G4Media.ro

Ucraina și Republica Moldova ar trebui să aibă „un răspuns coordonat” la…

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Ucraina și Republica Moldova ar trebui să aibă „un răspuns coordonat” la „amenințările comune” din partea Rusiei, afirmă Zelenski: Ucraina „va asista în mod activ R. Moldova” în reglementarea situației din Transnistria

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut omologului său moldovean, Maia Sandu, un răspuns coordonat la amenințările Rusiei, în cadrul unei întâlniri de luni între cei doi lideri la Kiev, relatează CNN.

„Țările noastre au amenințări cu o rădăcină comună, create de agresiunea rusă și de politica rusă. Dacă amenințările au rădăcini comune, ar trebui să avem un răspuns coordonat la ele”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă comune.

Zelenski a reiterat, de asemenea, că „Ucraina rămâne un garant” în reglementarea situației din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova în care există o prezență militară rusă, și „va asista în mod activ Republica Moldova în continuare”.

Sandu a vizitat orașele Borodyanka, Bucha și Irpin, care au fost devastate de ocupația rusă din martie. Ea a reiterat poziția Moldovei „tare și clar”, condamnând „violența fără sens a acestui război”.

Sandu a adăugat că țara sa de 2,6 milioane de locuitori a primit o jumătate de milion de refugiați ucraineni de la începutul războiului, în februarie.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a convenit ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat – un pas important în calea spre aderarea deplină la UE.

Cu toate acestea, este posibil să mai treacă ani buni până când Ucraina va putea adera la UE. Procesul este îndelungat și necesită acordul celor 27 de state membre în aproape fiecare etapă. Acest lucru înseamnă că există multiple oportunități pentru statele membre de a-și folosi dreptul de veto ca monedă de schimb politic.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Excelent, asta e solutia, de-rusificarea Transnistriei prin cooperarea militara dintre cele doua tari, ca Romanica lui maCiuca se face ca ploua.

  2. Re tar da tule, Zelinski stie ca singura lui sansa e sa atraga si alte tari in conflict, a mai incercat cu Belarus, acum a tabarat pe saraca Moldova…

  3. A venit și ziua când pământul nu-i mai suportă pe ruși.

  4. @Eugenia: stiu ca ai treaba, te asteapta clientii sa ti-o plimbe prin guritza…ca la altceva nu te duce neuronu’…

  5. DE CE OARE MOLDOVA ARE NEVOIE DE zelinski ?