G4Media.ro

The New York Times: Oficialii SUA cred că ucrainenii au ucis-o pe…

sursa foto: captura starhit.ru

The New York Times: Oficialii SUA cred că ucrainenii au ucis-o pe Daria Dughina / Americanii sunt îngrijorați de faptul că astfel de atacuri ar putea provoca Moscova să efectueze propriile lovituri împotriva unor înalți oficiali ucraineni / Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac

Agențiile de informații ale Statelor Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașină capcană din apropierea Moscovei din luna august care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica unui important naționalist rus, Alexei Dughin, relatează The New York Times.

Acest asasinat, susțin americanii, ar putea fi doar un element al unei campanii secrete de care oficialii SUA se tem că ar putea extinde conflictul.

Statele Unite nu au luat parte la atac, nici prin furnizarea de informații sau alt tip de asistență, au declarat oficialii. De asemenea, oficialii americani au declarat că nu au fost la curent cu operațiunea din timp și că s-ar fi opus uciderii, dacă ar fi fost consultați. Ulterior, oficialii americani au admonestat oficialii ucraineni în legătură cu asasinatul, spun sursele citate de NYT.

Evaluarea foarte bine susținută a complicității ucrainene, care nu a fost raportată anterior, a fost împărtășită în cadrul guvernului american săptămâna trecută. Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac, iar înalții oficiali au repetat aceste dezmințiri atunci când au fost întrebați despre evaluarea serviciilor de informații americane.

Deși Rusia nu a ripostat într-un mod specific la asasinat, Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că astfel de atacuri – deși au o valoare simbolică ridicată – au un impact direct redus pe câmpul de luptă și ar putea provoca Moscova să efectueze propriile lovituri împotriva unor înalți oficiali ucraineni. Oficialii americani au fost frustrați de lipsa de transparență a Ucrainei în ceea ce privește planurile sale militare și secrete, în special pe teritoriul rusesc.

De la începutul războiului, serviciile de securitate ucrainene și-au demonstrat capacitatea de a ajunge în Rusia pentru a desfășura operațiuni de sabotaj. Cu toate acestea, uciderea Dariei Dughina ar fi una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni de până acum – arătând că Ucraina se poate apropia foarte mult de ruși proeminenți.

Unii oficiali americani suspectează că tatăl acesteia, Aleksandr Dughin, un ultranaționalist rus, a fost ținta reală a operațiunii și că agenții care au executat-o au crezut că acesta s-ar fi aflat în vehicul împreună cu fiica sa.

Dughin, una dintre cele mai proeminente voci rusești care îndeamnă Moscova să își intensifice războiul împotriva Ucrainei, a fost unul dintre principalii susținători ai unei Rusii agresive și imperialiste.

Oficialii americani care au vorbit despre informații nu au dezvăluit ce elemente ale guvernului ucrainean se crede că au autorizat misiunea, cine a efectuat atacul sau dacă președintele Volodimir Zelenski a semnat misiunea. Oficialii Statelor Unite informați despre acțiunea ucraineană și răspunsul american au vorbit sub rezerva anonimatului, pentru a discuta informații secrete și chestiuni diplomatice sensibile.

Oficialii americani nu au vrut să spună cine din guvernul american a transmis avertismentele sau cui din guvernul ucrainean au fost transmise. Nu s-a știut care a fost răspunsul Ucrainei.

Statele Unite au făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a împărtăși mai multe despre planurile sale de război, cu un succes mixt. La începutul războiului, oficialii americani au recunoscut că adesea știau mai multe despre planurile de război ale Rusiei – datorită eforturilor lor intense de colectare – decât despre intențiile Kievului.

De atunci, cooperarea a crescut. În timpul verii, Ucraina și-a împărtășit planurile pentru contraofensiva militară din septembrie cu Statele Unite și Marea Britanie.

