G4Media.ro

Ucraina: Care este situația pe linia frontului, la trei săptămâni după contraofensiva…

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

Ucraina: Care este situația pe linia frontului, la trei săptămâni după contraofensiva fulgerătoare a ucrainenilor

La trei săptămâni după o contraofensiva fulgerătoare din nord-estul țării, care le-a permis să recupereze mii de kilometri pătrați, forțele ucrainene mențin presiunea asupra armatei ruse în Donbass, scrie Le Monde.

În regiunea nord-estică Harkov, care a fost în mare parte recucerită de la ruși în urma unei ofensive desfășurate în ultimele săptămâni, ucrainenii controlează acum o mare parte din orașul Kupiansk, un nod feroviar crucial folosit anterior de Rusia pentru a-și aproviziona forțele desfășurate spre la sud.

Dar o fâșie îngustă de pe malul estic al râului Oskil rămâne în mâinile forțelor rusești, împiedicând ucrainenii să avanseze spre regiunea Lugansk, controlată de Rusia. La sfârșitul săptămânii trecute, ploile torențiale au îngreunat înaintarea trupelor Kievului. „Întrucât este dificil să avansăm din cauza vremii, țintim vehiculele lor blindate, depozitele de muniții și grupurile de soldați”, a declarat sâmbătă sergentul ucrainean Roman Malina, în zgomotul neîntrerupt al bombardamentelor.

Mai la sud, ucrainenii manevrează acum spre Liman, la 50 km sud-est de Izum, în nordul regiunii Donețk. Acest oraș este esențial în sistemul rusesc, între linia frontului de la nord de Kramatorsk și râul Oskil, prin care trece cea mai mare parte a aprovizionării forțelor rusești desfășurate în estul Ucrainei.

Kievul a afirmat vineri că a cucerit Yațkivka, pe malul estic al râului Oskil, la 30 de kilometri nord-vest de Liman. Iar potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, „forțele ucrainene luptă împotriva pozițiilor rusești din Karpivka, Nove și Novoserhiivka”, la nord și est de oraș. „Ucrainenii forțează la est și la nord de Liman într-o mișcare de încercuire (…) determinând forțele aeriene rusești să lanseze misiuni disperate pentru a apăra acest buzunar. Au pierdut patru sau cinci avioane în acest weekend”, observă analistul Mike Martin de la Departamentul de Studii de Război de la King’s College din Londra.

În ciuda acestei intensificări a ofensivei ucrainene în Donbass, armata rusă și paramilitarii grupului rus Wagner încearcă în continuare să pătrundă spre orașul industrial Kramatorsk. „În mod surprinzător, forțele rusești continuă să facă presiuni pentru a cuceri orașul Bahmut”, în ciuda „progreselor limitate din ultimele săptămâni”, notează Michael Kofman de la centrul de reflecție Center for a New American Security. Potrivit acestuia, este vorba de un efort tactic care nu are prea mult sens din punct de vedere militar, dar care are un „obiectiv politic”, deoarece Kremlinul intenționează oficial să anexeze Donbassul la sfârșitul referendumurilor actuale, în conformitate cu obiectivele sale oficiale de război.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...