G4Media.ro

Trump riscă 20 de ani de închisoare / Ar fi păstrat documente…

Photo by NICHOLAS KAMM / AFP

Trump riscă 20 de ani de închisoare / Ar fi păstrat documente clasificate în dușul casei sale din Florida / Departamentul de Justiție a desecretizat rechizitoriul dosarului fostului președinte  

Donald Trump riscă 20 de ani de închisoare, după ce procurorii l-au acuzat că a dezvăluit planuri militare ultrasecrete și că a păstrat documente clasificate în camera de duș din casa sa din Florida, anunță The Times.

Joi noapte, Departamentul de Justiție a desecretizat rechizitoriul care detaliază acuzațiile legate de sutele de documente clasificate pe care fostul președinte, în vârstă de 76 de ani, este acuzat că le-a dus la Mar-a-Lago după ce a părăsit Casa Albă în urmă cu doi ani. Cutii cu documente au fost găsite în duș, în baie, în sala de bal și în dormitor, precum și în spații de depozitare.

Trump va fi acuzat în mod oficial de 37 de infracțiuni, atunci când va apărea marți, în fața unui tribunal federal din Miami.

Acuzațiile includ reținerea de informații clasificate, obstrucționarea justiției și declarații false în fața procurorilor. De asemenea, Trump ar fi arătat unor terțe părți hărți detaliate pregătite de Pentagon.

Trump este acuzat, de asemenea, că a păstrat documente legate de „armamentul nuclear din Statele Unite” și de „capacitățile nucleare ale unei țări străine”, alături de documente din ședințele de informare ale Casei Albe, inclusiv unele care detaliază capacitățile militare ale SUA și ale altor țări.

Mar-a-Lago a fost percheziționat de agenții FBI în luna august. Aceștia au descoperit sute de documente marcate „clasificat” și „strict secret”. Cazul a fost transmis unui procuror special, Jack Smith, pentru a investiga.

Departamentul de Justiție a declarat că, atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, Trump a luat cu el dosare secrete de la Pentagon, CIA, Agenția Națională de Securitate și alte organisme de informații. Trump le-a păstrat nesecurizate la Mar-a-Lago, care găzduiește în mod regulat evenimente sociale de mare amploare la care participă mii de invitați, a precizat acesta.

În două ocazii, Trump a arătat documente clasificate privind operațiunile și planurile militare americane unor persoane care nu aveau autorizația de a le vedea la clubul său de golf Bedminster din New Jersey, se susține.

„Divulgarea neautorizată a acestor documente clasificate ar putea pune în pericol securitatea națională a Statelor Unite”, potrivit actului de acuzare.

Acesta l-a acuzat, de asemenea, pe fostul președinte de obstrucționarea anchetei și de faptul că „i-a sugerat avocatului său să declare în mod fals FBI-ului și marelui juriu” că nu deținea documentele solicitate printr-o citație.

În transcrierea unei înregistrări audio dezvăluită ieri, Trump a recunoscut că nu a declasificat unele dintre documentele secrete găsite la Mar-a-Lago, ceea ce ar putea submina unul dintre principalii piloni ai apărării sale.

Potrivit actului de acuzare, unul dintre avocații lui Trump l-a descris pe fostul președinte spunând: „Nu vreau ca cineva să se uite prin cutiile mele”. De asemenea, el a întrebat dacă ar fi mai bine „dacă le-am spune că nu avem nimic aici”.

Singurul fost președinte american care a fost inculpat într-un dosar penal, Trump a fost acuzat acum în două acțiuni penale separate în trei luni.

 

Apariția sa în instanță marți are loc cu o zi înainte de a împlini 77 de ani. În transcrierea unei înregistrări audio obținute de CNN, Trump pare să recunoască faptul că a păstrat documente „secrete” și pe care nu le-a declasificat înainte de a părăsi funcția.

„Ca președinte, aș fi putut declasifica, dar acum nu pot”, spune Trump. Comentariile datează de la o întâlnire din 2021 pe care fostul președinte a avut-o la casa sa din New Jersey cu autori care scriau o biografie a fostului său șef de cabinet, Mark Meadows.

Trump se confruntă, de asemenea, cu o investigație în Georgia pentru a stabili dacă a încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.

Smith investighează, de asemenea, rolul lui Trump în insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021, când mii de susținători ai săi au încercat să oprească certificarea victoriei electorale a lui Joe Biden.

Luna trecută, Trump a fost găsit responsabil pentru abuzul sexual comis de fosta editorialistă E Jean Carroll în 1996 și a fost obligat să îi plătească daune de 5 milioane de dolari. Carroll a intentat o nouă acțiune împotriva lui Trump pentru comentariile pe care acesta le-a făcut după acest caz.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. „Trump a fost găsit responsabil pentru abuzul sexual comis de fosta editorialistă E Jean Carroll în 1996” – greu scrisul asta.

  2. Nenea Trump e timpul s-o tai spre Moscova,Beijing,sauHavana ca este mai aproape. Te condamna pe legea matale,naspa!

  3. Vin vremuri grele. SUA – adica oamenii de la conducere nu au fost niciodata Alba-ca-Zapada. Se stia asta. Era militia planetara. A convenit la multi. Acum se apropie de conflict intern – deci nu va mai fi. Pregatiti-va. Suporterii lui Trump nu vor intelege de ce intra la inchisoare si Hilary nu. Puteti sa spuneti si sa credeti orice. Oamenii sunt oameni si nu aveti ce sa le faceti.

    • Exagerezi, in SUA majoritatea oamenilor nu dau doi bani pe politicienii de la Washington. Nu uita ca SUA e u un stat federal in care statele componente au mult mai multe atributii si de aceea oamenii sunt mult mai interesati de alegerile locale ce le afecteaza viata in mod direct. Mai mult, in general sunt refractari la tot ce inseamna intruziunea guvernului federal in vietile lor.

    • Trump are foarte multi sustinatori, unii char fanatici. Tu crez ca daca il trimit la brutarie stau aia linistiti?