G4Media.ro

Ucraina confiscă active în valoare de 71 de milioane de dolari deținute…

Sursa foto: Unsplash/ Sharon McCutcheon

Ucraina confiscă active în valoare de 71 de milioane de dolari deținute de companii de stat rusești, precum Rosneft, Gazprom și Rosatom

Ucraina a confiscat active în valoare de peste 2,1 miliarde de grivne (71 milioane de dolari) deținute de compania petrolieră de stat rusă Rosneft, de firma de gaze Gazprom și de corporația de energie nucleară Rosatom, a anunțat vineri serviciul ucrainean de securitate de stat, relatează Reuters.

SBU a precizat într-o comunicat că Rusia a folosit o parte din profiturile obținute din aceste active pentru a-și pregăti invazia în Ucraina și pentru a finanța activități de sabotaj și de informații.

Rosneft și Gazprom nu au răspuns imediat la solicitările Reuters de comentarii. Rosatom a refuzat să comenteze. Kremlinul nu a comentat imediat afirmat SBU.

Ucraina spune că reconstrucția după invazie ar putea costa 750 de miliarde de dolari și că rușii bogați ar trebui să ajute la plata facturii.

Până la sfârșitul lunii iunie, a confiscat bunuri din Ucraina în valoare de 31 de miliarde de grivne de la persoane și companii rusești pe care le acuză de complicitate în război. Confiscările anterioare au vizat, printre alții, compania petrolieră rusă Tatneft și miliardarul rus Mihail Fridman.

SBU a declarat că lucrează cu poliția sub îndrumarea procurorilor pentru a identifica companiile controlate de Rusia.

Serviciul de informații ucrainean a precizat că au fost făcute încercări de a transfera activele confiscate deținute de Rosneft, Gazprom și Rosatom către alți proprietari, dar că acestea au fost blocate.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune militară specială” pentru a-și demilitariza statul vecin și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă de ceea ce numește „naționaliști”.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că acesta este un pretext nefondat pentru o agresiune flagrantă care are ca scop acapararea de teritoriu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ai dreptate! I-a nenorocit! 72 de milioane de dolari! Știi ce înseamnă asta pentru Gazprom,Rosneft și Rosatom? Cam cat e pentru tine, ca IT-ist,sarea de pe covrigul pe care-l bagi pe gat înainte să cobori la metrou.

  2. Neomarxismul a luat ce era mai rau de la comunisti si imperealisti, Putin a luat lucrurile bune de la comunisti si a pus in fata Biserica, ideologia lui Putin e cea mai atractiva, ca vrea sa o impuna cu tancurile, e o alta poveste, in mod normal ar trebui primit cu flori, nu cum fac ucrainienii astia spalati pe craier, de isi darama cot la cot cu rusii casele lor.
    ITIST nu e egal cu neomarxist(usrist), desi majoritatea colegilor mei au simpatii neomarxiste.