G4Media.ro

Tribunalul București a suspendat dispoziția de demolare a Cathedral Plaza. Nicușor Dan:…

Sursa foto: Facebook/Nicușor Dan

Tribunalul București a suspendat dispoziția de demolare a Cathedral Plaza. Nicușor Dan: Vom face recurs la Curtea de Apel, există o hotărâre definitivă de demolare

Reprezentanții proprietarului clădirii Cathedral Plaza au anunțat printr-un comunicat de presă Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea dispoziției primarului Nicușor Dan pentru demolarea clădirii Cathedral Plaza din centrul Bucureștiului. Primarul General a anunțat la rândul său că va face recurs la Curtea de Apel București și că există o hotărâre judecătorească defintivă pentru demolarea clădirii.

Proprietarul clădirii de birouri Cathedral Plaza anunță că a înregistrat și o plângere penală împotriva lui Nicușor Dan pentru presupu abuz în serviciu în legătură cu dispoziția de desființare a clădirii de birouri emisă de acesta in data de 20 iulie 2022.

Reprezentanții proprietarului clădirii solicită organelor de cercetare penală verificarea primarului general, pe care îl acuză că în dimineața termenului de judecată acordat in dosarul având ca obiect cererea proprietarului de a se emite autorizația de construire pentru regularizarea situatiei cladirii, ar fi decis ”să definitiveze strategia urmărită încă dinainte de a deveni primar general, când, în calitate de fondator și presedinte al Asociației Salvați Bucureștiul, a decis să intervină în acel dosar și să solicite obligarea primarului general să demoleze clădirea”, se arată în comunicatul citat.

În replică, Nicușor Dan arată într-un comunicat că ”o hotărâre definitivă din 2010 a constatat ca autorizația prin care imobilul a fost construit este nelegală și că avizul Ministerului Culturii pe care s-a bazat este nul. O hotărâre definitivă din 2013 obliga Primarul Municipiului București să emită dispoziția de demolare. Instanța reține că “se afectează nu un spațiu public, ci un spațiu public cu valoare istorică deosebită” și că se încalcă dreptul la libertate religioasă. Am emis în iulie 2022 dispoziția de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013”.

Referitor la decizia de luni a Tribunalului București, Nicușor Dan a declarat că ”proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât și suspendarea dispoziției de demolare motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate. Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare. A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare. Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului. Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive. Evident, proprietarul clădirii ilegale are dreptul să facă toate demersurile legale pentru a-și salva clădirea. Însă a face plângere penală împotriva primarului care a pus în executare o hotărâre definitivă depășește orice limită a tupeului”.

Cathedral Plaza este o cladire de birouri detinuta de Millenium Business Development SRL. Clădirea, constuită lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul Capitalei, a suscitat un scandal imens la momentul construcției.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

18 comentarii

 1. Cronologie:
  -În 2013, tribunalul hotarăște definitiv demolarea Cathedral Plaza.
  -9 ani nu se întâmplă nimic, a se vedea Oprescu și Firea. PSD și PNL ticăloșesc statul român, inclusiv Justiția.
  -În 2022 se dă o șpagă grasă la judecători și decizia definitivă este cumva întoarsă, iar mafia imobiliară, susținută de PNL, începe hărțuirea lui Nicușor Dan.

  • Pai decizia de demolare a fost data ca sa fie ignorata, nu sa fie pusa in aplicare. Aici n-a inteles Nicusor Dan si a calcat pe bec.

   Si ca sa fie clar: cat timp tipa interlopii si acolitii lor, eu tot pe Nicusor Dan il votez. Ca inseamna ca ii deranjeaza.

  • Maicaaa….sa ne intelegem, daca se poate, pe „temei legal”: N.D. are perfecta dreptate si temei legal pentru dispozitia data de demolare; TB are perfecta dreptate si temei legal pentru SUSPENDAREA dispozitiei lui ND (si nu a deciziei definitive, cum gresit afirmati)! Rechinii imobiliari au apelat in ultima instanta la incercarea (nu stiu cat de legala si cu sorti de izbanda) de a intra in legalitate cu formalitatile/autorizatiile cladirii retroactiv, pe magistrati ii obliga legea sa suspende orice incercare de demolare pana la definitivarea „ultimei instante” a „rechinilor”, nici vorba de „spaga”…dar na, multi citesc, putini pricep si mai putini cunosc legea! P.S. „Coruptii/spagarii” din magistratura sunt mult mai putini in TB, cei mai multi si periculosi sunt in CAB, „ca cam” acolo sunt si „definitivele”…cine stie, cunoaste!

  • Multumesc pt precizari, Adriana. Dar faptul ramane: justitia romana are emise atat o decizie de demolare, cat si o decizie de suspendare a demolarii.
   Pana si partea cu „intrarea in legalitate” bate la ochi. Un copil de clasa 1 daca trece prin zona iti spune in 2 min ca blocul ala nu are ce cauta acolo. Se vede si din poza atasata articolului, dar cine cunoaste zona stie asta si mai bine. Un judecator ar trebui sa poata inchide dosarul „intrarii in legalitate” intr-o singura sedinta. Hai doua, daca are nevoie sa consulte niscai acte.

 2. Voi chiar nu corectați ce scrieți? Hal de titlu

 3. asta arata mizele mafiei imobiliare pesedepeneleudemere…🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 4. Asta e justitia promovata de Iohanis, Predoiu cu sprijinul USL 2.0…

 5. Pentru asta VOTEZ NICUSOR DAN sa moară de necaz usl-ul. NICUSOARE întoarce-te în USR si îi facem praf!

 6. Votez Nicuşor Dan!

  🖕 samsarilor de retrocedări 🖕
  🖕 mafiei imobiliare 🖕
  🖕 funcţionarilor corupţi 🖕

 7. Bine,bine, dar cum demolezi cladirea aia? Nu e o casuta de chirpici.

  • Simplu: La fel cum au ridicat cladirea. Bucata cu bucata .

  • Se pare ca nu ai trecut de nivelul lego.

 8. plangere penala impotriva judecatorului pentru abuz de substante interzise in timpul serviciului

 9. Ar trebui deschise dosare penale d-lui șpăgar-profesor-doctor și duamnei moldovence pentru neaplicarea unei hotărâri judecătorești definitive… dar prea-corupții parchetari dorm pe bani mulți

 10. autorizatiile ilegale sint cozonacul primariilor de peste tot dar odata construit ceva e pacat sa fie demolat asa ca cel mai bine ar fi ca aceste ilegalitati sa fie confiscate in favoarea statului Asa ca cei care nu respecta legea vor sti ca chiar daca finalizeaza smecheria tot vor ramine fara ea iar statul ( nu primariile ) vor avea patrimoniul imbogatit

 11. Alo,inutilii din SRI,dom présidente cu „Romania lucrului bine făcut „ceva microfoane și supraveghere specială pt infractorii de judecători care ignoră legile românești,abuzează de putere și servesc „patria”,asta „mafia”(imobiliara)?Pai apoi ziceți că nu va convine de Nicușor…De ce ?Că nu reușește să lupte nici cu mafia PNL (nu doar cu cea PSD) ,cu mâinile legate la spate ?

 12. Clădirea aia e că un monstru.
  Nu are nici o treabă cu peisajul urbanistic.
  Macar de s-ar reduce nivelul la înălțimea unui bloc de 4 etaje.