G4Media.ro

Timp de 7 ore nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Timp de 7 ore nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire ale gravidei care a decedat la maternitatea din Botoșani, anunță Direcția de Sănătate Publică

Direcţia de Sănătate Publică Botoşani a anunţat că verificările făcute în urma decesului unei tinere însărcinate în 13 săptămâni la Spitalul Judeţean au relevat că, „între orele 00.45 – 07.35 nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire”. Apoi starea pacientei s-a agravat brusc, a fost transferată la ATI, unde i-au fost făcute manevre de resuscitare, fără succes, relatează News.ro.

DSP Botoşani a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că inspectorii sanitari au declanşat verificări în urma decesului unei paciente la Secţia Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, iar acestea au vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale.

„Reprezentanţii legali ai unităţii sanitare le-au pus la dispoziţie foaia de observaţie clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă şi nota de relaţie întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri. Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru «sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare». Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”, a precizat DSP Botoşani.

Sursa citată a menţionat că, între orele 23.30 – 00.45, pacientei i s-au făcut investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă.

„În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul. Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie”, a mai menţionat DSP Botoşani.

Cazul urmează a fi analizat şi în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” din Botoşani a dispus realizarea unei anchete interne după ce o tânără însărcinată în 13 săptămâni şi mamă a trei copii a murit, după o noapte de spitalizare, în condiţiile în care sarcina i se oprise din evoluţie. Presa locală a publicat, sâmbătă, mesaje trimise de tânăra femeie atât medicului curant cât şi celui de gardă, în care se roagă de aceştia să o chiureteze, explicând că nu mai suportă durerile.

Personalul medical de la maternitatea din Botoşani care era de gardă în noaptea respectivă are activitatea suspendată, în urma deciziei conducerii spitalului. De asemenea, şefii unităţii sanitare au cerut realizarea unui audit extern care să evalueze modul în care protocoalele au fost aplicate şi au sesizat Comisia de disciplină, Consiliul Etic din cadrul spitalului, dar şi Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor Medicali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Păi, le-au fost mărite salariile consistent, medicilor. Ce naiba fac? De ce nu lucreaza, nici asa? Cu ce sunt vinovati, pacientii?
    Conform raportului, „a fost uitata” in salon! Au asteptat şpaga! Asta asteapta inca medicii, pe langa salariile marite!