G4Media.ro

Trump anunță că directorul serviciilor de informații din Statele Unite va pleca…

Trump anunță că directorul serviciilor de informații din Statele Unite va pleca din funcție la data de 15 august/ Cine va fi înlocuitorul lui Dan Coats

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că actualul directorul serviciilor de informaţii, Dan Coats, va părăsi postul la 15 august, transmite Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Liderul de la Washington a mai scris pe Twitter că congresmanul de Texas John Ratcliffe va fi numit în locul lui Dan Coats.

BBC notează că Trump și Coats s-au situat deseori pe poziții contradictorii pe tema Rusiei sau Coreei de Nord. Ca director al serviciilor de informații, rolul lui Coats a fost să supravegheze cele 17 agenții de informații din Statele Unite, inclusiv CIA și NSA.

Dar pe tot parcursul mandatului său, pozițiile lui Coats au fost contrare celor adoptate de către președinte, care a criticat agențiile de informații.

În ianuarie, președintele i-a calificat drept pasivi și naivi pe șefii de informații în ce privește evaluarea amenințării reprezentate de Iran.

Coats este ultimul dintr-un șir de oficiali ai administrației Trump care părăsește Casa Albă, prin care se numără fostul secretar al apărării, James Mattis, și secretarul de stat Rex Tillerson.

Comunitatea de informații din SUA, susține Coatas în scrisoare de demisie adresată președintelui, a devenit „mai puternică decât oricând” în timpul mandatului său de doi ani și jumătate.

Coats a declarat în Februarie că  președintele i-a cerut să rămână în funcție, deși diferențele de opinii pe teme de politică externă au părut ireconciliabile încă de atunci.

În mod concret, cei doi s-au contrat pe tema interferenței Rusiei în alegerile din Statele Unite, pe tema acordului nuclear cu Iranul și pe tema apropierii de Coreea de Nord.

Potrivit unui fost oficial al serviciilor de informații citat de Washington Post, plecarea lui Coats era văzută ca inevitabilă dată fiind relația complicată cu Trump. Coats s-ar fi simțit marginalizat de către președinte pe teme de securitate națională.

Anul trecut, șeful serviciilor de informații a admis faptul că Trump nu l-a briefat cu privire la întâlnirea de la Helsinki, în spatele ușilor închise, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

”Dacă m-ar fi întrebat cum trebuie să aibă loc întâlnirea, ar fi sugerat altă cale”, a declarat atunci Coats despre întâlnirea dintre cei doi, mai notează BBC.

Cine este înlocuitorul lui Coats.  Suporter înfocat al președintelui și al politicii sale, Ratcliffe este congressman din partea statului Texas din 2015. Trump a declarat despre Ratcliffe că este un ”foarte respectat congressman” care ”care va conduce și va inspira măreție țării pe care o iubește”.

Este de așteptat ca viziunea noului director al serviciilor de informații să coincidă mai mult cu cea a președintelui Trump.

Miercurea trecută, Ratcliffe i-a luat apărarea președintelui în timpul mărturiei depuse de fostul procuror special Robert Mueller, care a condus investigația cu privire la interferența Rusiei în alegerile din 2016.

Sursa Foto: The Contributor

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Pleaca dupa ce CIA a informat că prietenul domnului Trump, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, a ordonat decapitarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

  2. bucurie mare la tovarasii care scriu pe rupte din RIA Novosti, nu????

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.