G4Media.ro

Tribunalul București dispune confiscarea specială, fără condamnare, a 1,5 milioane de euro…

Tribunalul București dispune confiscarea specială, fără condamnare, a 1,5 milioane de euro de la Vanessa Youness, iubita fostului șef al serviciului secret al MAI, Gelu Oltean, și o fostă apropiată a ex-premierului Emil Boc / Decizia nu e definitivă

Tribunalul București a dispus confiscarea specială a aproape 1,5 milioane de euro de la Vanessa Youness, iubita fostului șef al serviciului secret al MAI, Gelu Oltean, în condițiile în care dosarul care privea obținerea de către tânără a acestei sume a fost clasat. Decizia Tribunalului București nu e definitivă.

Inițial, pe 21 octombrie 2021, Tribunalul a respins solicitarea DNA de confiscare specială ca inadmisibilă, însă printr-o decizie din 8 februarie 2022, Curtea de Apel București a decis rejudecarea cererii DNA.

Dosarul celor 1,5 milioane de euro descoperite în contul din Elveția al Vanessei Youness a fost clasat pe 6 iulie 2021 pentru că a intervenit prescripția.

”La data de 06 iulie 2021, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării deoarece s-a împlinit termenul de prescripție. Totodată, în vederea recuperării sumei care a făcut obiectul faptei de corupție (trafic de influență), s-a dispus sesizarea Tribunalului București cu privire la dispunerea confiscării speciale a sumei de 1.449.950 euro, echivalent in lei”, a arătat DNA într-un răspuns pentru G4Media.ro. E vorba de un comision de la celebrii denunțători Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru atribuirea unui contract IT.

Într-un alt dosar, Vanessa Youness a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și acum se află în pușcărie. Instanța a dispus și confiscarea unui alt milion de euro primit de Vanessa Youness, în contul din Elveția al unui off-shore din Seychelles, de la oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu pentru atribuirea unui contract IT, în 2011. Procurorii nu au mai găsit banii efectiv în cont, dar au pus sechestru pe 4 terenuri, 6 apartamente și 2 garaje din Cluj și Dâmbovița ale femeii.

Vezi aici, pe larg, filmul afacerii de corupție cu ramificații la vârful Guvernului Boc

În schimb, procurorii au descoperit alte 1,5 milioane de euro în contul din Elveția al femeii, despre care suspectau că ar proveni din fapte de corupție.

„Din analiza extrasului contului bancar (…) deschis de International Lobby Ltd. la banca PICTET Geneva Elveția rezultă creditarea acestuia și cu suma de 1.451.866,85 euro la data de 20.03.2012 de la Avy Management Ltd., cu explicația «intrare din afacerea cu fier vechi a clientului; fondurile au fost primite cu mult timp în urmă și păstrate până acum în contul clientului de la banca Rietumu din Letonia»”.

Procurorii au deschis un al doilea dosar penal pentru a investiga proveniența celor 1,5 milioane de euro și unde a dispărut primul milion de euro.

”Având în vedere că din cercetări nu au fost identificate relații comerciale desfășurate de inculpata Youness Amal Vanessa de natura celor folosite ca justificare pentru încasarea sumei menționate, există suspiciunea că banii provin din săvârșirea altor infracțiuni de corupție, motiv pentru care se va dispune disjungerea pentru a efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (…) și spălare a banilor (…).

De asemenea în cauză se va dispune disjungerea și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor (…) privitor la suma ce a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență din prezenta cauză (milionul de euro primit de Vanessa Amal Youness – n.r.) în vederea stabilirii destinației finale a acesteia”, se arată în rechizitoriul primului dosar în care Vanessa Youness a fost condamnată la 3 ani de închisoare.

Al doilea dosar privind dispariția primului milion de euro și proveniența celorlalte 1,5 milioane de euro a fost clasat în iulie anul trecut pentru că a intervenit prescripția. Acum însă, Tribunalul Capitalei a dispus confiscarea specială a celor 1,5 milioane de euro.

Vanessa Youness este o fostă apropiată a ex-premierului Emil Boc, potrivit rechizitoriului DNA. Acesta a avut calitate de martor în dosarul femeii. Boc a susținut la DNA că nu a cunoscut dedesubturile afacerii de corupție, care s-ar fi derulat fără știrea și implicarea lui. Fostul premier a fost nevoit să explice însă legătura cu Vanessa Amal Youness. Femeia a locuit în același bloc cu el, pe Calea Victoriei, pe când Boc era premier. În plus, la percheziția de la locuința femeii, procurorii au găsit un ghid medical primit de Boc de la medicul Bogdan Oprița.

Femeia este actuala parteneră a lui Gelu Oltean, fostul șef al DIPI, serviciul secret al MAI. În decembrie 2019, Gelu Oltean și Vanessa Youness au fost arestați pentru trafic de droguri în dosarul Ayahuasca al DIICOT.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. EHEI, UITE ASA SI VARANU DIN DATOR LA STAT IN IMPROPRIETARIT CU PROPRIETATI DOMNESTI.

 2. Se face apel.curtea de apel va talanganii apelul vreo 20ani.asa se întâmplă cu toate procesele pe rol de la Curtea de apel. Sute de ani de amânări. O instituție care toaca f mulți bani pentru avocați și INEFICIENTA.

 3. Am cunoscut-o pe cucoana, la clinica de la Stanesti. Frumoasa foc dar malefica…..

 4. Asa e la noi, întâi se fură fără număr si apoi se recuperează cât e convenabil pentru ambele părți, fără pârnaie fără dosare, lacrimă !!!
  Aici totul se prescrie, chiar si crima (v. decembrie ’89)
  Oare totul rămâne în viața asta, nepedepsit ?

  • În România, da.
   În alte țări și legende ca Boris Becker fac pușcărie.