G4Media.ro

Ucraina a acuzat Rusia că a folosit bombe cu fosfor alb. Este…

Foto: MISHA JAPARIDZE / POOL / AFP

Ucraina a acuzat Rusia că a folosit bombe cu fosfor alb. Este aceasta o crimă de război? Cum funcționează bomba cu fosfor și de ce este atât de periculoasă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi forțele rusești că au folosit bombe cu fosfor în ultimul lor val de atacuri asupra țării sale, liderul de la Kiev spunând liderilor NATO de la Bruxelles că „au fost uciși oameni,” inclusiv copii, în bombardamentele cu acest tip de armă incendiară. Dacă va fi confirmată, utilizarea bombelor cu fosfor ar adăuga o dimensiune dramatică asaltului militar al Rusiei asupra Ucrainei, într-un moment în care avansul rușilor pare că s-a împotmolit, iar Moscova a schimbat strategia.

Acuzații

„Europa trece printr-un război, din care fiecare zi este plină de crime de război ale trupelor ruse”, a afirmat președintele ucrainean.

  • „În această dimineață, am primit informații că trupele ruse au folosit bombe cu fosfor împotriva civililor din Ucraina… Bombe rusești cu fosfor. Adulți au fost uciși din nou și copii au fost uciși din nou”, le-a spus Zelenski liderilor din țările NATO.

Declarația lui Zelenski a venit la doar câteva zile după ce șeful adjunct al poliției din Kiev a susținut că forțele ruse au folosit muniții cu fosfor alb în orașul Kramatorsk din est, o afirmație repetată într-un reportaj britanic ITV News, cu un videoclip în care obiecte strălucitoare, incandescente cădeau peste orașul asediat.

Markiyan Lubkivski, oficial din Ministerul ucrainean al Apărării, a spus și el că Putin copiază metodele rusești folosite în Siria și a avertizat cu privire la „alte atacuri catastrofale” asupra Ucrainei.

De asemenea, într-o postare pe Facebook, Serhiy Haidai, președintele Administrației Regionale de Stat Lugansk, a declarat că „criminalii de război ruși” au desfășurat muniții cu fosfor în Popasna.

  • „În Popasna, criminalii de război, trupele ruse, au folosit arme cu fosfor. O forță care este distructivă, devastatoare și dizgrațioasă”.

Contactat de NBC News, Pentagonul a transmis că nu a putut confirma afirmația președintelui ucrainean legată de folosirea bombelor cu fosfor, o afirmație pe care Zelenski nu a însoțit-o de dovezi. Este dificil de verificat afirmațiile fără personal american pe teren, au spus trei oficiali americani din domeniul apărării.

Întrebat despre acuzațiile lui Zelenski, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat și el pentru MSNBC că alianța este precaută cu privire la „fiecare raport pe care îl vedem despre diferite tipuri de arme folosite… Dar, ceea ce pot spune este că am văzut ceea ce a văzut restul lumii, că infrastructura civilă și zonele rezidențiale civile au fost atacate din nou și din nou în diferite orașe, iar noi vedem un număr mare de victime civile. Iar asta evidențiază importanța încheierii acestui război”.

Reamintim că, după declanșarea invaziei ordonate de președintele Vladimir Putin în Ucraina, la 24 februarie, Stoltenberg a avertizat că Rusia ar putea desfășura arme chimice, ceea ce ar fi o crimă de război. Ultimele „afirmații absurde” ale Rusiei despre laboratoarele de arme chimice și biologice din Ucraina, potrivit lui Stoltenberg, ar putea indica faptul că Putin intenționează să le folosească ca justificare pentru astfel de atacuri.

La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a anunțat săptămâna aceasta că SUA apreciază că „membrii forțelor armate ale Rusiei au comis crime de război în Ucraina” și au menționat „rapoarte credibile despre atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili” – dar nu a inclus nicio mențiune despre acuzațile vizând utilizarea fosforului alb de către ruși împotriva ucrainienilor.

