
Trump îl acuză pe Putin că spune „o mulțime de prostii” despre Ucraina, posibile noi sancțiuni americane
Donald Trump l-a acuzat marți pe Vladimir Putin că spune „o mulțime de prostii” despre Ucraina, lăsând totodată să se înțeleagă că vrea să impună noi sancțiuni Rusiei, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Comentariile președintelui american reflectă frustrarea sa crescândă față de omologul său rus cu privire la continuarea războiului declanșat de Kremlin în urmă cu aproape trei ani.
La rândul său, șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că și-a „instruit” ministrul apărării și șeful Statului Major al armatei să „intensifice toate contactele cu partea americană” cu privire la livrarea de sisteme de apărare antiaeriană, după ce Donald Trump a anunțat cu o zi înainte că vor fi trimise mai multe arme Kievului.
„Avem acum declarațiile și deciziile politice necesare, care trebuie să fie puse în aplicare cât mai curând posibil pentru a ne proteja populația și pozițiile. Acest lucru se referă în primul rând la apărarea antiaeriană”, a continuat Zelenski în discursul său zilnic.
Aflat în vizită la Londra în aceeași zi, președintele francez Emmanuel Macron a promis că europenii „nu vor abandona niciodată Ucraina” și vor lupta „până în ultima clipă pentru a obține o încetare a focului, pentru a începe negocierile în vederea construirii acestei păci solide și durabile”.
„O mulțime de prostii”
„Dacă vreți adevărul, Putin ne spune o mulțime de prostii. El este foarte drăguț tot timpul, dar asta nu înseamnă nimic”, a declarat Donald Trump marți reporterilor la Casa Albă.
De asemenea, el s-a angajat să „studieze foarte atent” un proiect de lege al Senatului care vizează impunerea de noi sancțiuni Rusiei, după ce el însuși a evitat să le folosească în ultimele șase luni, în timp ce încerca să-l convingă pe Vladimir Putin să pună capăt conflictului din Ucraina.
Luni, președintele american a promis să furnizeze echipamente militare suplimentare ucrainenilor, care “sunt loviți foarte, foarte tare”, la câteva zile după ce anunțase suspendarea anumitor livrări americane în acest domeniu.
„Va trebui să trimitem mai multe arme, în principal arme defensive”, a spus atunci el, declarându-se „nemulțumit” de atitudinea șefului statului rus.
„Este clar că aceste acțiuni nu fac probabil parte din eforturile de a promova o soluționare pașnică” a conflictului din Ucraina, a reacționat marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Ele sunt „în mod clar menite să încurajeze continuarea ostilităților prin toate mijloacele”, a adăugat el, referindu-se la o linie „aleasă de europeni” – fără a-l menționa pe Donald Trump.
Vineri, Trump s-a declarat „foarte nemulțumit” de o conversație telefonică pe care a avut-o cu o zi înainte cu Vladimir Putin. „El vrea să meargă până la capăt, doar pentru a continua să ucidă oameni, asta nu este corect”, a acuzat el.
Liderul de la Casa Albă l-a abordat pe șeful Kremlinului imediat ce a revenit la putere, în ianuarie, făcând presiuni asupra acestuia pentru a opri luptele, dar fără a obține vreun progres concret.
Avansul rusesc în centrul Ucrainei
În mod neașteptat, la începutul lunii iulie, guvernul american a declarat că a încetat să mai furnizeze anumite arme ucrainenilor, oficial din cauza îngrijorărilor legate de scăderea stocurilor de muniție ale SUA.
De atunci, oficialii americani au încercat să relativizeze impactul acestei măsuri, fără a oferi detalii suplimentare.
Donald Trump nu a mai anunțat niciun nou ajutor pentru Ucraina din ianuarie, în timp ce în timpul predecesorului său Joe Biden, Washingtonul promisese peste 65 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru această țară.
Diplomația este, de asemenea, în impas între părțile beligerante.
Două runde de discuții între ruși și ucraineni în Turcia, la 16 mai și 2 iunie, nu au reușit să producă progrese majore.
Vladimir Putin își menține în continuare cerințele maximaliste, în special ca regiunile ucrainene anexate să fie cedate Rusiei și ca Ucraina să renunțe la apartenența sa la NATO. Aceste condiții sunt considerate inacceptabile de Kiev și de aliații săi occidentali.
Ucrainenii, la rândul lor, cer ca rușii să se retragă complet de pe teritoriul lor, care este în prezent ocupat în proporție de aproximativ 20%.
Pe teren, Moscova a afirmat luni că a cucerit un sat din regiunea Dnipropetrovsk, în centrul-estul Ucrainei și la 70 km de orașul Donețk, controlat de Rusia – prima dată când acest lucru se întâmplă din februarie 2022, când a început invazia.
Kievul nu a reacționat încă la acest anunț. Luni, statul major al armatei ucrainene a asigurat că atacurile rusești au fost respinse cu o zi înainte în apropiere de Donețk.
Cu toate acestea, potrivit lui Oleksiï Kopytko, un expert militar ucrainean, Rusia „nu are și nu va avea resursele necesare pentru a avansa rapid”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.