G4Media.ro

Ucraina acuză trupele ruse că au transformat un supermarket din Mariupol într-o…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Ucraina acuză trupele ruse că au transformat un supermarket din Mariupol într-o groapă de gunoi pentru cadavre

Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agenţia de presă Unian, preluată de Agerpres.

Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt aruncate ca la groapa de gunoi, spune acesta într-o postare pe contul său din Telegram.

„Noi descoperiri groaznice. În incinta supermarketului ‘Şiri Kum’ de pe bulevardul Libertăţii, ruşii au făcut un fel de groapă de gunoi pentru trupurile neînsufleţite. La modul literal al cuvântului. Aruncă aici trupurile ca la groapa de gunoi”, susţine responsabilul ucrainean, care adaugă că această situaţie relevă o lipsă catastrofală de personal pentru înhumări şi faptul că nici măcar morgile improvizate nu mai au capacitatea de a primi un număr atât de mare de cadavre.

La Moscova, autorităţile au declanşat o campanie de recrutare de medici legişti pentru a-i trimite la Mariupol, afirmă Petro Andriuşcenko.

Situaţia legată de morţii din Mariupol, port strategic care s-a aflat sub asediu aproape trei luni, este o demonstraţie clară a lipsei de umanitate a invadatorilor şi ameninţă cu declanşarea unor epidemii, mai susţine el.

De asemenea, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a avertizat împotriva producerii unor focare de infecţii vara aceasta în portul de la Marea Azov, între care a menţionat dizenteria şi ciuma.

Mariupolul, oraş-port strategic în sud-estul Ucrainei, care asigură un coridor terestru între regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de miliţiile proruse, şi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a fost sub asediu şi bombardamente din primele zile ale invaziei ruse, declanşată la 24 februarie, astfel încât acesta aproape că a fost ras de pe faţa pământului, puţine clădiri rămânând în picioare sau fiind parţial avariate.

Potrivit părţii ucrainene, peste 20.000 de localnici au fost ucişi la Mariupol în urma agresiunii pe scară largă a Rusiei, oamenii fiind în cea mai mare parte înhumaţi în gropi comune, notează Unian.

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Respectarea Minsk II ar fi dus la evitarea tuturor nenorocirilor.

    • Mai aveti tupeul sa vorbiti? Minsk 2 era o bataie de joc la adresa Ucrainei. Respectarea dreptului international, a acordului de la Budapesta, a suveranitatii si integritatii Ucrainei si a drepturilor omului de catre Rusia ar fi dus la evitarea tuturor nenorocirilor. E ca si cum ma duc sa atentez la mama dumitale si apoi sa spun ca nepostarea unor comentarii nesimtite de catre dumneata ar fi dus la evitarea situatie. Manca-v-ar pamantul!

  2. M-as concentra mai mult pe niscaiva lupte, decat sa oo tin langa cu ce au mai patit cadavrele sau sportivii sau gradinitele in care se blindasera azoveni.

    Cat despre cadavre, stim cu totii ca in Mariupol au luptat si probabil au invins ucrainienii. Nu ma mir ca sunt caavre, daca au fost gheroi pe acolo. Dimpotriva, slava!