În acest context, merită menționată și o opinie diferită oferită de Forbes, care a spus că de fapt rușii nu au folosit bombe cu fosfor, ci o armă antipersonal din epoca sovietică care împrăștie sute de bombe miniaturale cu napalm. Revista l-a citat pe Samir, un analist de informații cunoscut în principal pentru extragerea de date utile din imaginile de satelit cu Orientul Mijlociu, care a afirmat:

  • „Acesta nu este fosfor alb, acestea sunt submuniții incendiare termice… am văzut imagini similare cu aceste rachete incendiare Grad 9M22S folosite de ruși în Siria de nenumărate ori”. Pentagonul nu a confirmat aceste informații.

Ca răspuns la acuzațiile lui Zelenski și ale oficialilor ucrainieni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a replicat:

  • „Rusia nu a încălcat niciodată nicio convenție internațională”.

Dacă va fi însă confirmată, utilizarea bombelor cu fosfor alb ar adăuga o dimensiune dramatică asaltului militar al Rusiei asupra Ucrainei, mulți experți vorbind de faptul că Moscova își intensifică strategia prin folosirea unui tip de armament considerat extrem de distructiv deoarece invazia sa terestră a fost îngreunată din cauza problemelor logistice și a rezistenței forțelor ucrainene.

O armă devastatoare

Potențialul distructiv al bombelor cu fosfor este extrem de mare. Fosforul alb este o substanță chimică asemănătoare cerei, adesea gălbuie sau incoloră, despre care experții spun că miroase a usturoi, potrivit CBS News.

Forma albă a substanței chimice este extrem de toxică și „cunoscută pentru severitatea rănilor pe care le provoacă”, conform informațiilor compilate de organizația Human Rights Watch.

Fosforul alb se aprinde la contactul cu oxigenul și este foarte solubil în grăsime, ceea ce înseamnă că provoacă arsuri grave pielii. „Dacă aterizează pe cineva, arde foarte, foarte puternic”, a afirmat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al forțelor de apărare chimică, biologică și nucleară ale Regatului Unit și ale NATO.

Munițiile – obuze de artilerie, bombe, rachete, mortare – care conțin fosfor alb funcționează în mod similar cu armele incendiare, așa cum sunt definite de Protocolul III la Convenția din 1980 privind anumite arme convenționale. Funcția principală a fosforului utilizat în muniții este de a arde, rapid și luminos. Este folosit în muniții incendiare de către armate din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite, adesea pentru a ilumina ținte ca parte a munițiilor trasoare pe timp de noapte.

Fosforul alb este, de asemenea, folosit pentru a crea cortine de fum în timpul zilei, deoarece creează o cantitate imensă de fum atunci când arde.

Fosforul poate declanșa incendii cu ardere rapidă, care se răspândesc cu viteză pe suprafețe mari, de sute de kilometri pătrați, iar odată aprins, fosforul este extrem de greu de stins.

Toate aceste proprietăți îl fac extrem de periculos pentru civili. Substanța se lipește de multe suprafețe, inclusiv de piele și îmbrăcăminte. Fosforul provoacă arsuri „prin acțiunea flăcării, a căldurii sau a unei combinații a acestora, produsă de o reacție chimică a unei substanțe aruncată asupra țintei”.

Armele cu fosfor alb pot provoca daune în două moduri: arsuri și inhalare de vapori, pe lângă rănile directe cauzate de particulele din carcasa lor. Fosforul alb poate provoca arsuri profunde, până la și chiar prin os și se poate reaprinde după tratamentul inițial.

  • „Armele incendiare provoacă arsuri devastatoare și în moduri mult mai rele decât oricare dintre arsurile standard prin opărire sau foc”, a declarat Rola Hallam, un doctor care a tratat victimele armelor incendiare în Siria, într-un raport al Human Rights Watch.
  • „Fosforul poate arde prin orice. Dacă poate arde prin metal, ce speranță are carnea umană?”

