G4Media.ro

Trump anunță că încetează negocierile cu talibanii/ O întâlnire secretă a fost…

Trump anunță că încetează negocierile cu talibanii/ O întâlnire secretă a fost anulată în ultimul moment

Preşedintele Donald Trump a anunţat sâmbătă seara că pune capăt ”negocierilor de pace” purtate de un an cu talibanii pentru a contribui la încetarea a 18 ani de conflict în Afganistan, deşi părea că existau şanse de a se ajunge la un acord istoric, relatează duminică AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele Statelor Unite a dezvăluit de asemenea că iniţial urma să se întâlnească duminică la Camp David, ”separat” şi în cel mai mare ”secret” cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu ”principalii lideri talibani”. „Aceştia erau în drum spre Statele Unite în această seară”, dar „am anulat imediat întâlnirea”, a precizat el pe Twitter.

”Din păcate, în încercarea de a creşte presiunea”, talibanii ”au recunoscut un atac la Kabul în care au fost ucişi unul dintre marii noştri soldaţi şi alte 11 persoane”, a subliniat Trump, justificându-şi decizia surprinzătoare de ”a opri negocierile de pace”.

Atacul de joi a fost al doilea comis în câteva zile în capitala afgană, revendicat de insurgenţi în pofida ”acordului de principiu” pe care emisarul american Zalmay Khalilzad susţine că l-a încheiat în cursul discuţiilor de la Doha.

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a revenit joi la Doha, în Qatar, pentru a relua negocierile cu talibanii în vederea unui acord care să permită o retragere militară a Statelor Unite din Afganistan, notează AFP, citând un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Duminică, emisarul american a afirmat că a încheiat a noua rundă de negocieri cu talibanii la Doha, deplasându-se apoi la Kabul, unde a prezentat guvernului afgan un ‘acord de principiu’ cu aceştia.

Proiectul de acord prevede o retragere în etape: într-o primă fază, în primele 135 de zile, armata SUA ar urma să se retragă din cinci baze, iar numărul militarilor să fie redus de la 13.000-14.000 în prezent, la 8.600. Textul ar urma să includă un calendar cu diminuări ulterioare ale efectivelor, dacă vor fi întrunite condiţiile necesare.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Și Trump se apucă „să negocieze” cu talibanii.. De când SUA negociază cu teroriștii fundamentalist-islamici?

  2. In sfarsit, o decizie rezonabila.

    Ce sa negociezi cu talibanii? Nu, frate. Sustii guvernul afgan cu tot ce le trebuie si ii cureti pe talibani cu trecerea timpului.

  3. Incet ,incet , pride contur, o nou abordare a politicii Americane in lume si se detaseaza, necesitatea continuarii legaturilor de prietenie Trans – Atlantice si coaptarea de noi prieteni, peste tot in lume .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.