G4Media.ro

Tulcea, pericol de inundații după ce în diguri au apărut infiltrații

sursa foto: Pixabay

Tulcea, pericol de inundații după ce în diguri au apărut infiltrații

Unele diguri de apărare contra inundațiilor din judeţul Tulcea au infiltraţii din cauza cotelor ridicate ale Dunării înregistrate mai multe zile la rând, transmite Agerpres.

Primăria comunei Mahmudia a semnalat încă de săptămâna trecută infiltraţii în digul amenajării Carasuhat. „Dacă digul de acolo se rupe, vor fi inundate 2.000 de hectare de teren agricol şi 100 de hectare de păşune. Deocamdată, nu putem face nimic, din cauză că nivelul Dunării este ridicat, iar digul este umed şi nu permite intervenţia utilajelor. Sperăm ca în două sau trei zile să intervenim cu un greifer. Încă nu e un pericol foarte mare, fiindcă acum apele nu mai cresc”, a declarat pentru Agerpres primarul comunei Mahmudia, Ion Şerpescu.

La Ilganii de Sus, sat situat pe canalul Sulina al Dunării care nu are dig de apărare împotriva inundaţiilor, apele sunt foarte aproape de curţile oamenilor.

„Avem probleme în satele Crişan şi Caraorman. Am luat acordul de la Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) pentru a porni pompele electrice şi a scoate o parte din apa care a intrat prin infliltraţii în zonele de păşunat şi în spatele gospodăriilor din Crişan. Situaţia este însă sub control. Cotele nu au atins nivelul de inundaţii”, a afirmat primarul comunei Crişan, Silviu Rahău.

Mai multe localităţi din judeţul Tulcea, printre care Vulturu, Ilganii de Jos, Ilganii de Sus şi Băltenii de Jos, toate situate pe braţele Sulina şi Sfântu Gheorghe ale Dunării, sunt considerate vulnerabile atunci când Dunărea creşte, din cauză că fie nu au lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, fie au lucrări foarte vechi care nu sunt pregătite pentru viituri mari, potrivit specialiştilor SGA.

În ultimele trei zile, nivelul Dunării a crescut cu doi centimetri la Isaccea, la Tulcea a staţionat, iar la Sulina nivelul fluviului a crescut cu 5 centimetri, arată datele făcute publice pe site-ul Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos din Galaţi. (Foto: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Cu „animale politice” la conducere si chelnerite angajate pe post de ingineri la Apele Romane asta ne asteapta. In toata tara!

  2. Face repede domnișoara un PDF și se rezolva

  3. Lucrările „de apărare împotriva inundaţiilor” rezistă 2-3 zile, dar nu există etanșare, nici în corpul digurilor, nici în fundație, așa că apa se infiltrează, în timp ce unii și alții aburesc locuitorii afectați sau le promit luna de pe cer, sau blamează autoritățile. N-ar trebui să mă mire, cineva de pe-aici, cu „solide” cunoștințe, se întreba de ce n-au făcut nimic autoritățile din Nepal să prevină cutremurul sau urmările lui.