G4Media.ro

Turcia: Erdogan confirmă data de 14 mai pentru alegerile prezidențiale

Sursa foto: Twitter / Presidency of the Republic of Türkiye

Turcia: Erdogan confirmă data de 14 mai pentru alegerile prezidențiale

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat duminică data de 14 mai pentru alegerile prezidențiale și legislative, în timpul unei întâlniri cu tinerii din orașul Bursa (vest). „Îmi voi folosi autoritatea pentru a devansa alegerile în 14 mai”, a declarat șeful statului, care candidează pentru un nou mandat, în timpul întâlnirii, a cărei înregistrare video a fost furnizată de președinție, potrivit Le Figaro.

Astfel, campania electorală va începe cu 60 de zile înainte, pe „10 martie”, a mai spus el. Recep Tayyip Erdogan, primul prim-ministru din 2003, a modificat Constituția pentru a deveni președinte, ales direct prin sufragiu universal, în 2014.

Această scadență electorală crucială, pentru viitorul său și al Turciei, era inițial prevăzută pentru 18 iunie, dar, așa cum se așteptau observatorii, Recep Tayyip Erdogan a devansat deja în această săptămână data de 14 mai, aniversarea triumfului electoral al Partidului Democrat (conservator) în 1950. Fără să anunțe clar ziua alegerilor, el indicase miercuri că acestea vor avea loc la „73 de ani” după această victorie.

El a declarat că „națiunea noastră va răspunde la Masa celor Șase în aceeași zi ca acum 73 de ani”, în fața reprezentanților parlamentari ai partidului său, AKP. Opoziția, care intenționează să prezinte un front unit al celor șase partide principale – mai puțin HDP (stânga democratică prokurdă), a treia forță din parlament – și mai ales un candidat unic, ar trebui să anunțe numele acestuia în februarie.

Ziua de 14 mai 1950 a marcat victoria lui Adnan Menderes, o figură emblematică pentru dreapta conservatoare turcă, care a pus capăt domniei partidului „Atatürk” al lui Mustafa Kemal, părintele Turciei moderne. Menderes, fondator al Partidului Democrat în 1946, a fost răsturnat de o lovitură de stat militară în 1960, executat un an mai târziu, iar partidul său a fost dizolvat. Programarea alegerilor în 14 mai trimite un semnal către păturile conservatoare ale electoratului, într-un moment în care popularitatea lui Recep Tayyip Erdogan și a partidului său a fost afectată de grava criză economică prin care trece țara.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Urmatorul anunt:
    Alegerile prezidentiale deja au avut loc

  2. Urmatorul anunt:
    Alegerile prezidentiale deja au avut loc la o data care va fi anuntata ulterior