G4Media.ro

Ucraina acuză Rusia că a lovit din nou cu rachete centrala nucleară…

Sursa foto: Ed JONES / AFP

Ucraina acuză Rusia că a lovit din nou cu rachete centrala nucleară Zaporojie / Șeful ONU descrie bombardamentele drept „sinucigașe”

Ucraina a acuzat duminică forțele rusești că au lansat rachete asupra centralei nucleare din Zaporojie, accentuând și mai mult temerile privind un accident, la o zi după ce organismul de supraveghere al Națiunilor Unite a avertizat că luptele din complexul ocupat riscă un „dezastru nuclear”, relatează CNN.

A fost pentru a doua oară în tot atâtea zile când centrala, care este cea mai mare de acest tip din Europa, a fost lovită. Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații pentru ambele atacuri.

Rachetele lansate sâmbătă seara au lovit în apropierea unei instalații de depozitare uscată, unde sunt păstrate 174 de butoaie cu combustibil nuclear uzat, potrivit Energoatom, compania de stat ucraineană de energie nucleară. Exploziile au aruncat în aer geamuri în unele părți ale uzinei, iar un muncitor a fost spitalizat cu răni provocate de schije.

„Se pare că au vizat în mod special containerele cu combustibil prelucrat, care sunt depozitate afară, lângă locul bombardamentului”, a declarat compania într-un comunicat pe Telegram.

Trei detectoare de monitorizare a radiațiilor au fost, de asemenea, avariate sâmbătă, ceea ce face ca „detectarea și răspunsul în timp util în cazul agravării situației radiațiilor sau a scurgerilor de radiații din butoaiele de combustibil nuclear uzat să fie în prezent imposibile”, a precizat Energoatom.

„De data aceasta, o catastrofă nucleară a fost evitată în mod miraculos, dar miracolele nu pot dura la nesfârșit”, a adăugat aceasta.

Kievul a acuzat forțele rusești că depozitează armament greu în interiorul centralei, pe care au preluat-o la începutul lunii martie și pe care o ocupă în continuare, și că lansează atacuri de la aceasta. Între timp, Moscova a afirmat că trupele ucrainene țintesc complexul.

Secretarul general al ONU descrie bombardamentele din jurul centralei nucleare ucrainene ca fiind „sinucigașe”

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a calificat drept „sinucigașe” recentele tiruri de artilerie și rachete din jurul centralei nucleare Zaporojie din centrul Ucrainei, mai scrie CNN.

„Orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaș”, a declarat Guterres reporterilor din Tokyo.

„Sper că aceste atacuri vor înceta”, a mai spus el, făcând apel la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să primească acces la centrală.

Temerile legate de securitatea centralei au crescut de când forțele rusești au capturat situl, dar au atins un punct de inflexiune săptămâna trecută, când bombardamentele au avariat o linie electrică de înaltă tensiune și au forțat unul dintre reactoarele centralei să nu mai funcționeze, deși nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

Autoritățile susținute de Rusia din cel mai apropiat oraș, Energodar, au afirmat că o rachetă ucraineană a aterizat la mai puțin de 400 de metri de unul dintre reactoarele centralei. Energodar a fost cucerit de forțele rusești în același timp cu centrala electrică.

„În această seară, formațiunile armate ale Ucrainei au lovit cu o rachetă cu rachete Uragan de 220 mm”, a declarat autoritatea locală, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA Novosti.

„Clădirile administrative și teritoriul adiacent al instalației de depozitare a butoaielor uscate au fost avariate de proiectile”.

Rușii au bombardat orașul Nikopol, deținut de ucraineni, din pozițiile din jurul uzinei.

Sâmbătă, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este extrem de îngrijorat de bombardamentele „care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și în afara acesteia”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Hai Rusia! Arată lumii de ce meriți să fii exterminată!

  2. „Kievul a acuzat forțele rusești că depozitează armament greu în interiorul centralei, pe care au preluat-o la începutul lunii martie și pe care o ocupă în continuare, și că lansează atacuri de la aceasta.”

    Rusii se bombardeaza singuri.

  3. Dacă ONU nu intervine și aduce granițele existente la începutul războiului, să se desființeze, să nu mai înghita banii aiurea!!! gargară facem mulți,dar fără bani!

    • Tot ONU ar putea sa mute luna de pe cer, un pic mai aproape, e la fel de posibil ca si ce ceri tu…wake up!