G4Media.ro

Toate cele patru viori ale lui George Enescu se vor afla pe…

Sursa foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Toate cele patru viori ale lui George Enescu se vor afla pe scena Ateneului Român în deschiderea Festivalului ”Vara Magică” / ”Au nevoie ca de aer să fie întrebuinţate. Calităţile lor sunt puse în valoare prin cântat”

Toate cele patru viori care i-au aparţinut compozitorului George Enescu vor fi împreună pe scena Ateneului Român, miercuri, 3 iulie, de la ora 19.30, în concertul care deschide Festivalul Internaţional ”Vara Magică”, aflat la cea de-a 13-a ediţie, potrivit organizatorilor, transmite News.ro.

Concertul, susţinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra, este o premieră pe scena Ateneului Român, cei care îşi vor cumpăra bilete având ocazia rară să asculte pe o scenă, în afara Muzeului Naţional ”George Enescu”, toate cele patru viori ale compozitorul român.

Cele patru instrumente fac parte din categoria tezaur şi se află în patrimoniul Muzeul Naţional ”George Enescu” din Bucureşti.

Una dintre viori este Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala pe care violonistul Gabriel Croitoru cântă de peste 15 ani, două viori Paul Kaul, concepute special de către lutierul francez pentru forma mâinilor compozitorului român, iar cea de-a patra vioară este o vioară italiană, cea mai veche dintre toate, dar şi cea mai puţin folosită până acum.

„Toate instrumentele cu corzi, cu asemenea vechime, au nevoie ca de aer să fie întrebuinţate. Calităţile lor sunt puse în valoare prin cântat. Pentru prima dată le scoatem în afara muzeului George Enescu şi mă bucur nespus că le putem nu doar arăta, ci şi folosi şi asculta”, spune violonistul Gabriel Croitoru.

Cei patru violonişti care vor cânta la cele patru instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù, Simina Croitoru, pe Paul Kaul, Iulian Băluţel, Paul Kaul şi Paul Răducanu, pe cea de-a patra vioară.

Concertul susţinut de Croitoru Strig Virtuosi Orchestra miercuri, 3 iulie, la Ateneul Român, poartă numele ”Generaţii”. Nu este un titlu întâmplător, spune violonistul Gabriel Croitoru: „Fiica fiicei mele va apărea pentru prima dată pe scenă cu o orchestră în spate, ceea ce pentru mine este un mare motiv de bucurie şi de mândrie. Dacă până acum am mai văzut pe scenă 2 generaţii, de tipul tată, fiică/fiu, să vezi 3 generaţii pe scenă este foarte, foarte rar. Nepoata mea Eva, care acum termină clasa 1, va apărea alături de mama ei (fiica mea), într-un concert de Vivaldi, în care voi avea bucuria să le acompaniez împreună cu Croitoru Strig Virtuosi Orchestra. Sunt extrem de fericit”.

Evenimentul de la Ateneul Român marchează deschiderea Festivalului Internaţional ”Vara Magică”. În fiecare seară de miercuri, de la ora 19:30, bucureştenii şi turiştii care vor să se delecteze ascultând muzică bună, sunt aşteptaţi la Ateneul Român cu 9 concerte camerale şi simfonice, care fac parte din acest festival deja cu tradiţie în capitală.

Biletele şi abonamentele sunt disponibile online. Biletele se găsesc şi la Casa de Bilete a Ateneului Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, începând cu data de 24 iunie, de luni până vineri, între orele 10:00-12:00 şi 17:00- 19:00.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pun pariu ca o sa vina câteva persoane, poate ceva sute la concert. Lumea numai vrea elite in muzicologie , vrea bâțâiala si bucuciala si maimuțăreală la microfon.