G4Media.ro

”Trafic de minori în Paris”, un documentar despre rețelele de hoți din…

”Trafic de minori în Paris”, un documentar despre rețelele de hoți din România care operează în capitala Franței/ Aproape 1 milion de euro transferați în România prin intermediul a 38 de familii

Inculpați și victime în același timp – acesta este paradoxul acestor copii, majoritatea romi. Postul de televiziune Arte a difuzat un documentar de 57 de minute intitulat „Trafic de minori în Paris”, disponibil online  până la data de 19 septembrie, în franceză si germană, cu subtitrare in spaniolă, italiană si poloneză.

Exploatați de parinții lor, minorii își petrec zilele furând portofele în metroul Parisian și fugind de poliție, se arată în documentar. Merg prin stațiile metroului în grupuri de câte 2-3 persoane vorbind la telefon cu părinții lor despre câți bani au facut, ca mai apoi să primească noi instrucțiuni. Știind că pot să fie ascultați de către poliție, aceștia folosesc un limbaj codat. Cuvântul „bani” devine „albi” și „portofele” se transformă în „portocale”.

Din ianuarie până în decembrie 2019, directorul documentarului Olivier Ballande a intervievat toți polițiștii și judecătorii care investighează acest fenomen. Dacă furtișagul nu este nimic nou în Paris, documentarul arată o altă față a copiilor care fac asta: mai exact gruparea criminală din spate.

Toți sunt sub 18 ani. Trebuie să abandoneze școală și să vină în Franța pentru a fura pasagerii din metroul parizian. Nu au altă alegere, forțați fiind de părinții lor să facă așa, la rândul lor, părinții fiind supuși șefului clanului din Iași.

În general, fiecare dintre ei aduce pe zi între 200-800 euro acasă, iar dacă nu aduc, atunci exista repercusiuni violente. Mai mult, investigația a scos la lumină că 818,250 de euro erau transferați în România prin 38 de familii via Western Union, fără să ia în considerare și alte metode de a transfera banii.

Conform directorului Olivier Ballande, Iași, situat in Moldova, poate sa fie considerat „școala infractorilor”. Din străzile cartierului Păcureţi, copiii din afară sunt coordonaţi de șeful clanului. Cei care au rămas încearcă să-si dezvolte aptitudinile înainte să ei călătorească afară, spune Constantin Serba, ofițer de poliție din Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO).

În fața traficului de copii, autoritățile franceze și române au colaborat să pună capăt acestor rețele. Totuși, obținerea de probe rămâne destul de dificilă, în absența mărturiilor depuse de copii sau de parinții lor. E și mai dificil din moment ce acestia cred că fac un bine, doarece ascultă de parinții lor.

Câteodată, unul din acestia merge la stația de politie și începe sa vorbească. Totuși, aceste declarații spontane sunt foarte rare.

Totodată, pentru poliție este deseori dificil să țină victimele departe de abuzatori. Când copiii sunt arestați, acestia sunt întotdeauna eliberați zilele urmatoare doarece convenția europeană a facut detenția copiilor ilegală. Câteodată, nu există nicio speranță. De exemplu in Franța, o fată de 14 de ani a fost ținută intr-o inchisoare după ce a fost arestată de 20 de ori in România, si 30 de ori in Franța.

Acesta situație este denunță de un ONG. Neaputința justiței de a ține acești copii departe de rețelele criminale pare cu atât mai dramatică.

Cazul expus în documentarul ARTE nu este primul care a implicat cetățeni români. Acum ceva ani, mai mulți români au fost condamnați în Franța din cauza traficului de persoane pentru prostituție.

Recent, Marea Britanie a fost șocată de cazul Ţăndărei. În 2010, 25 de indivizi a fost acuzați de formarea unei rețele de trafic cu minori, investigația a identificat 1,087 de minori exploatați. Victimele și suspecții erau romi. În final, cazul a fost inchis în 2019 iar inculpații a fost achitați.

Vezi documentarul aici

Notă: Antoine Dewaest lucrează ca stagiar pentru G4Media, consolidând înțelegerea societății române. Studiază la Sciences Po Rennes în Franța

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Leftard: tu vorbesti de imigrantii din vest? Nu vezi ce fac si romanii la ei acolo? Cum iti permiti? Atata ipocrizie…

 2. la rumani se numesc investitori

 3. Nu scapam de anatema asta nici in 100 de ani. Chiar asa de greu este de schimbat legea si marit pedepsele. Da-le domne 20-25 de ani fara eliberare conditionat pentru trafic de persoane, indiferent ca sunt minori, femei. Da-le 5-10 ani pentru cersit. Adauga spor de pedeapsa pentru orice fapta realizata in afara granitelor.

 4. Cu exceptia imbecililor, orice infractor are cateva refrene: „nu am facut eu”, „nu am vrut sa iasa asa”, „m-a enervat ala”, „m-a pacalit alalalt”, „m-a impins saracia”, „m-a sexat tata / unchiul / vecinul cand eram mic, si de aceea nu ma pot abtine”.

  L-am vazut ieri pe Gica Fluid dand din aripioare in timp ce spunea ca nu rezista. Iar Gica nu era chiar in deplinatatea facultatilor mintale, putine cate avea.

  Normal ca hotii de origine indiana, o data prinsi, o sa se declare victime. Numai cine nu a trait cu indienii nu stie ca ei sunt victime inca din uterul mamei lor.

 5. Câtă vreme nu schimba legislația nu se va schimba nimic.In primul rand minorii și 18 ani nu sunt copii numai fiindcă așa au scris ei in lege .Copii sunt cei sub 12 ani.Intre 12 și 18 ani sunt adolescenți.Si unii și alții ar trebui trimiși în centre de detenție și reeducare pentru minori.Clanurile trebuie destrămate iar șefii lor arestați dar pentru asta e nevoie de revenirea la protocoalele atât de criticate de infractorii politici.E vorba de protocoalele dintre Sri și justitie.Recidivistii trebuie sa primească un spor de 50 la sută iar eliberarea condiționată interzisa pentru recidiviști,crima organizată și infracțiuni grave.Prin lege trebuie limitată durata proceselor care tergiversează până se rescriu faptele.Cand se dau pedepse suspect de mici sau cu suspendare pentru infracțiuni grave e de bănuit că judecătorii sunt corupți ceea ce înseamnă că e necesară supravegherea lor și interceptarea comunicațiilor.Masura asta e strict necesară pentru achitările nejustificate pentru infracțiuni grave sunt foarte numeroase.

 6. Acesti copii, indiferent de etnie, sunt victime. Victome ale parintilor lor si ale clanurilor care coordoneaza totul.
  In Romania nu sunt protejate victimele, ci sunt invinovatite.
  In tribunalele romanesti, victimele minore al voilurilor sunt trecute la „act sexual consimtit”, indiferent de varsta acestora.
  Mai mult, daca victima este un minor rom, multi zic „asa-i trebuie” fara sa se gandeasca ca lipsa de educatie si perspectiva parintilor lui asupra lumii este singura pe care o cunoaste, amaratul.

  E bine ca se afla lucrurile acestea. Nu stiu daca soarta acelor copii se va schimba prea curand, dar poate ca macar se schimba perspectiva noastra, a celorlalti, asupra fenomenului.

  • @provest _ E bine ca se afla lucrurile acestea.

   Într-adevăr. Și mai bine ar fi dacă asta ar conduce la măsuri care să schimbe lucrurile, în primul rând în România.

   Ce nu înțeleg este de ce este bine că se află mai degrabă în Polonia (filmul are o subtitrare în limba poloneză) decât în România.

   Subtitrarea filmului în limbile italiană, ori spaniolă, este de înțeles, pentru că fenomenul exploatării minorilor români, de către aceleași bande, se petrece și pe teritoriul acestor țări. dar de ce în poloneză și nu în română?! Nu părinții români ar trebui să vadă mai degrabă care sunt riscurile pentru copiii lor?

 7. Tuturor acestora, cu infracțiuni la activ, trebuie – prin Hotărâre de Guvern/Lege/ORICE – trebuie să li se RETRAGĂ CETĂȚENIA ROMÂNĂ și trimiși în țara de origine, de unde provin: India!
  (Nu mă refer și la cei care-și văd de treabă și nu denigrează numele de român – îndeosebi în U.E. că aici operează ăștia).

  Sau dacă „europenii nu vor” – ATUNCI, SĂ-I IA EI (nu în sensul să-i ia doar numeric/fizic ca indivizi, sau să-i transfere in altă locație la ei – ci toate la un loc CU CETĂȚENIE! Prin Franța, Germania, Austria, Olanda, Belgia, Suedia .. în tătă Europenimea asta care-i PROTEJEAZĂ ȘI INSISTĂ „CU DREPTURILE OMULUI”!.. (De parcă la Orban de la unguri, nu tot aceeași cartă a drepturilor omului, se aplică – însă ăla are sânge; cu TUPEU !!..)

  Domnu’ Ciolacu… UNDE EȘTI ?? Ați omorât români împușcându-i la „Revoluție” (Partidul, nu dl Ciolacu) – că doară Partidul și-a schimbat doar numele, n-a fost scos în afara legii !. tot aceași sunteți – dar cu nume schimbat! (Nu mai e ‘Adolf”, e „Iosif Visarionovich”, lol). Ați făcut ca Partid, atâta rău acestei țări, în acești 30 de ani – până acolo, că v-a mers numele, că sunteți partidul „Ciumă”; ați golit închisorile de infractori, ați distrus Justiția…

  DE TOATE VĂ IERT!
  DAȚI O LEGE, SĂ LI SE RETRAGĂ CETĂȚENIA tuturor celor ca ăștia, descriși în articol (și chit că nu v-am votat niciodată..) – și nu doar că vă iert (psd’ul) ba mai mult:
  „VĂ VOI VOTA!”

  (De reținut că adresarea’i către d. Ciolacu, dar se referă la psd..)
  Fără glumă: dacă PSD ar expulza pe romi din România (retrăgându-le cetățeniile – bineînțeles, acelora dintre ei, cu astfel de fapte la activ) ar obține..

  „SCORUL LUI ILIESCU”: 70 LA SUTĂ!!..

 8. Libera circulație a adoptiilor nu are granițe.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.