G4Media.ro

Transparency International: România a picat un punct în percepția asupra corupției față…

Transparency International: România a picat un punct în percepția asupra corupției față de 2018/ Locul 61 la nivel mondial, din 180 de țări analizate, mai puțin coruptă decât Ungaria, Grecia și Bulgaria

România se situează pe locul 61 din 180 de țări analizate în privința percepției asupra gradului de corupție, pierzând un punct față de de 2018. Punctajul obținut de România în 2018 este 47, față de 48 în 2017 și 2016 și 46 în 2015. Scorul este unul de la 0 la 100 pentru fiecare ţară, 0 fiind „foarte corupt” iar 100 „foarte curat”. Țările UE percepute drept mai corupte decât România sunt Ungaria, pe locul 64 la nivel global, Grecia, locul 67, și Bulgaria, locul 77.

Raportul Transparency International privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global analizează corupţia din sectorul public, aşa cum este percepută de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de ţări. Deşi România şi Bulgaria (care se află pe ultimul loc din UE, cu 42 de puncte) au făcut progrese în ultimii ani, ambele ţări au înregistrat o scădere de un punct într-un an în care au avut loc un scandal imens privind corupţia în Bulgaria şi proteste masive anticorupţie în România, se arată în raportul, citat de News.ro.

În plus, atât România, cât şi Bulgaria sunt monitorizate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare al UE, care monitorizează dacă ţările îndeplinesc reformele anticorupţie şi judiciare la care s-au angajat la aderarea la blocul european. În ciuda acestui fapt, niciuna din cele două ţări nu a făcut progrese semnificative în acest sens, este precizat în raport.

Organizaţia neguvernamentală Transparency International a denunţat marţi, în raportul său anual privind percepţia asupra corupţiei, atacurile la adresa echilibrului puterilor în SUA ale preşedintelui american Donald Trump, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Statele Unite, cu un scor de 71 de puncte din 100 (în scădere cu patru puncte), ies pentru prima dată după 2011 din primele 20 de ţări în care percepţia asupra corupţiei este cel mai puţin acută, conform acestui raport anual al Transparency International, organizaţie cu sediul la Berlin. SUA ocupau în 2017 poziţia 16, iar în 2018 a pierdut patru locuri, ajungând pe 22.

Primele poziţii din clasament rămân dominate, ca în anii precedenţi, de ţările nordice. Danemarca ocupă primul loc, urmată de Noua Zeelandă, Finlanda, Singapore, Suedia şi Elveţia. Somalia rămâne în coada clasamentului (locul 180), imediat deasupra sa fiind Siria (179), Sudanul de Sud (178), Yemenul (177) şi Coreea de Nord (176).

„Scorul slab” al SUA „survine într-un moment în care ele se confruntă cu ameninţări la adresa sistemului lor de echilibru al puterilor, precum şi cu o eroziune a normelor etice la cele mai înalte niveluri ale puterii”, explică Transparency International.

Al doilea an al mandatului lui Trump a fost plin de evenimente, de la dezvăluiri privind presupusele legături între echipa sa de campanie şi Rusia, la sprijinul său controversat pentru un candidat la Curtea Supremă acuzat de agresiune sexuală, trecând prin suspiciuni de nepotism.

„Preşedinţia Trump a scos la lumină slăbiciunile sistemului american în garantarea unui guvern responsabil faţă de interesul public”, a explicat pentru AFP Zoe Reiter, reprezentantă interimară a Transparency International în SUA.

„Însă preşedintele Trump este mai degrabă un simptom decât o cauză, pentru că problemele existau înainte de instalarea sa în funcţie”, a adăugat ea, invocând incapacitatea sistemului american de a preveni conflictele de interese.

ONG-ul arată de asemenea cu degetul spre Turcia şi Ungaria, de asemenea în scădere în clasament, acuzând „deteriorarea statului de drept şi a instituţiilor democratice, precum şi reducerea rapidă a spaţiului societăţii civile şi a media independente”.

„În contextul în care numeroase instituţii democratice sunt ameninţate în întreaga lume, deseori de către lideri cu tendinţe autoritare sau populiste, trebuie să facem mai mult pentru a întări sistemul de contraputeri şi pentru a proteja drepturile cetăţenilor”, a spus şi Patricia Moreira, director general al TI.

Printre recomandări, Transparency International le cere guvernelor să apere libertatea presei şi să susţină organizaţiile societăţii civile care se luptă să monitorizeze cheltuielile publice.

Sursa; Agerpres, News.ro/ Sursa Foto: Pexeles.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Or fi Ungaria, Grecia și Bulgaria mai corupte decit noi insa n-au nici pe departe deficitul nostru de cont curent. Mai precis balanta importuri/exporturi este mult in favoarea exporturilor ceea ce duce la acumulari de valuta si implicit la stabilitatea monedei nationale. De bulgari ce sa mai zic, in curind trec la EUR.

    Pe cind ai nostri rahati, hoti dar incompetententi, pentru a prinde sprijinul populimii, in doare fix in tocul de la pantof de evolutia amaritului de leu.
    Pentru redresarea monedei nationale, ar fi de bun simt executarea unora ca Nastase, Videanu, Herbenciucii, Dragnea, Tariceanu, Bashescu, Udrea. Plus flora si fauna din spatele lor. Ma refer la executia averii, in urma unui audit financiar musai efectuat de experti straini, tot ce nu se justifica se confisca. Totul actualizat cu rata inflatiei, plus 25% pentru cheltuieli.

    • Bravo, ma bucur ca nu toată lumea i-a uitat pe smecherii care stau la soarea Monte Carlo, cu buzunarele pline și cazierele goale.!

  2. Pe locul unu fiind in continuare Germania…

  3. La nivel UE stam foarte bine.

    • Va sta si mai bine daca #ciumarosie elimina complet din codul penal coruptia. Tinerii cinstiti emigreaza si raman doar cei pentru care coruptia este normalitate..