G4Media.ro

Ucraina a retras 19 milioane de cărţi ruseşti şi sovietice din bibliotecile…

Sursa foto: Pixabay

Ucraina a retras 19 milioane de cărţi ruseşti şi sovietice din bibliotecile sale

Ucraina a retras din bibliotecile sale, până în noiembrie 2022, aproximativ 19 milioane de copii ale unor cărţi care datează din perioada sovietică sau care erau tipărite în limba rusă, a anunţat luni un oficial de rang înalt de la Kiev, informează Reuters, citată de Agerpres.

Yevheniya Kravchuk, director adjunct al Comisiei parlamentare ucrainene pentru politici umanitare şi informaţionale, a precizat că din cele 19 milioane de cărţi retrase, 11 milioane erau tipărite în limba rusă.

„Anumite cărţi tipărite în limba ucraineană în epoca sovietică au fost de asemenea anulate”, a adăugat Yevheniya Kravchuk într-o declaraţie publicată pe site-ul Verkhovna Rada, Parlamentul Ucrainei.

„Există şi recomandări pentru a anula şi a elimina cărţile ai căror autori au sprijinit agresiunea armată împotriva Ucrainei”, a mai spus ea.

Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărţile care au fost retrase.

După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014, autorităţile de la Kiev au restricţionat tot mai mult folosirea cărţilor ruseşti. Procesul aşa-numitei „de-rusificări” s-a accelerat după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an.

La jumătatea anului 2022, Ucraina a restricţionat distribuţia de cărţi ruseşti, încercând să taie şi mai mult legăturile culturale dintre cele două ţări şi să anuleze politicile despre care autorităţile de la Kiev afirmă că au suprimat identitatea ucraineană timp de secole.

„În general, raportul dintre cărţile de limbă rusă şi cele de limbă ucraineană din bibliotecile noastre este unul foarte regretabil. Aşadar, acum vorbim despre faptul că este necesar să reînnoim fondurile pentru a cumpăra cărţi în limba ucraineană cât mai rapid posibil”, a adăugat Yevheniya Kravchuk.

Ea a precizat că aproximativ 44% dintre cărţile aflate în bibliotecile ucrainene sunt în limba rusă, restul fiind tipărite în ucraineană sau în limbi ale unor ţări din Uniunea Europeană.

Ucraineana este singura limbă oficială din această ţară.

Aproximativ jumătate din populaţia ţării vorbeşte majoritar sau exclusiv limba ucraineană, iar circa 30% dintre locuitori vorbesc majoritar sau exclusiv limba rusă, potrivit unui sondaj realizat în 2019 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Atât rusa, cât şi ucraineana sunt limbi slave răsăritene, însă, în timp ce majoritatea ucrainenilor vorbesc ruseşte, ruşii care nu sunt familiarizaţi cu limba ucraineană întâmpină dificultăţi în înţelegerea ei, afirmă jurnaliştii de la Reuters.

Limba rusă continuă să deţină un rol important în companiile, cultura şi mass-media din Ucraina. Rusa este în continuare vorbită pe scară largă în multe oraşe ucrainene, inclusiv la Kiev, deşi utilizarea limbii ruse a fost tot mai mult restricţionată. Legile adoptate de autorităţile de la Kiev obligă companiile şi instituţiile oficiale să folosească limba ucraineană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Si au mai rămas ceva cărți după ce le-au retras pe astea 19 milioane sovietice/ rusești?

  • Derusificarea Ucrainei e tot ce conteaza.
   Oricum nu mai citeste nimeni carti.

  • Bai alien, exact acelasi lucru s-a intamplat in germania pre wwii, cat despre citit, ai dreptate cand vine vorba de generatia ta de sociopati, normal ca nu cititi, nu vedeti nici un beneficiu in a va cultiva mintea, oaia tot oaie ramane oricate blanuri de lup ar lua pe ea.

  • Bravo Crest. Și când auzi că se mai cred și inteligenți… Faptul că citesc un rezumat pe ceva site cred că știu totul despre tot. Dar ce sa faci cu uni că ei. Cică ii viitorul nostru… Daca ar fi după ei ar interzice și tabelul periodic a lui Mendeleev sau cartuile unde te învață despre experimentul lui Pavlov. Ce rău a ajuns lumea asta.

 2. …au mai ramas vreo 10 milioane de etnici rusi in estul Ukr. Ce se propune: „retragerea” lor (curatare etnica) sau ceva mai „termic”?

  Decizii controversate ale oficialitatilor Ukr., precum aceasta, prezinta riscul de a legitima, intr-o masura crescanda, crearea de entitati para-statale rusesti gen Lugansk sau Donetk, oferind si argumente partii ruse in negocierile de pace aflate in pregatire. In plus, in acest fel Ukr. se indeparteaza de sansa aderarii in timp rezonabil la UE.

 3. Ma bucur sa vad ca vechile obiceiuri nu se uita! Acum sa le dea foc, sa se faca dreptate!

 4. Ukronazis = Nazis
  q.e.d.

 5. Câinele moare de drum lung și prostul de grija lui Zelenski.

 6. Cineva acolo sus zimbeste discret sub mustața lui mică…