G4Media.ro

Trump, contrazis de șefii serviciilor secrete americane pe tema Coreea de Nord…

sursa foto: White House

Trump, contrazis de șefii serviciilor secrete americane pe tema Coreea de Nord şi Iran

Washington. Un nou raport al serviciilor de informaţii americane despre ameninţările globale conchide că este „improbabil” ca Phenianul să „renunţe” la toate arsenalele sale nucleare şi că Iranul nu „întreprinde actualmente activitatea fundamentală în domeniul dezvoltării de arme” necesară pentru construirea unei bombe, contrazicând direct două din principalele dogme ale politicii externe a preşedintelui Trump, scrie The New York Times.

Daniel R. Coats, directorul informaţiilor naţionale, a contestat de asemenea insistenţa dlui Trump că Statul Islamic a fost înfrânt, motiv crucial al deciziei sale de a se retrage din Siria. Gruparea teroristă, conchide raportul anual „Worldwide Threat Assessment” adresat Congresului, „continuă să comande mii de luptători în Irak şi Siria” şi păstrează opt ramuri şi o duzină de reţele în lumea întreagă.

Se aşteaptă ca dl Trump să se întâlnească luna viitoare cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, într-o a doua rundă de negocieri directe menite a duce la dezarmarea nucleară a Phenianului.

Dar dl Coats a spus marţi Comisiei senatoriale pentru serviciile de informaţii că „noi estimăm actualmente că Coreea de Nord va încerca să păstreze capabilitatea de arme de distrugere în masă şi este improbabil să renunţe complet la armele şi capabilitatea sa de producţie în domeniul nuclear”.

„Liderii săi consideră în final că armele nucleare sunt cruciale pentru supravieţuirea regimului”, a spus dl Coats.

Dl Coats a spus că Iranul a continuat să sponsorizeze terorismul în Europa şi Orientul Mijlociu, susţinându-i pe houthis în Yemen şi pe militanţii şiiţi în Irak. El a mai spus că crede că dogmaticii din Iran vor continua să-i provoace pe adversarii lor de centru.

„Noi nu credem că Iranul întreprinde actualmente activităţile fundamentale pe care le apreciem ca fiind necesare pentru producerea unui dispozitiv nuclear”, a spus dl Coats, dar a adăugat că oficialităţile iraniene au „ameninţat public să împingă limitele” acordului nuclear convenit cu puterile mondiale în 2015 dacă nu vor obţine beneficiile la care se aşteptau.

Dl Trump a retras SUA din acel acord anul trecut. El l-a calificat drept „deficitar în esenţa sa” şi a spus că dacă înţelegerea rămâne valabilă, Iranul „va fi pe cale să obţină cele mai periculoase arme din lume”. Acordul se menţine, în mare parte cu susţinerea capitalelor europene.

Poate cea mai drastică mustrare la adresa priorităţilor dlui Trump în domeniul securităţii o reprezintă partea care lipseşte din raport: orice motiv pentru construirea unui zid de-a lungul frontierei sudice, căreia dl Trump îi face publicitate ca fiind una dintre cele mai critice ameninţări la adresa securităţii, cu care se confruntă SUA. Prima menţionare a Mexicului şi cartelurilor drogurilor apare în pagina 18 a documentului de 42 de pagini, mult după trecerea în revistă a unui şir de alte ameninţări mai presante.

Cea mai urgentă, la fel ca în ultimii cinci ani, este ameninţarea la adresa securităţii cibernetice a SUA. Pentru prima dată, raportul conchide că acum China este în poziţia de a realiza atacuri cibernetice efective împotriva unor infrastructuri americane şi citează concret capacitatea Beijingului de a întrerupe livrările prin gazoducte, cel puţin pentru perioade scurte.

Raportul argumentează de asemenea că deşi capacitatea Rusiei de a lansa operaţiuni de spionaj cibernetic şi campanii de influenţă este similară celei de care s-a folosit la alegerile prezidenţiale americane din 2016, preocuparea mai mare este că „Moscova se dotează acum cu active în domeniul atacurilor cibernetice care să-i permită să perturbe sau să prejudicieze infrastructura civilă şi militară a SUA în cursul unei crize”.

Documentul notează concret că Rusia plantează malware în reţeaua de electricitate a SUA. Rusia are deja capacitatea de a scoate din uz reţeaua „cel puţin pentru câteva ore”, conchide raportul, dar „ne cartografiază infrastructura noastră critică cu obiectivul pe termen lung de a putea provoca daune substanţiale”.

Ca întreg, raportul zugrăveşte un tablou al ameninţărilor foarte diferit de cele afirmate de dl Trump. Rusia se reliefează ca ameninţare perturbatoare, China este una de durată, iar eşecul SUA de a investi destul de mult în cercetarea şi dezvoltarea unor tehnologii fundamentale este poate cea mai mare preocupare, permiţând noilor competitori să depăşească întârzierea tehnologică.

Sursa: The New York Times/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează