G4Media.ro

Ucraina: 13 civili ucişi în bombardamente rusești pe timpul nopții într-o localitate…

Sursa foto; Anatolii STEPANOV / AFP

Ucraina: 13 civili ucişi în bombardamente rusești pe timpul nopții într-o localitate din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Treisprezece civili au fost ucişi în noaptea de marţi spre miercuri în bombardamente ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), care au vizat o localitate situată în apropiere de centrală nucleară din Zaporojie, a anunţat şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko, citat de AFP, Reuters şi Ukrinform, citate de Agerpres.

Atacul cu lansatoare de rachete multiple Grad a vizat în principal micul oraş industrial Marganeţ, situat pe malul opus al fluviului Nipru, vizavi de centrala nucleară din Zaporojie, care săptămâna trecută a fost ţinta unor lovituri de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.

Localitatea Vîsşetarasovka, unde o femeie a fost ucisă şi un cuplu rănit, a fost de asemenea vizată de bombardamentele ruseşti.

Două persoane au decedat din cauza rănilor în spitalul din Marganeţ, adăugându-se bilanţului de 11 morţi anunţat în cursul dimineţii de către şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko pe Telegram.

Potrivit ultimului bilanţ, atacul din cursul nopţii a făcut de asemenea cel puţin 11 răniţi dintre care cinci sunt în stare gravă în această regiune vastă considerată relativ sigură, unde de obicei sunt evacuaţi civilii din Donbas, mai la est, epicentrul ofensivei ruse.

‘Am avut o noapte oribilă (…) Este foarte dificil de scos cadavrele de sub dărâmături’, subliniază Reznicenko în mesajul său, în care s-a adresat locuitorilor din zonă: ‘Vă implor, mergeţi în locuri sigure în timpul raidurilor aeriene (…). Nu-i lăsaţi pe ruşi să vă omoare’.

La Marganeţ, aflat pe malul de nord al lacului de acumulare Kahovka de pe fluviul Nipru, au fost avariate 20 de blocuri cu mai multe etaje, inclusiv două şcoli, un cămin şi un centru cultural, a spus Reznicenko.

Atacul a avariat o linie electrică, lăsând câteva mii de oameni fără electricitate, a spus oficialul ucrainean, indicând că au fost avariate două şcoli, clădirea consiliului municipal, o sală de concerte şi o serie de clădiri administrative.

Rusia neagă că vizează civili în ceea ce numeşte ‘operaţiune militară specială’ în Ucraina, notează Reuters.

’80 de rachete au fost lansate deliberat şi insidios asupra cartierelor rezidenţiale în timp ce oamenii dormeau’, a denunţat şeful administraţiei regionale ucrainene din Dnipropetrovsk.

Situaţia s-a tensionat într-un grad periculos în jurul centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul trupelor ruse din 4 martie, la scurt timp după declanşarea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Centrala a fost bombardată de cel puţin de două ori de vineri, iar Kievul şi Moscova se învinuiesc reciproc pentru aceste lovituri.

Una dintre aceste lovituri a avariat o linie electrică de înaltă tensiune, provocând oprirea automată a unuia dintre cele trei reactoare nucleare – dintr-un total de şase – care sunt operaţionale la această centrală.

Nicio inspecţie independentă nu are acces la centrală, a cărei funcţionare este asigurată de angajaţi ucraineni.

‘Orice atac împotriva centralelor nucleare este un lucru sinucigaş’, avertizase luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres. ‘Sper ca aceste atacuri să înceteze. În acelaşi timp, sper ca AIEA să poată avea acces la centrală’, a mai spus Guterres.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a apreciat sâmbătă drept ‘din ce în ce mai alarmante’ informaţiile care vin din Zaporojie.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter