G4Media.ro

Trump: Israelul „pierde războiul PR-ului”

Foto: Donald Trump/ Facebook

Trump: Israelul „pierde războiul PR-ului”

Trump obișnuia să se laude cu sprijinul său pentru Israel. Acum, criticile sale devin din ce în ce mai dure.Pentru a doua oară în două săptămâni, Donald Trump a atacat joi Israelul, afirmând că statul evreu „pierde războiul PR-ului” în gestionarea războiului din Gaza, scrie Politico.

„Și celălalt lucru pe care îl urăsc este că ei scot tot timpul înregistrări. În fiecare seară, publică înregistrări cu o clădire care se prăbușește”, a spus Trump într-un interviu cu Hugh Hewitt. „Nu ar trebui să lanseze astfel de înregistrări. Ei o fac, de aceea pierd războiul PR-ului. Ei, Israelul, pied absolut războiul PR-ului”.

Departe de a fi un caz izolat, remarcile lui Trump reflectă consolidarea unei poziții mai critice pe care o adoptă față de Israel, în ciuda sprijinului ferm pentru această țară în perioada în care a fost președinte. În timpul mandatului său, Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului și a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv. Trump s-a lăudat că ” a luptat pentru Israel așa cum niciun președinte nu a mai făcut-o vreodată”.

Publicitate electorală

Dar, în ultimele săptămâni, Trump și-a reiterat criticile la adresa modului în care Israelul – și premierul său, Benjamin Netanyahu – gestionează conflictul. După atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, Trump a spus că Netanyahu a fost nepregătit pentru atac. De asemenea, el a calificat gruparea militantă libaneză anti-israeliană Hezbollah drept „foarte inteligentă”.

Iar într-un interviu publicat la sfârșitul lunii trecute în Israel Hayom, o publicație de știri al cărei editor este mega-donatorul republican Miriam Adelson, Trump a declarat că Israelul a făcut o „greșeală foarte mare” prin difuzarea imaginilor din timpul războiului.

Comentariile lui Trump de joi au fost făcute după ce șapte persoane au murit luni într-un atac israelian împotriva unui convoi al World Central Kitchen, o organizație de ajutorare care oferă mese civililor care suferă de foame din cauza conflictelor. Netanyahu a recunoscut că o lovitură aeriană israeliană „neintenționată” a ucis „oameni nevinovați” în Gaza, adăugând că „vom face totul pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”.

În timpul interviului de joi cu Hewitt, Trump și-a reluat remarcile din trecut, spunând că Israelul „publică cele mai odioase, cele mai oribile înregistrări cu clădiri care se prăbușesc. Iar oamenii își imaginează că sunt o mulțime de oameni în acele clădiri, sau oameni în acele clădiri, și nu le place”, a spus Trump.

„Nu știu de ce au publicat astfel de fotografii din timpul războiului. Cred că îi face să pară mai duri. Dar, pentru mine, nu îi face să pară duri”, a continuat Trump. „Pierd războiul PR-ului. Îl pierd la scară mare. Dar trebuie să termine ceea ce au început și trebuie să termine repede, iar noi trebuie să ne continuăm viața”.

Întrebat de două ori de Hewitt dacă este „încă 100% alături de Israel”, fostul președinte nu a răspuns direct la întrebare.

Matt Brooks, directorul executiv al Coaliției Evreiești Republicane, a susținut că poziția lui Trump nu ar trebui să aibă un impact în rândul alegătorilor evrei, având în vedere că Trump a spus că Israelul ar trebui să-și „termine războiul” și „să își facă treaba”.

„Trump le dă israelienilor un cec în alb pentru a termina treaba și a elimina Hamas, dar să fie conștienți de faptul că timpul nu este aliatul lor și că, cu fiecare zi care trece, opinia publică se înrăutățește”, a declarat Brooks. „El a spus exact același lucru pe care literalmente toată lumea din comunitatea evreiască îl spune chiar acum”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...