G4Media.ro

Ucraina: Explozia din Transnistria este o operațiune sub steag fals a Rusiei

Sursa/Novosti PMR

Ucraina: Explozia din Transnistria este o operațiune sub steag fals a Rusiei

Ministerul Apărării din Ucraina susține într-un comunicat de presă că explozia de luni din Transnistria, din clădirea Comitetului Securității, a fost o operațiune sub steag fals a principalului serviciu secret rus FSB, potrivit unui comunicat de presă. Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina susține că ținta FSB, care dă vina pe Ucraina pentru explozie, este de a instaura panica și ”sentimentele anti-ucrainene” în Transnistria și de a inventa un pretext pentru o intervenție armată în regiunea separatistă din Republica Moldova.

  • De ce este important. Implicarea Transnistriei de către Rusia în războiul purtat împotriva Ucrainei ar însemna o atragere de facto a Republicii Moldova în conflict. Pentru Chișinău ar fi foarte greu de menținut poziția actuală de neutralitate dacă Rusia ar încălzi conflictul înghețat din Transnistria, pe care Moscova o controlează de 30 de ani. Calculele politice ar deveni atunci extrem de complicate și pentru România.

Ministerul ucrainean al Apărării citează în acest sens corespondența din 22 aprilie dintre doi oficiali transnistreni. În scrisoarea prezentată de ucraineni, Vadim Șmalenko, secretarul Comisiei pentru Situații de Urgență din Transnistria îi cere detalii unui guvernator local, Volodimir Bychkov despre pregătirile pentru adăpostirea populației pentru situații de urgență.

”E evident că acesta e cazul unor măsuri provocatoare organizate de FSB pentru a instaura panica și sentimentele anti-ucrainene. Autorii vor justifica războiul de pe teritoriul Ucrainei sau vor implica regiunea Transnistreană în ostilități, fie pentru mobilizarea rezerviștilor, fie pentru a lansa atacuri asupra teritoriului ucrainean”, arată Departamentul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina în comunciatul citat.

Context. O explozie a fost raportată luni în Tiraspol, în clădirea Comitetului Securității, în urma unui atac cu lansatoare de grenade. Guvernul Republicii Moldova a anunțat că nu există victime.

Explozia a avut loc în aceeași zi în care vicepremierul rus al afacerilor externe, Andrei Rudenko, a declarat la Moscova că Rusia nu vede „riscuri pentru escaladarea situației” în Transnistria.

Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-rusă. (Sursa/Novosti PMR)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Categoric ! O tipologie FSB-Putinista, ptr a trece „la treabă” in R. Moldova !

  2. UPS , probleme in moldova , sunt curios reactia Ziganistanului Valah …. sa vezi cozi interminabile la Pasapoarte a patritilor Rrumani …

  3. You dont say! Si daca esti orb vezi ca e un false flag, pe deasupra prost facut.

  4. Crearea pretextului pentru implicarea Transnistriei de partea Rusiei in conflict, despre asta este practic vorba si se pare ca acest lucru nu era posibil fara consultari cu strategii Moscovei aflati pe frontul operational.

  5. Mi se pare că scopul acestor explozii au ca scop mobilizarea rezerviștilor din Rusia.