G4Media.ro

Topoare vechi de 3.000 de ani, descoperite într-o pădure de lângă Ocna…

Foto: Kolosvari Csaba

Topoare vechi de 3.000 de ani, descoperite într-o pădure de lângă Ocna Mureș, cu ajutorul detectoarelor de metale

Trei topoare și o unealtă de lucru, vechi de aproximativ 3.000 ani, au fost descoperite într-o pădure de lângă orașul Ocna Mureș (județul Alba), de doi posesori de detectoare de metale. Arheologii de la Muzeul Național al Unirii s-au deplasat miercuri la fața locului pentru a le scoate din pământ și pentru a evalua zona.

„Trei dintre artefacte au fost descoperite cu ajutorul detectorului de metale de către un coleg, descoperire la care am luat și eu parte fiind prezent alături de coleg în pădurea respectivă” a transmis Kolosvari Csaba, un pasionat de arheologie, căruia i se datorează și alte descoperiri din zonă.

Foto: Kolosvari Csaba

Colegul de care vorbeste acesta, este Cristian Rusu, membru al Asociatiei Dacia Crisius din Bihor.

Obiectele au fost lăsate în pământ, au fost anunțate autoritățile și în scurt timp doi arheologi de la Muzeul Unirii Alba Iulia s-au deplasat la locul descoperirii pentru a fi ridicate.

„Cu această ocazie a mai fost descoperit încă un topor din aceeași perioadă în imediata apropiere. Aceste obiecte sunt deseori descoperite ca urmare a depunerii lor în mod ritualic de către cei care au trăit acum mai bine de 3000 de ani în zonă” a adăugat Kolosvari Csaba.

Acesta este posesor autorizat al unui detector de metale. El a mai descoperit un tezaur format din monede romane de argint pe un teren agricol din apropierea orașului. Este vorba despre un număr mare de monede imperiale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Și…nu scrie Ciucă pe nici unul?!?