G4Media.ro

Toți locuitorii din New York trebuie să-și acopere fețele în public –…

Toți locuitorii din New York trebuie să-și acopere fețele în public – ordin executiv

Toți locuitorii statului New York vor fi obligați să poarte măști de protecție sau să-si acopere fețele în locuri publice începând din această săptămână, după ce guvernatorul democrat, Andrew Cuomo, a semnat miercuri un ordin executiv în acest sens. New-yorkezii vor avea un „preaviz de trei zile” înainte că ordinul să fie implementat, a spus guvernatorul, recunoscând că nu va exista nicio penalizare pentru nerespectarea deciziei, deși în cele din urmă ar putea fi date amenzi.

Decizia lui Cuomo a venit în contextul în care statul american este focarul infecțiilor cu coronavirus din Statele Unite, cu mai mult de 203.300 de cazuri pozitive de COVID-19 și peste 14.000 de morți.

„Astăzi emit un ordin executiv potrivit căruia toți oamenii TREBUIE să poarte o mască sau să-și acopere fața în public, în situațiile în care distanțarea socială nu este posibilă,” a scris Cuomo într-un mesaj tweet.

„De exemplu, dacă călătorești în transportul public unde este imposibil să menții distanțarea socială sau dacă mergi pe un trotuar aglomerat, trebuie să porți un acoperamânt pentru față, precum o bandană sau o mască,” a explicat oficialul.

Ordinul guvernatorului Cuomo va intra în vigoare vineri.

„Trebuie să continuăm să oprim răspândirea virusului și aceasta este și o calibrare constantă,” a spus Andrew Cuomo în cadrul conferinței de presă de miercuri în care a anunțat ordinul executiv.

„Puneți-vă masca atunci când nu sunteți în locuri în care este posibilă distanțarea socială,” a afirmat oficialul, adaugând că masca trebuie să acopere nasul și gura. „Este dreptul dumneavoastră să ieșiți la plimbare în parc, să ieșiți la plimbare pentru că simțiți nevoia să ieșiți din casă… este bine, dar nu mă infectați pe mine. Nu aveți dreptul să mă infectați.”

Cuomo le-a transmis locuitorilor din statul New York că, în acest moment, „nu vor merge la închisoare dacă nu poartă mască,” atragând însa atenția că administrațiile locale „ar trebui să implementeze” ordinul său.

Ordinul executiv la nivelui statului New York a fost transmis la câteva ore după ce de primarul metropolei, Bill de Blasio, a cerut magazinelor alimentare din cele cinci cartiere să solicite cumpărătorilor să-și acopere gurile și nasurile și la aproape două săptămâni după ce edilul recomandase tuturor locuitorilor orașului să-și acopere fețele când ies afară din case.

În acel moment, guvernatorul a respins sfatul lui de Blasio, comisarul de sănătate din statul New York, doctorul Howard Zucker, spunând că nu există „dovezi clare” că acest lucru ar face diferența. La rândul sau, Cuomo a afirmat că poate face mult mai mult decât să ofere „un sentiment fals de securitate”.

Pâna miercuri după-amiază, autoritățile au raportat cel puțin 203.377 de cazuri confirmate de coronavirus în statul New York, inclusiv peste 110.465 în orașul New York. Statul New York are acum 14.620 de decese confirmate din cauza coronavirusului, inclusiv 7.905 în metropolă (11.683 dacă se iau în considerare „decesele probabile” din oraș), ceea ce reprezintă cel mai mare procent – în jur de 34% – din cazurile confirmate în SUA.

La nivel național, peste 609.696 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în toate cele 50 de state americane, în Washington, D.C. și trei teritorii ale SUA. Cel puțin 26.069 de oameni au murit din cauza virusului în America, unde șase state au confirmat peste 25.000 de cazuri fiecare.

Infecțiile cu COVID-19 au ucis peste 128.071 în toată lumea. Din 11 aprilie, în SUA au murit mai multe persoane decât în orice altă țară.

Referindu-se la cazurile din New York, Cuomo a afirmat că spitalizările totale din stat sunt încă la aproximativ 18.000, dar a spus că această cifră este redusă față de săptămâna trecută și a numit-o „o veste bună.”

„Încă avem zilnic aproximativ 2.000 de persoane care sunt diagnosticate cu COVID, deci nu am depășit încă pericolul, însă o veste bună este că putem reduce creșterea și controla răspândirea coronavirusului,” a spus Cuomo. Guvernatorul a avertizat că rata infecțiilor ar putea crește din nou dacă măsurile de distanțare socială sunt „relaxate prea curând.”

Într-un material recent am explicat că densitatea mare și dimensiunile orasului New York, rata ridicată a testărilor efectuate, răspunsul inițial extrem de lent al autorităților la criză și numărul mare de turiști infectați despre care se crede că au vizitat regiunea în lunile ianuarie și februarie sunt câteva dintre motivele pentru care statul New York este în prezent centrul infecțiilor cu coronavirus din America, iar metropola cu același nume a devenit unul dintre cele mai afectate orașe din lume.

Surse: New York Post, FoxNews, Twitter

Credit foto: Dan Jiman

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter