G4Media.ro

Toate detaliile despre noul Spital regional din Cluj: cost de 2,5 miliarde…

Toate detaliile despre noul Spital regional din Cluj: cost de 2,5 miliarde lei, 849 de paturi, șase centre principale, va fi dotat cu heliport și 1.396 de locuri de parcare

Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși), potrivit proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnic-economici pus în dezbatere publică.

Reamintim că guvernele PSD au amânat constant proiectele celor trei spitale regionale de urgență (Iași, Cluj și Craiova), proiecte inițiate încă din 2014. Mai mult, aripa Dragnea – Vâlcov a acuzat Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții că ar fi impus condiții nefavorabile proiectelor, dar PSD a stopat criticile după condamnarea lui Dragnea.

Spitalul ar urma să fie construit în patru ani, amplasamentul fiind comuna Florești, cunoscută drept ”dormitorul” Clujului.

Cele mai importante detalii din proiect:

Cost: 2,5 miliarde de lei, cu o investiție eșalonată pe patru ani

Capacitate: 849 de paturi și 19 săli de operație. Spitalul va avea 774 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital, printre care și pacienți arși.

Finanțare din fonduri europe și de la bugetul Ministerului Sănătății

Locație: Terenul selectat este în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj Napoca. Terenul a fost primit de la Consiliul Județean Cluj

Construcție: Va avea 7 niveluri (subsolu, parter și 5 etaje). Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare. Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. Suprafața construită este de 28.883 de mp.

Parcări: Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol. În plus vor exista 15 locuri de parcare pentru motociclete, 41 pentru biciclete și o stație de autobuz. În parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Heliport: Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterele care transportă pacienți.

Centrele medicale din noul spital:
– Centrul pentru cap și gât
– Centrul toracic
– Centrul abdominal
– Centrul pentru articulații, coaloană vertebrală și traumă
– Centrul de medicină internă
– Centrul pentru mamă și copil

Context:

Pentru proiectarea, supravegherea şi construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Cluj si Craiova, Romania va beneficia de sfaturile experţilor BEI, în urma unui acord semnat cu reprezentanţii BEI la începutul lunii iulie 2019.

Cel mai avansat proiect este Spitalul Regional de Urgență Iaşi, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/ mai 2019 au fost aprobaţă indicatorii tehnico – economici. Cererea de finanţare a realizarii SRU Iaşi este în curs de pregătire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna octombrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul estimează că pentru Spitalul Regional Craiova, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

Foto: Proiectul spitalului regional Cluj (Sursa: Ministerul Sănătății)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Mafia psd lovește din nou!

  • Cum loveste? Prin demararea constructiei celor 3 spitale regionale noi?
   Te rog sa fi mai explicit. Daca nu ai argumente inseamna ca esti comentezi ca sa te afli in treaba. In treaba ta….

 2. Floresti nu este cartier al Clujului, este o alta localitate.

 3. de ce cluj si nu zalau? e spital regional nu spital judetean. de ce trebuie sa concentram toate institutiile in acelasi loc?

  • Hai mai mai lasa-ne cu Zalaul tau !
   E un sat mai mare , nu se poate compara cu orase ca Iasi, Cluj , Timisoara…
   Zalaul e o basina pe langa cele enumerate mai sus. Faceti voi in confinuare tuica si nu va bagati la ce nu va pricepeti !

 4. Corectitudinea si vrednicia are,a avut si va avea un nume: Emil Boc !

  • Esti in eroare colega. Boc e unul dintre cei mai mari „jmekeri” din mafia imobiliara. Si asta de vreo 10 ani incoace… Informeaza-te.

  • novac. Boc nu are nicio afacere imobiliara. Demonstreaza, daca afirmi contrariul. Boc locuieste in acelasi apartament pe care l-a ocupat inainte de a intra in politica.

 5. Incercati sa fiti mai obiectivi cand vine vorba despre proiecte care se desfasoara in diferite orase sau chiar despre orasele insele.
  Nu exista doar Cluj in Romania, nu toate lucrurile se intampla doar acolo, iar cu atat mai putin curge laptele si mierea prin partile alea.
  Bravo orasului, dar nu este un progres extraordinar raportat la celelalte orase mari din Romania si este cu atat mai putin extraordinar raportat la orase de calibru similar din vestul Europei.

  • „Bravo orasului, dar nu este un progres extraordinar raportat la celelalte orase mari din Romania”
   Da-mi si mie cateva exemple care sa justifice aceasta afirmatie ca sunt tare curios.

  • Dar raportat la Bucuresti inseamna ceva ?
   V-ati pricopsit si voi cu Firea daca nu ati iesit la vot…

 6. Clujul este un oras foarte atragator, oameni deosebiti, civilizati, un oras european. Bravo Boc pt demararea proiectului si succes.

 7. Si cei mai bun medici neurochirurgi din Estul Europei,dr Maior Rosca Tiberiu,Dumnezeu sa va dea sanatate!!!ptr munca pe care il faceti,tot respectul!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.