G4Media.ro

Turcia va plăti „un sfert” din gazul rusesc în ruble, afirmă Putin

Sursa foto: Kremlin.ru

Turcia va plăti „un sfert” din gazul rusesc în ruble, afirmă Putin

Președintele rus Vladimir Putin a confirmat vineri, la Samarkand, livrarea „în curând” de gaze naturale către Turcia, calificată drept un „partener de încredere” și a anunțat că „un sfert” din aceste livrări vor fi plătite în ruble, potrivit Le Figaro.

Această precizare, făcută în timpul întâlnirii bilaterale cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, confirmă acordul la care au ajuns cei doi lideri în timpul întâlnirii lor anterioare de la începutul lunii august la Soci, în sudul Rusiei.

„Acordul nostru ar trebui să intre în vigoare în curând pentru a livra gaze naturale Turciei, din care 25% vor fi plătibile în ruble”, a declarat Vladimir Putin, în timpul unei întrevederi bilaterale care a durat mai mult de o oră, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan. Ponderea acestor livrări de gaze plătite în monedă rusă nu fusese stipulată în schimburile anterioare. Vladimir Putin, a cărui țară este supusă sancțiunilor occidentale de când a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunțat, de asemenea, că a primit „semnalul” de a permite exportul de produse rusești din porturile turcești.

„Companiile noastre au primit semnalul că vor putea să-și exporte produsele din Turcia”, a spus el, numind-o „partener de încredere” și exprimându-și dorința de a „crește semnificativ” comerțul cu aceasta. Ankara a fost un actor-cheie în încheierea în iulie, sub egida Națiunilor Unite, a unui acord cu Kievul și Moscova care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră și Bosfor. Dar de atunci, Moscova s-a plâns că partea din acordul semnat în paralel privind exporturile agricole rusești a rămas ineficientă.

Recep Tayyip Erdogan a reușit să mențină relațiile cu Kievul și Moscova de la începutul războiului, întâlnindu-se de două ori cu reprezentanții acestora. Înainte de întâlnirea lor, el a cerut Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai curând posibil”. „Lucrăm pentru a pune capăt conflictului din Ucraina cât mai curând posibil prin mijloace diplomatice”, a declarat el în fața participanților la summit, printre care și Vladimir Putin. Dar, în timp ce furnizează drone de luptă Kievului, Recep Tayyip Erdogan a multiplicat în ultimele luni gesturile conciliante față de Moscova, în special în materie de comerț, în timp ce țara sa se confruntă cu o gravă criză economică și o inflație oficială de peste 80%, cu nouă luni înainte de alegerile prezidențiale turce.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Turcia alaturi de Ungaria un dal troian pentru NATO ar trebui dati afara. Turcia a benefigiat de umbrela NATO sa se dezvolte. In schimb e Gica Contra la orice. Ar trebui exclusa din NATO oricum in caz de conflict nu te poti baza oecea Turcia isi vede de interesul propriu va trada.

    • Ma intreb cum cei de la pentagon nu te citesc. Ai facut supradoza de slava, ai grija de tine si de trotineta.

  2. Rusii se straduiesc sa-si repatrieze riblele. Probabil ca sa aiba ce pune pe foc la iarna.
    Cine ii va vinde Rusiei ceva, orice, pe ruble?