Experții suțin că fosforul este o armă mortală, deoarece arde rapid când intră în contact cu aerul, rezultând o căldură extraordinară și un fum otrăvitor care pot ucide instantaneu o persoană.

Folosit deseori pe front

Human Rights Watch a declarat că munițiile care conțin fosfor alb au fost desfășurate „în mod repetat” în ultimii 15 ani, inclusiv de către forțele americane și britanice în Irak; de forțele de coaliție conduse de americani împotriva militanților grupării teroriste Statul Islamic din Irak și Siria în 2017; și de Israel în Gaza în 2008-2009.

Forțele siriene (cu sprijinul lui Putin) au folosit fosfor alb pentru a incendia orașe și sate, a afirmat de Bretton-Gordon, descriind „imagini îngrozitoare din nord-estul Siriei anul trecut cu copii arși grav”.

Munițiile cu fosfor alb au fost folosite și de forțele coaliției conduse de Arabia Saudită în Yemen în 2016; de către forțele de securitate aliate NATO și de către talibani din Afganistan între 2005 și 2011; de către forțele etiopiene în Somalia în 2007, potrivit Human Rights Watch.

Ce spune legea?

În mod surprinzător, în ciuda potențialului său devastator și al efectelor incendiare pe care le are asupra oamenilor, utilizarea fosforului în război ar trebui să fie strict reglementată de dreptul internațional – dar nu este interzisă. Fosforul nu este clasificat ca armă chimică în conformitate cu Convenția privind armele chimice din 1979, dar se încadrează în Convenția din 1983 privind anumite arme convenționale, care restricționează armele de foc însă fără a interzice cu totul folosirea acestora. Atât Rusia, cât și Ucraina sunt considerate semnatare ale convenției, ca părți din fosta Uniune Sovietică.

Convenția precizează că este „interzisă în toate împrejurările” folosirea dispozitivelor incendiare împotriva civililor și a țintelor non-militare, precum și desfășurarea acestora împotriva țintelor militare în apropierea civililor. Dar fosforul nu este acoperit de convenție atunci când este folosit pentru cortine de fum sau pentru iluminarea câmpului de luptă.

De exemplu, David E. Johnson, expert militar la Rand Corp., a afirmat că nu este ilegal ca armatele să posede astfel de bombe, iar forțe armate din întreaga lume (inclusiv trupele americane) au spus că le folosesc pentru a marca o țintă sau pentru a crea o cortină de fum și a deruta adversarul pe câmpul de luptă.

Dar, ca toate armele, este ilegal ca soldații să folosească bombe cu fosfor alb împotriva țintelor civile, iar folosirea armelor incendiare în zonele populate este interzisă prin Protocolul III, a spus Johnson. „Să urmărești fără discernământ ținte civile este cea mai mare crimă de război care există, indiferent de armă”, a adăugat expertul de la Rand Corp.

La rândul său, organizația Human Rights Watch a cerut liderilor mondiali să închidă lacunele din acordul internațional care guvernează armele incendiare sau să le interzică pe deplin, dar susține că „un număr mic de țări au blocat acest progres”.

Cat privește utilizarea armelor cu fosfor în invazia actuală, unii experți afirmă că nu este o surpriză mare, deoarece ea a fost identificată anterior în estul Ucrainei în 2014. Ca și în acel incident, va fi nevoie de analize criminalistice pentru a confirma exact ce armă a fost folosită în acest caz. În funcție de rezultatele anchetelor, procurorii locali sau cei ai Curții Penale Internaționale ar putea acuza liderii ruși și forțele lor de crime de război.

Comentatorii susțin că folosirea unor astfel de arme în orașe este un alt indiciu al dorinței Rusiei de a crește nivelul de distrugere, distrugând blocuri de apartamente și provocând victime în masă în rândul civililor. Acest lucru nu servește niciun scop militar, ci urmărește să demoralizeze populația și să îi submineze voința de a lupta. Bombardarea orașelor de la distanță – inclusiv cu arme incendiare – nu poate ajuta pe ruși să câștige războiul, dar în prezent pare să fie tactica la care recurg forțele federației după ce înaintarea lor s-a împotmolit aproape peste tot în Ucraina.

Surse: NBC News, CBS News, Forbes, Human Rights Watch, State.gov

Foto: MISHA JAPARIDZE / POOL / AFP
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. E timpul să se încheie epoca bolșevică !

    • Nu e nicio epoca bolsevica. Timd sa cred ca e mult mai rau din pisma democratiei acum in Rusia fata de perioada comunista. Ceea ce e un record, dar l-au atins. Macar aia credeau in mare masura in marxismul stiintific, dar astia cred in ei.
      E dragut ca spun de ucrainieni ca sunt fascisti, dar capitalismul de stat duduie in Rusia.

  2. O operatiune ce poate fi numita nebunie organizata, proiect colectiv de patologie sociala, sadism organizat, distilare de nebunie sociala pusa in sticle de votca.

  3. Uciderea civililor este GENOCID ! Tot ceea ce apartine de rusia si statele care o sprijina pe fata sau prin ”abtinere” ( ungaria, serbia, china, belarus,,,,) trebuie evitat, de la produse , servicii totul . Orice suma de bani cheltuită pe marfurile lor se poate duce spre si mai multe crime ! Toți cei care nu sunt murdariti pe creier de propaganda kriminalilor inteleg de ce trebuie să avem acestă atitudine .
    SLAVA UCRAINA !
    Ajutati-i pe care -și apară copii și tara nu pe kriminali !!!

  4. Omul e ființă rațională și poate distinge între rău și bine. Unii aleg să facă rău, unii aleg să facă bine dar nimeni nu are vreo scuză pentru că a făcut rău. Nimeni, indiferent dacă a fost la ordinul altcuiva sau din proprie voință.

  5. Fiare turbate, le-au pus praf de poloniu in gamele si le-au dat drumul in lume. Abjecte fiinte, suflete bolnave, non-oameni. Federatia e pe duca.

  6. Regres, lātrāu putinist, pari distrus la cap. Ce va pun in terci dimineata? Bai, cat de distrusi sunt trolli astia! Incapabili de ratiune sunt folositi de Federatie sa manance cu polonicul borhot. Neavand ratiune, pareti niste sugrumati psihic, schingiuti in sufletul vostru de orci. Niste comici flamânzi si desculti.

  7. Ce face Rusia acum în Ucraina face parte din cultura rusă.
    De asta zicea Putin că occidentul vrea să anuleze cultura rusă, dar nimeni nu a înțeles că el așa a fost educat.

  8. La cat de incoltit e Putin cred ca e in stare de orice.
    Tare ma tem de un macel in Donbas.
    Numai livrarea de arme anti aeriene si anti navale sofisticate catre Ukraina poate reduce dezastrul.

  9. Nici macar nu e troll… el crede cu toata fiinta lui ca Putin e Dumnezeu si ca exista o conspiratie mondiala impotriva celor ca ei. Asa de neinteresanta e viata lui, cauta si el putina sare putin piper. In rest, vai de capul celor ca ei… noapte mintii.

  10. Interesant ai rămas la mintea pe care o aveai în 1945!

  11. Interesant sugerezi că trebuia să fie tot atâtea victime câte a făcut Hitler!

  12. Nazismul este tot o formă de extremism, o degenerare spre dreapta a capitalismului.
    on topic
    Aliații au tăiat un 0 la sfîrşit ca să se spele pe mîini dupa ce au facut la Dresda, Berlin si Hamburg.
    Din surse sigure, ştiu ca Herman Göering a cerut 3 bombe nucleare tactice pentru frontul de Est in 1943 şi că a fost refuzat de H1tlr, care a motivat refuzul că aliații le vor face acelaşi lucru dacă folosesc bombele alea speciale.
    Trăim minciuna. Enjoy every day. Nu vă pot fura imaginatia, amintirile plăcute şi cunoştiințele acumulate.