G4Media.ro

Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni UE împotriva Moscovei să…

Sursa foto: Telegram - Zelenskiy / Official

Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni UE împotriva Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Kievul se aşteaptă ca Uniunea Europeană să includă compania de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, în următorul pachet de sancţiuni contra Moscovei în legătură cu războiul lansat împotriva Ucrainei, a afirmat luni premierul ucrainean Denis Şmîhal, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

După discuţiile cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, şeful executivului ucrainean a spus că sectorul energiei nucleare din Rusia ar trebui să facă, la rândul său, obiectul sancţiunilor decise de UE.

Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, începând din martie anul trecut, iar preşedintele rus Vladimir Putin a emis în octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom.

Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur şi simplu furt.

”Lucrăm activ cu partenerii noştri europeni la furnizarea de sprijin în patru domenii: demilitarizarea centralei nuclearo-electrice Zaporojie, furnizarea de echipament electric, oportunităţi de a importa electricitate din UE şi sancţiunile contra Rusiei”, a scris Denis Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

”Ne aşteptăm ca al 10-lea pachet (de sancţiuni ale UE) să conţină restricţii împotriva industriei nucleare a Rusiei, în particular contra Rosatom. Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei şi pentru infracţiunile împotriva ecologiei”, a explicat el.

Deşi UE a înăsprit gradual sancţiunile împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia contra Ucrainei, blocul comunitar nu a impus sancţiuni în mod direct asupra Rosatom.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat constant îngrijorarea faţă de bombardarea centralei Zaporojie, de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ucraina nu trebuie sa ceara sau sa se astepte, ci sa comande lumii executarea ordinelor sale, intocmai si imediat!

  2. Si de unde isi mai iau ungurii combustibil nuclear pentru centrala de la Pecs, din China?