G4Media.ro

Trump pune la îndoială fundamentele NATO la doar o zi după întâlnirea…

Trump pune la îndoială fundamentele NATO la doar o zi după întâlnirea cu Putin: ”De ce să apărăm Muntenegru, o mică țară cu oameni agresivi?”

Președintele american Donald Trump a chestionat din nou angajamentul SUA față de aliații din NATO, la doar o zi după întâlnirea cu Vladimir Putin. Întrebat marți într-un interviu la Fox News de ce ar trebui ca soldații americani să meargă la război ca să apere Muntenegru, cel mai nou membru NATO, Trump a spus că s-a întrebat și el același lucru, potrivit NBCNews.

Foto: Casa Albă

”Muntenegru e o tară mică, cu oameni foarte puternici. Sunt foarte agresivi. Ar putea deveni agresivi și, felicitări!, a început al treilea război mondial”, a spus Trump.

Prin acest comentariu, Trump a pus la îndoială fundamentul NATO, Articolul 5 care spune că aliații apără orice stat membru când acesta e victima unei agresiuni. Până acum, Articolul 5 a fost invocat o singură dată, de SUA, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Din acel moment, militari din toate statele membre au participat și participă la războiul din Afganistan declanșat de SUA contra terorismului. Muntenegru, cel mai mic stat membru NATO, participă cu trupe de peste 8 ani, dinainte de a fi membru al alianței, iar numărul de militari trimiși în Afganistan pe cap de locuitor este mai mare chiar decât în cazul SUA.

În 2016, premierul din Muntenegru a fost ținta unei tentative de asasinat cu câteva luni înainte de admiterea în NATO. Asasinatul ar fi fost comandat de Rusia pentru a deraia intrarea micuței țări în cea mai mare alianță militară, potrivit procuraturii din Muntenegru. De altfel, Rusia și-a exprimat public opoziția față de aderarea la NATO a statelor din Europa de Est și Balcani, pe care și le dorește atrase din nou în sfera sa de influență.

Trump a făcut comentariul despre Muntenegru la doar o zi după întâlnirea de patru ore cu Putin, de la Helsinki, întâlnire la care nu au participat alți membri ai administrației. Conferința de presă comună cu Putin a fost criticată dur atât de opoziția democrată, cât și de mulți dintre republicanii americani, care l-au acuzat pe Trump de subordonare totală față de președintele rus.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Cred ca omul a fost deja muscat de caine, care probabil era si turbat…”Bob sa ai grija sa nu te molipsesti si tu, mai bine trage-i doar o sperietura sora cu moartea, dupa care pune-i catusele…!”

  2. Cred ca termina mandatul inainte de termen!

    • Cred ca republicanii se vor uni impotriva propriei lor tari, fiindca sunt prea ticalosi sa spuna adevarul, le place Trump, e candidatul fara constiinta, imun la orice lucru ar crea rusine intr-un om normal.

  3. „Pudelul lui Putin”, cunoscut la el in tara sub numele de Old Johnny Bravo a inceput sa ne povesteasca ce a discutat in tete a tete cu Rambo sovieticus !

    PS. Asta a a fost episodul pilot si deja se estimeaza viitoare episoade uluitore !

    PPS. Vai noua ! 😉

  4. De ce sa aparam România? O tara de hoți condusa de hoți? Hoții putea jefui tot, și, hop! acest stat va dispărea de pe harta Europei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.