De asemenea, oficialii americani nu au o imagine completă a centrelor de putere concurente din cadrul guvernului ucrainean, inclusiv armata, serviciile de securitate și biroul lui Zelensky, fapt care poate explica de ce unele părți ale guvernului ucrainean nu au fost la curent cu complotul.

Deși detaliile legate de actele de sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia au fost învăluite în mister, guvernul ucrainean a recunoscut în mod discret că a ucis oficiali ruși în Ucraina și a sabotat fabrici de armament și depozite de arme rusești.

Un oficial militar ucrainean de rang înalt, care a refuzat să fie identificat din cauza sensibilității subiectului, a declarat că forțele ucrainene, cu ajutorul luptătorilor locali, au efectuat asasinate și atacuri asupra unor colaboratori ucraineni acuzați și a unor oficiali ruși în teritoriile ucrainene ocupate. Printre aceștia se numără șeful regiunii Kherson, instalat de Kremlin, care a fost otrăvit în august și care a trebuit să fie evacuat la Moscova pentru tratament de urgență.

În mod tradițional, țările nu discută despre acțiunile secrete ale altor națiuni, de teamă ca propriile operațiuni să nu fie dezvăluite, dar unii oficiali americani consideră că este crucial să se limiteze ceea ce ei consideră a fi un aventurism periculos, în special asasinatele politice.

În cadrul unei convorbiri telefonice de sâmbătă, secretarul de stat Antony J. Blinken i-a spus omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, că administrația Biden „va continua să sprijine eforturile Ucrainei de a recâștiga controlul asupra teritoriului său prin întărirea poziției sale din punct de vedere militar și diplomatic”, potrivit lui Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficiali din cadrul Departamentului de Stat, Consiliului Național de Securitate, Pentagonului și C.I.A. au refuzat să comenteze evaluarea serviciilor de informații.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

 1. Încă mai credem că a murit?

  • Buey Șerloace ia spune ce ți-au mai zis ție „vocile“ în ultima vreme! :)))))

  • Nici ea nu tacso nu erau o miză pentru Ucraina.
   Presupușii atentatori erau proruși.
   „Dispariția” Dariei Dughina (ca simbol) ar fi trebuit să motiveze mai degrabă ura față de Ucraina, iar pentru asta era suficientă o înscenare. Așa se explică că tacso a rămas foarte viu și capabil sa transmită pe toate canalele mesajul.

 2. Putin parca a incercat de vreo 10 ori sa-l faca pe Zelenski…
  Incercari la Putin nu am prea gasit pe net.

 3. felicitari celor care erau convinsi ca asasinatul este opera fsb-ului.
  ati intuit-o bine si de data asta.

 4. Acum e buna informatia venita de la SUA? Nu mai e fake? Daca ziceau ca rusii is de vina postacii astia ziceau ca e minciuna. :))

 5. americanii spun ca nu ei…🍻ucrainenii la fel…🍻…g.o.l.a.nii fesebe nu a negat ca ar fi pus fata lui barba lunga creier scurt pă insula …🦹‍♀️🏖…problema e ca nu a crescut deloc moralu muscalilor dupa inscenare, rusii cu mai mult dă doi neuroni fug cu sutele dă mii din rusiastan…‼️‼️‼️‼️‼️‼️😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

 6. Așa, și?
  Pagubă-n ciuperci.

  Despre zecile de mii de civili ucraineni torturați și uciși, nimic bă NYT?

 7. Asta e o buna oportunitate de a depista și elimina cârtițele GRU și FSB din CIA: găsiți pe cei care au scurs aceasta bănuială către NYT.
  Repetarea propagandei lui Putin e un semn sigur de subordonare sau, ca în cazul lui Musk, de putrefacție de creier.

 8. Inca ne mai este mila de ei? Cum adica sa-i provoci pe rusi? Am uitat atat de repede incidentele rusesti cu otravirile din UK?
  Cu siguranta daca puteau ajunge la oficialii de rang inalt de la Kiev o faceau deja.