G4Media.ro

Traficul aerian, perturbat în Olanda și Marea Britanie din cauza furtunii Isha…

Sursa foto: Pixabay / Spencer Wing

Traficul aerian, perturbat în Olanda și Marea Britanie din cauza furtunii Isha / Sute de zboruri anulate luni

Aeroportul Schiphol din Amsterdam a anulat zeci de zboruri programate pentru luni ca măsură preventivă din cauza vântului puternic care însoţeşte furtuna Isha, aşteptată în Olanda, dar şi în Marea Britanie, unde aproape întreg teritoriul este vizat de o alertă de vânt ce ar putea reprezenta un pericol vital. Şi în Regatul Unit sunt perturbări semnificative ale circulaţiei feroviare şi aeriene, relatează SkyNews, transmite News.ro.

Într-un comunicat transmis duminică, aeroportul Schiphol a precizat că a anulat 130 de zboruri, aterizări şi decolări, şi a sfătuit călătorii să verifice online statutul curselor lor.

Compania aeriană olandeză KLM, principalul utilizator al aeroportului, a declarat agenţiei olandeze de ştiri ANP că a renunţat luni la 65 de zboruri europene.

Şi compania British Airways şi-a cerut scuze pentru că a fost nevoită să facă ajustări la programul de zbor al unor curse din cauza furtunii.

Serviciul meteorologic din Marea Britanie, Met Office, a emis avertizări de vânt cod galben şi portocaliu (ambră) care acoperă cea mai mare parte a teritoriului Regatului Unit, pe măsură ce se apropie furtuna Isha. Met Office a atras atenţia că furtuna Isha „va afecta pe toată lumea”. Este un fapt rar ca întreaga ţară să fie vizată de alerte meteo, notează SkyNews. Un meteorolog a avertizat că vântul ar putea reprezenta un pericol la adresa vieţii în unele zone.

Operatorul căilor ferate din Scoţia (NRS) a suspendat toate trenurile duminică, începând cu ora locală 19:00 (21:00, ora României), invocând „probabilitatea ridicată” de deteriorare a căii ferate. Liniile vor rămâne închise şi luni dimineaţă, în timp ce fiecare rută este inspectată de ingineri pentru a vedea dacă există pagube sau resturi căzute. Trenurile aflate încă în reţea îşi vor efectua cursele cu restricţii de viteză.

„Specialiştii noştri în meteorologie confirmă că prognoza s-a înrăutăţit, cu o probabilitate mare de deteriorare a căilor ferate din Scoţia.Această decizie a fost luată pentru a menţine pasagerii şi oamenii noştri în siguranţă”, a transmis NRS.

În unele regiuni din Ţara Galilor s-au înregistrat deja rafale de vânt de aproape 130 km/h.

Furtuna Isha va provoca „fără îndoială” unele condiţii „extrem de periculoase” pe drumurile din Marea Britanie, a avertizat şi compania britanică de servicii rutiere, RAC. Maşinile aflate pe rutele expuse la vânt sau la trecerea camioanelor riscă să fie „scoase de pe carosabil”, a declarat purtătoarea de cuvânt Alice Simpson. Şoferii ar trebui să fie atenţi la copaci şi ramuri căzute şi să se aventureze prin apă doar dacă sunt siguri că este puţin adâncă, a adăugat ea.

Vor fi copaci doborâţi, linii electrice căzute, coşuri de gunoi aruncate pe jos, au avertizat specialiştii.

Şi în timp ce majoritatea avertizărilor meteorologice se referă la vânt, în unele zone din Marea Britanie vor fi înregistrate şi ploi abundente, de 40 de litri pe metru pătrat, nefiind excluse inundaţii, pentru că ploile se vor combina cu topirea zăpezii, iar solul este îngheţat. Niveluri ridicate ale râurilor sunt preconizate în Anglia şi Ţara Galilor.

În plus, o tornadă ar putea lovi părţi vestice ale Regatului Unit, a anunţat duminică Met Office. O zonă de „alertă pentru tornadă” a fost emisă duminică după-amiază pentru Irlanda de Nord, precum şi pentru părţi din Scoţia şi nordul Angliei, ceea ce înseamnă că o „tornadă puternică” este posibilă în aceste regiuni.

Schimbările climatice sunt un factor care a contribuit la aceste fenomene, iar astfel de furtuni devin noua normalitate.

Furtuna Isha este cea de-a noua furtună cu nume care loveşte Marea Britanie de la începutul sezonului, în septembrie – cu două mai puţin decât recordul din 2015/16. Met Office a început să numească furtunile în 2015.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...