aeriene ucrainene pe canalul lor de Telegram, dar o dronă a lovit o clădire în regiunea Dnipropetrovsk (sud-est), potrivit EFE, Reuters şi Unian, citate de Agerpres.

Dronele au fost lansate din regiunea rusă Briansk, la nord-est de Ucraina, şi din Marea Azov (sud-est).

Unele dintre aceste drone Shahed 136 de fabricaţie iraniană au vizat Kievul, unde, în jurul miezului nopţii, au fost activate sirenele de alertă aeriană, iar armata ucraineană a reuşit să doboare toate aparatele fără pilot care au intrat în spaţiul aerian al capitalei.

„Tactica adversarului continuă ca de obicei şi fără modificări: la căderea nopţii, teroriştii lansează un val de dispozitive din diferite direcţii”, afirmă pe contul său de Telegram şeful administraţiei militare a Kievului, Serghii Popko.

Sirenele de atac aerian au răsunat timp de mai multe ore la Kiev şi în împrejurimi, precum şi în cea mai mare parte a estului Ucrainei, iar situaţia s-a liniştit abia în zori.

Cu ajutorul sistemelor de apărare antiaeriană primite de la aliaţii săi occidentali, Ucraina reuşeşte acum să doboare majoritatea dronelor kamikaze cu care Rusia a distrus numeroase infrastructuri energetice ucrainene în toamnă şi în iarnă.

Potrivit unor analişti, Rusia continuă să lanseze aceste drone cu costuri reduse pentru a forţa Ucraina să consume rachete mult mai scumpe şi alte tipuri de muniţie antiaeriană. Interceptarea dronelor ar putea, de asemenea, ajuta Rusia să localizeze amplasamentul sistemelor defensive utilizate de Ucraina.

Rusia şi-a intensificat atacurile înaintea unei mult aşteptate contraofensive a Ucrainei, lansând aproape în fiecare noapte valuri de drone şi rachete pentru a ţinti Kievul şi alte zone în ultima săptămână.

Una din drone a lovit miercuri o clădire admnistrativă la Dnipro – centrul administrativ al regiunii Dnipropetrovsk – care a luat foc, incendiul fiind stins abia spre dimineaţă, a indicat guvernatorul regiunii, Serhii Lisak, pe Telegram.

Unităţile de apărare antiaeriană au doborât şapte drone deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a adăugat el.

Trei din cele 26 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii trecute au vizat infrastructura petrolieră din regiunea Kirovograd (centrul Ucrainei), au anunţat autorităţile militare responsabile de această zonă.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 03:00 (01:00 GMT) şi a lovit un depozit de petrol din regiune, a declarat şeful administraţiei militare din Kirovograd, Andrii Raikovici, pe contul său de Telegram, potrivit EFE. Serviciile de urgenţă acţionează la locul atacului. Informaţiile despre pagube sunt în curs de clarificare, a adăugat el.

Atacul survine după ce mai multe infrastructuri de cale ferată pe care Rusia le foloseşte pentru a furniza combustibil trupelor sale în Ucraina au fost aruncate în aer în ultimele zile.

Ucraina nu a revendicat şi nici nu a negat oficial că forţele sau serviciile sale secrete s-ar afla în spatele acestor atacuri. Moscova a atribuit responsabilitatea Kievului, notează EFE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...