G4Media.ro

Transportatorii cer să li se suspende toate plățile bancare pentru următoarele 9…

Transportatorii cer să li se suspende toate plățile bancare pentru următoarele 9 luni, inclusiv RCA-ul

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită o serie de facilități fiscale, inclusiv posibilitatea suspendării online a asigurărilor RCA. „Solicităm includerea în mod explicit a suspendării leasingului operațional în normele de aplicare a OUG nr. 37/2020. Solicităm de urgență realizarea demersurilor necesare de către MAI, ASF, MTIC și MFP pentru implementarea unei declarații electronice pe proprie răspundere de suspendare online a asigurărilor RCA”, se arată în comunicatul de presă transmis de UNTRR.

Vor soluții pentru suspendarea RCA

Transportatorii arată că în această perioadă firmele lor nu-și pot folosi activele, motiv pentru care se impune o suspendare a asigurărilor RCA: „Potrivit unui studiu UNTRR, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri românești care realizează transport rutier internațional au raportat, în medie, o scădere de 60% a afacerilor. În cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numărul de pasageri a scăzut cu 80%, iar pentru transportul de persoane ocazional și transportul rutier de persoane internațional scăderea este de 100%. Finanțatorii, prin poziția de forță adoptată, riscă sã genereze o epidemie de insolvențe după trecerea pandemiei de COVID-19. Vă reamintim că în România sunt 8,2 milioane de vehicule, din care doar 200.000 de vehicule sunt licențiate – 165.000 de camioane și 35.000 de autobuze și autocare. Astfel, firmele de transport rutier nu-și pot folosi activele și de aceea este necesară o suspendare a asigurărilor RCA”.

În consecință, firmele de transport cer ca Guvernul să le asigure sprijinul necesar pentru a nu se confrunta cu falimentul: „O soluție cât mai rapidă este suspendare asigurãrii RCA, fără a returna plăcuțele de înmatriculare, ci prin completarea unei declarații pe proprie răspundere, pentru ca firmele de transport rutier să-și poatã folosi asigurările RCA actuale după ce criza provocată de coronavirus va trece, și fără a parcurge proceduri birocratice cu depunerea plăcuțelor de înmatriculare și pe urmă cu recuperarea acestora”. Declarația electronicã ar putea fi realizatã de către STS, pe modelul declarației online creată pentru persoanele fizice – https://formular.sts.ro. Autovehiculele vor fi puse în parcări sigure, păzite, unde nu vor exista riscuri precum cel de furt sau de incendiu. Totodată, s-ar putea încheia o poliță CASCO de stoc pentru camioanele parcate – se mai arată în comunicatul UNTRR.

Criză în afacerile de transport. Se solicită suspendarea plăților bancare

Transportatorii mai arată că sunt companii care mai au încă resurse financiare pentru că s-au comportat responsabil, dar că  aceste firme vor avea nevoie de capital după ce va trece actuala criză, pentru a putea reporni activitățile. Din acest motiv, se cer o serie de facilități fiscale. „Solicităm Ministerului Finanțelor Publice (MFP) posibilitatea suspendării, timp de 9 luni, a tuturor tipurilor de împrumuturi dedicate persoanele juridice: linie de credit, credit la termen, leasing financiar, leasing”.  Conform comunicatului transmis de UNTRR, această prevedere ar putea fi adăugată în cadrul normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgențã a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitãți pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Foto: Petrică Răchită

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Aici aveti dreptate UNTRR !

  Cand ma gandesc ce aprig eram contra voastra (din motivele stiute de ani de zile ) , trebuie sa recunosc ca e legal si oportun ceea ce cereti acum !

  Bafta sa aveti !

 2. Ok, si daca provoaca accident unul din asta fara rca valabil, cine plateste daunele?

  • Didi, prietene, nu stiu daca ai citit tot articolul s-au daca nu ai inteles ce este cu RCA-ul. Pe scurt, transportatorii vor sa fie pasuiti de RCA-ul platit din cauza lipsei comenzilor ( pasageri sau marfa), vehiculele vor fi parcatr pe perioada aferenta urmand ca RCA ul platit sa fie prelungit proportional cu timpul cat vehiculul a stationat ( eventual sa plateasca un Casco de parcare). Capisto?

 3. Scoateti bani de la saltea amaritilor de trasportatori ,

 4. Buna seara!Pentru”Eu”!!!Amaratii care trebuie să scoată banii de la saltea,după „zicerea”ta,au cheltuieli care la acest moment depășesc încasările care de obicei sunt după minim 90 de zile de la momentul transportului!Deci,ca „Eu”sa am pe masa ce nu au avut neamurile tale într-o viață, majoritatea din export, TRANSPORTATORII suporta încasările după 90 de zile iar la acest moment un șofer lucrează intre5-10 zile și 14 zile trebuie să stea în autoizolare,după care normal trebuie să își ia libere,pentru că vrea și cu familia!Pe langa restul de cheltuieli(rate bancă sau leasing),combustibil,diurne,salarii,contributii buget local și național,logistică pentru întreținere și personal logistic aferent,vignete pentru autostrăzile europene și bani incasati cu intarziere de peste 90 de zile pentru servicii prestate nu crezi ca ar fi normal ca și asigurările să acorde intelegere???De altfel,nu inteleg de ce nu-i întreabă nimeni de ce nu aplica in cadrul clauzei de „forta majora”pandemia???Dacă s-au luat măsuri privind sistemul bancar, trebuie luate măsuri și în cadrul asigurărilor!!!Încasează sistematic în contextul în care nu se întâmplă nimic iar,dacă apare o problemă, nu se încadrează pentru că nu a citit cel care plătește!!!Atunci la ce bun asigurarea dacă pandemie nu se încadrează la”forta majora!!!Poate le explica cineva celor din domeniul asigurărilor (sau altor comentatori!!!)ca PANDEMIA nu a fost pregătită si nici nu a fost dorita de mediul de afaceri!!!Si,daca a fost o surpriza neplacuta pentru unii,pentru mediul de afaceri este un DEZASTRU!!Deci,”Eu”….să nu ai parte de problemele economice create de pandemie iar,daca totusi apar….scoate amaratule de la saltea!!!!!!RUSINE…Si iti spui om!

 5. Stau și ma întreb dacă printre acești transportatori, se afla și patronul care m-a adus în RO pt ca a „căzut bursa” și în loc de șomaj tehnic a micșorat salariul pt a nu mai plăti la stat prea mult.

 6. Pret benzina 4.55 lei, motorina 4,73 lei , restul preturilor sus sus ca daia lansam lozinci umanitare.
  Toti tot borfasi pe spinarea celor saraci caci a inceput sa apara mai rar o „criza”

 7. Pret benzina 4.55 lei, motorina 4,73 lei , restul preturilor sus sus ca daia lansam lozinci umanitare.
  Toti tot borfasi pe spinarea celor saraci caci a inceput sa apara mai rar o „criza” din care sa scoti profit

 8. Buna ziua!Mai mult ca sigur!!!Si daca nu sunteti convins,este momentul să deveniti transportator!Guvernul acorda ajutoare pentru cei care creează societăți!Este adevarat,nu le sprijină pe cele vechi(altfel nu s-ar ajunge la situația dumneavoastra!!!)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.